GK Quiz on Tamil Nadu with Answers

Amazing GK Quiz on Tamil Nadu

GK Quiz on Tamil Nadu is the major topic in all state level competitive exams under General Knowledge. Even Central Government Exams like UPSC, IBPS, SSC, Railways and Postal Exams focus more on Individual States.

Attend our GK Quiz on Tamil Nadu and don’t forget to share your marks

Quick Facts About Tamil Nadu

  • Tamil Nadu is the southern most state of India.
  • The state is famous for temples.
  • Chennai is the Capital City of the state.
  • Tamil Nadu is the largest producer of banana , turmeric , tapioca and second largest producer of Mango , Coconut and ground nut. (Read More About Tamil Nadu)

Take this High Level GK Quiz on Tamil Nadu & Share Your Marks!!

1) What is the Fullform of “THAI”?
a) Tamil Nadu Village Habitations Industries
b) Tamil Nadu Village Horticulture Improvement
c) Tamil Nadu Village Habitations Index
d) Tamil Nadu Village Habitations Improvement

Click here to View Answer
Answer d) Tamil Nadu Village Habitations Improvement. Tamilnadu Government has introduced the flagship programme called Tamil Nadu Village Habitations Improvement (THAI) Scheme from 2011-12 onwards to overcome the bottlenecks in the uneven distribution of resources and to provide minimum basic infrastructure facilities to all the habitations. Tamil Nadu is the only State focusing on ‘Habitation’ as the unit of development and no other State in the Country is implementing such an innovative scheme.

2) How many Village Panchayats in Tamil Nadu spread across the 31 Districts (except Chennai)?
a) 12,521
b) 12,522
c) 12,525
d) 12,524

Click here to View Answer
Answer d) 12,524

3) For whom Chief Minister Solar Powered Green House Scheme (CMSPGHS) was launched ?
a) For the benefit of the poor in the Urban areas
b) For the benefit of the poor in the Semi urban areas
c) For the benefit of the poor in the rural areas
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) for the benefit of the poor in the rural areas. Solar Powered Green House Scheme was launched for the benefit of the poor in the rural areas and construct houses measuring about 300 square feet at a unit cost of Rs.1.80 lakh by meeting the entire cost by the State Government”.

4) Free Set Top Boxes Scheme was launched in Tamil Nadu by which TV Corporation?
a) Arasu Cable
b) Anitech
c) Arise India
d) Apex Digital

Click here to View Answer
Answer a) Arasu Cable.
The objective of the scheme is to provide high quality cable connection at affordable cost to all the households in Tamilnadu.

5) Mahamagam Festival is a holy festival that brings pilgrims to Kumbakonam once in how many years ?
a) 10 years
b) 5years
c) 11 years
d) 12 years

Click here to View Answer
Answer d) 12 years.
Mahamagam Festival is a holy festival that brings pilgrims to Kumbakonam once in 12 years – the temple city that gets its name from Kumbha – the divine pot.

6) Assembly Constituencies are _____in the state ?
a) 231
b) 235
c) 230
d) 234

Click here to View Answer
Answer d) 234. The Tamil Nadu Legislative Assembly alone has powers to legislate laws covering state subjects in the Indian state of Tamil Nadu as the state has Unicameral legislature. It has a strength of 235 members of whom 234 are democratically elected using the First-past-the-post system.

7) Major ports in Tamil Nadu are ?
a) Chennai
b) Tuticorin
c) Nagapattinam
d) Both a and b

Click here to View Answer
Answer d) Both a and b.
Major ports in the State are Chennai and Tuticorin. There are seven other minor ports including Cuddalore and Nagapattinam.

8) Which article deals with the structure of Tamil Nadu Public Service Commission?
a) Articles 316 to 319
b) Articles 319 to 320
c) Articles 317 to 318
d) Articles 320 to 321

Click here to View Answer
Answer a) Articles 316 to 319
Articles 316 to 319 deal with the structure of State Public Service Commissions. Tamil Nadu Public Service Commission is headed by the Chairman and Comprises of fourteen other members, all appointed by the Governor of Tamil Nadu, in accordance with the above provisions of the Constitution of India.

9) Which district has the largest population in Tamil Nadu ?
a) Dindigul
b) Cuddalore
c) Salem
d) Chennai

Click here to View Answer
Answer d) Chennai
According to the 2011 Indian census, Chennai is the fifth-largest city and fourth-most populous urban agglomeration in India.

10) Which is the largest district in Tamil Nadu by area ?
a) Erode
b) Salem
c) Villupuram
d) Chennai

Click here to View Answer
Answer a) Erode.
The state of Tamil Nadu, is divided into 32 districts. Erode is the largest district by area.

11) Which is the smallest district in Tamil Nadu by area ?
a) Chennai
b) Villupuram
c) Erode
d) Salem

Click here to View Answer
Answer a) Chennai
Chennai is the smallest district by area but also the most populated and densely populated.

12) The M. A. Chidambaram Stadium or Chepauk Stadium is situated in Chennai ,was established in which year ?
a) 1912
b) 1920
c) 1917
d) 1916

Click here to View Answer
Answer d) 1916
Chepauk Stadium or M. A. Chidambaram Stadium is a cricket stadium in Chennai. The stadium, most commonly known as Chepauk after its location, was established in 1916 and it is the oldest continuously used cricket stadium in the country.

13) Meenakshi Amman temple is located in the bank of the river ?
a) Vaigai River
b) Noyyal River
c) Palar River
d) Kaveri River

Click here to View Answer
Answer a) Vaiga.i River
Meenakshi Temple, also referred to as Meenakshi Amman or Minakshi-Sundareshwara Temple, is a historic Hindu temple located on the southern bank of the Vaigai River in the temple city of Madurai.

14) Indira Gandhi (Annamalai) National Park is located in which district ?
a) Coimbatore
b) Villupuram
c) Erode
d) Salem

Click here to View Answer
Answer a) Coimbatore.
Indira Gandhi (Anamalai) National Park is a beautiful place, located in the Coimbatore district. Indira Gandhi (Anamalai) National Park is a part of Indira Gandhi (Anamalai) Wildlife Sanctuary.

15) Solaiyar Dam is locate is on which river?
a) Chalakudy River
b) Noyyal River
c) Palar River
d) Kaveri River

Click here to View Answer
Answer a) Chalakudy River
Upper Solaiyar Dam is located 20 km (12 mi) from Valparai, a hill station in the Anaimalai Hills of the Coimbatore district, Tamil Nadu India. As it is a part of the hydroelectric project of Tamil Nadu, special permission is required to visit the dam.

16) Who was the Chief Minister with the longest tenure without intervening President’s rules in Tamil Nadu?
a) K. Palaniswami
b) J.Jayalalithaa
c) K. Kamaraj
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) K. Kamaraj
K. Kamaraj was the Chief Minister with the longest tenure without intervening President’s rules. His terms lasted from 13 April 1954 to 2 October 1963, i.e. 9 years, 5 months and 19 days.

17) Tamil Nadu has how many International Airports?
a) 3
b) 4
c) 2
d) 1

Click here to View Answer
Answer b) 4. Tamil Nadu has four international airports namely Chennai International Airport, Coimbatore International Airport, Tiruchirapalli International Airport and Madurai International Airport.

18) Tamil Nadu has how many major seaports?
a) 5
b) 3
c) 2
d) 4

Click here to View Answer
Answer b) 3. Tamil Nadu has three major seaports located at Chennai, Ennore and Tuticorin.

19) Which city is also referred to as “the Pump City” ?
a) Coimbatore
b) Villupuram
c) Erode
d) Salem

Click here to View Answer
Answer a) Coimbatore.
Coimbatore is also referred to as “the Pump City” as it supplies two-thirds of India’s requirements of motors and pumps. The city is one of the largest exporters of wet grinders and auto components and the term “Coimbatore Wet Grinder” has been given a Geographical indication.

20) Tamilnadu state owns the world’s sixth largest manufacturer of watches, under the brand name of …… at Hosur.
a) Royal London
b) Titan
c) Audemars Piguet
d) Vacheron Constantin

Click here to View Answer
Answer b) Titan
Titan Company Limited (earlier known as Titan Industries Limited) is an Indian luxury goods company. It is a joint venture between the Tata Group and the Tamil Nadu Industrial Development Corporation.

21) …..is the second largest software producer in the state, next to Chennai.
a) Coimbatore
b) Villupuram
c) Erode
d) Salem

Click here to View Answer
Answer a) Coimbatore
Coimbatore is the second largest software producer in the state, next to Chennai.

22) Tamil Nadu state came into existence on……
a) 22th January 1950.
b) 20th January 1950.
c) 25th January 1950.
d) 26th January 1950.

Click here to View Answer
Answer d) 26th January 1950.
On 26 January 1950 it was formed as Madras State by the Government of India. As a result of the 1956 States Reorganisation Act, the state’s boundaries were re-organised following linguistic lines.

23) What is the Motto of the State ?
a) Truth alone Triumph
b) All for Our Country
c) In God we trust
d) Live free or die

Click here to View Answer
Answer a)Truth alone Triumph

24) Mudumalai National Park is located in which district ?
a) Nilgiri
b) Villupuram
c) Erode
d) Salem

Click here to View Answer
Answer a) Nilgiri. The Mudumalai National Park and Wildlife Sanctuary also a declared tiger reserve, lies on the northwestern side of the Nilgiri Hills (Blue Mountains), in Nilgiri District, about 150 kilometres (93 mi) north-west of Coimbatore city in Tamil Nadu.

25) Dr. APJ. Abdul Kalam, ____ President of India was born and raised in Tamil Nadu.
a) 11th
b) 12th
c) 13th
d) 14th

Click here to View Answer
Answer a) 11th

26) The Great Indian Mathematician Srinivasa Ramanujan was born in which district of Tamil Nadu.
a) Salem
b) Coimbatore
c) Villupuram
d) Erode

Click here to View Answer
Answer d) Erode

27) _______ is the first Indian Language to attain Classical Language Status?
a) Tamil
b) Hindi
c) Urdu
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a)Tamil

28) Which app has been launched by Tamil Nadu state tourism department to boost tourism?
a) Tourism Mitra
b) Hamraaz
c) Pinakin
d) None of these .

Click here to View Answer
Answer c) Pinakin

29) The State animal of Tamil Nadu?
a) Nilgiri langur
b) Nilgiri tahr
c) Neelakurinji
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Nilgiri tahr

30) What is the male literacy rate of Tamil Nadu ?
a) 86.81%
b) 86.82%
c) 83.81%
d) 85.81%

Click here to View Answer
Answer a) 86.81%

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment