GK Quiz on Madhya Pradesh with Answers

GK Quiz on Madhya Pradesh

GK Quiz on Madhya Pradesh is one of the major topics in all state level competitive exams under General Knowledge. Even Central Government Exams like UPSC, IBPS, SSC, Railways and Postal Exams focus more on Individual States.

Attend our GK Quiz on Madhya Pradesh and don’t forget to share your marks!!!

GK Quiz on Madhya Pradesh


Quick Facts about Madhya Pradesh

  • Madhya Pradesh (MP) also known as the “Heart of India” due to its geographical location in India. Madhya Pradesh literally means “Central Province”.
  • Bhopal is the capital of Madhya Pradesh and its largest city is Indore.
  • Madhya Pradesh (MP) is the fifth-largest state in India by population.
  • It borders the states of Uttar Pradesh to the northeast, Chhattisgarh to the southeast, Maharashtra to the south, Gujarat to the west and Rajasthan to the northwest. [Read More Interesting Facts About Madhya Pradesh]

Take this High Level GK Quiz on Madhya Pradesh

1. What is the name of state Bird Madhya Pradesh?
a) Vulture
b) Sparrow
c) Flycatcher
d) Pecock

Click here to View Answer
Answer c) Indian paradise flycatcher (Common Name) Terpsiphone paradisi(Scientific Name)

2. What is the name of state animal of Madhya Pradesh?
A) Lion
B) Deer
C) Barasingha
D) Tiger

Click here to View Answer
Answer c) Barasingha (Swamp deer)(Common Name) Rucervus duvaucelii(Scientific Name)

3. What is the name of state Flower of MP?
a) Lilium candidum
b) Sun flower
c) Rose
d) Marigold

Click here to View Answer
Answer a) Lilium candidum

4. What is the name of state Tree of MP?
a) Ashok
b) Palm
c) Mango
d) Banyan

Click here to View Answer
Answer d) Banyan. Banyan (Common Name) Ficus benghalensis(Scientific Name)

5. What is the name of the state fish of Madhya Pradesh?
a) Rohu
b) Mahasheer
c) Shimpa
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Mahasheer. Scientific name Tor Tor.

6. The famous ‘Kalidas samman’ from Madhya Pradesh Government is given in which of the following fields?
a) Classical Music
b) Classical Dance
c) Theatre
d) All of these

Click here to View Answer
Answer b) All of these. The Kalidas Samman is a prestigious arts award presented annually by the government of Madhya Pradesh in India. The award is named after Kālidāsa, a renowned Classical Sanskrit writer of ancient India. The Kalidas Samman was first awarded in 1980. It was initially conferred in alternate years in the fields of Classical Music, Classical Dance, Theatre and Plastic Arts. From 1986-87 onwards, the awards were presented in all four fields every year. The award is presented for outstanding achievement in one of the four categories.

7. Kumbh mela in Allahabad held on the bank of river sangam. On which river bank Ujjain kumbh mela held?
a) Ganga
b) Kshipra
c) Yamuna
d) Tapti

Click here to View Answer
Answer b) Kshipra. Kumbh Mela or Kumbha Mela, inscribed on the UNESCO’s Representative List of Intangible Cultural Heritage of Humanity, is a mass Hindu pilgrimage of faith in which Hindus gather to bathe in a sacred or holy river. Traditionally, four fairs are widely recognized as the Kumbh Melas: the Haridwar Kumbh Mela, the Allahabad Kumbh Mela, the Nashik-Trimbakeshwar Simhastha, and Ujjain Simhastha. These four fairs are held periodically at one of the following places by rotation: Haridwar, Allahabad (Prayaga), Nashik district (Nashik and Trimbak), and Ujjain. The main festival site is located on the banks of a river: the Ganges (Ganga) at Haridwar; the confluence (Sangam) of the Ganges and the Yamuna and the invisible Sarasvati at Allahabad; the Godavari at Nashik; and the Shipra at Ujjain. Bathing in these rivers is thought to cleanse a person of all the sins.

8. What is the name of thermal power plant situated in Khandwa district? [Theremal Power Plants in India]
A) Madikheda Thermal Power Plant
B) Dada Dhuniwale Thermal Power Plant
C) Shipra Thermal Power Plant
D) Kalidasa Thermal Power Plant

Click here to View Answer
Answer b) Dada Dhuniwale Thermal Power Plant is a planned coal based thermal power project located at village Goradia in Khandwa district in Indian state of Madhya Pradesh. The power plant is one of the coal-based power plants of Madhya Pradesh Power Generation Company Limited.

9. ‘Madikheda Dam’ of Madhya Pradesh is build on which river?
a) Sindh River
b) Tawa River
c) Betwa River
d) Johilla River

Click here to View Answer
Answer a) Sindh River. Madikheda Dam is a Multi-purpose Dam situated in Shivpuri district in Madhya Pradesh, India.

10. Kanha national park is in which state? [National Parks in India]
a) Uttar Pradesh
b) Bihar
c) Chhattisgarh
d) Madhya Pradesh

Click here to View Answer
Answer d) Madhya Pradesh. Kanha National Park, also known as Kanha Tiger Reserve, is a vast expanse of grassland and forest in the central Indian state of Madhya Pradesh. Tigers, jackals and wild pigs can be spotted in Kanha Meadows. The elevated plateau of Bamhnidadar is home to birds of prey. Animals often gather at the watering holes of Sondar Tank and Babathenga Tank. The park’s flora and fauna are documented in the park’s Kanha Museum.

11. Which folk song is mainly sung in malwa region of Madhya Pradesh?
a) Kucchipudi
b) Katakh
c) Bharthari
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Bharthari.

12. Which hills of Madhya Pradesh is known as ‘Queen of Satpuras’?
a) Mandhata
b) Panchmari
c) Amarkantak
d) Jaipur

Click here to View Answer
Answer b) Panchmari. It has been the location of a cantonment (Pachmarhi Cantonment) since British Raj. It is widely known as Satpura ki Rani (“Queen of Satpura”), situated at a height of 1067 m in a valley of the Satpura Range in Hoshangabad district

13. Largest city of M.P.?
a) Indore
b) Bhopal
c) Gwalior
d) Ujjain

Click here to View Answer
Answer a) Indore. M.P. capital is Bhopal, and the largest city is Indore, with Jabalpur, Gwalior, and Ujjain being the other major cities.

14. What is the nick name of M.P.? [Nicknames of Indian Cities]
a) Land of rising sun
b) Heart of world
c) Heart of India
d) Land of tigers

Click here to View Answer
Answer c) Heart of India. Madhya Pradesh Nicknamed as the “Heart of India” due to its geographical location in India.

15. What is the rank of Madhya Pradesh by area?
a) 1st
b) 2nd
c) 3rd
d) 4th

Click here to View Answer
Answer b) 2nd. Madhya Pradesh is the second-largest state in the country by area. 2000, when Chhattisgarh was a part of Madhya Pradesh, Madhya Pradesh was the largest state in India and the distance between the two furthest points inside the state, Singoli and Konta, was 1500 km. Konta is presently in Sukma district of Chattisgarh state.
Area 308,252 km2 (119,017 sq mi). Area rank 2nd.

16. What is the rank of Madhya Pradesh by population? [Census 2011]
a) 5th
b) 4th
c) 6th
d) 3rd

Click here to View Answer
Answer a) 5th. With over 75 million inhabitants, it is the fifth-largest state in India by population.
Population (2011 Census)
• State 72,626,809
• Rank 5th
• Density 236/km2 (610/sq mi)
• Urban 20,059,666
• Rural 52,537,899

17. Madhya Pradesh shares border with which of the following states?
a) Gujrat
b) Uttar Pradesh
c) Maharashtra
d) All of these

Click here to View Answer
Answer d) all of these. It borders the states of Uttar Pradesh to the northeast, Chhattisgarh to the southeast, Maharashtra to the south, Gujarat to the west, and Rajasthan to the northwest.

18. Madhya Pradesh is rich in which of the following minerals?
a) Copper
b) Diamond
c) Zinc
d) Both A and C

Click here to View Answer
Answer d) Both A and C. MP is Rich in mineral resources, MP has the largest reserves of diamond and copper in India.

19. Ujjain served as the capital of which kingdom?
a) Malava
b) Karusha
c) Avanti
d) Dasarna

Click here to View Answer
Answer c) Avanti. The city of Ujjain arose as a major centre in the region, during the second wave of Indian urbanisation in the sixth century BCE. It served as the capital of the Avanti kingdom. Other kingdoms mentioned in ancient epics—Malava, Karusha, Dasarna and Nishada—have also been identified with parts of Madhya Pradesh.

20. Which of the following king was defeated by Akbar in 2nd battle of Panipat?
a. Hemu
b. Ashoka
c. Shivraj
d. Chandragupt Maurya

Click here to View Answer
Answer a) Hemu. Hemu’s defeat by Akbar at the Second Battle of Panipat in 1556, most of Madhya Pradesh came under the Mughal rule. Gondwana and Mahakoshal remained under the control of Gond kings, who acknowledged Mughal supremacy but enjoyed virtual autonomy.

21. By which battle British took control on the region of Madhya Pradesh?
a) Battle of Panipat
b) Anglo-Maratha War
c) Martha war
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Anglo-Maratha War. After the Third Anglo-Maratha War, the British took control of the entire region. All the sovereign states in the region became princely states of British India, governed by the Central India Agency. The Mahakoshal region became a British province: the Saugor and Nerbudda Territories. In 1861, the British merged the Nagpur Province with the Saugor and Nerbudda Territories to form the Central Provinces.

22. Madhya Pradesh has what type of climate?
a) Tropical
b) Sub-tropical
c) Equatorial
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) sub-tropical. Madhya Pradesh has a subtropical climate. Like most of north India, it has a hot dry summer (April–June), followed by monsoon rains (July–September) and a cool and relatively dry winter. The average rainfall is about 1,371 mm (54.0 in). The southeastern districts have the heaviest rainfall, some places receiving as much as 2,150 mm (84.6 in), while the western and northwestern districts receive 1,000 mm (39.4 in) or less.

23. The Famous Stupa Sanchi was built by the Emperor?
a) Akbar
b) Balban
c) Lodi
d) Ashoka

Click here to View Answer
Answer d) Ashoka. The Great Stupa at Sanchi is one of the most important Buddhist monuments reflecting gem of Buddhist art and architecture. Located at Sanchi Town, Madhya Pradesh, India, this Stupa is the oldest stone structure in India that was built during the Mauryan period. Originally commissioned in the third century BCE by Emperor Ashok this huge hemispherical dome with a height of 12.2816.46 m (54.0 ft) consists of a central chamber where the relics of Lord Buddha are placed. Four ornamental gateways facing four directions and a balustrade surrounding the Stupa were later added in the first century BCE.

24. Which of the following tiger reserve is in Raisen district? [Tiger Reserves in India]
a) Bori Natural Reserve,
b) Ken Gharia
c) Ghatigaon
d) Ratapani

Click here to View Answer
Answer d) Ratapani. The Ratapani Tiger Reserve, located in the Raisen district of Madhya Pradesh, in Vindhya Range in central India, is one of the finest teak forests in the state and is less than 50 km. away from the capital Bhopal.

25. Madhya Pradesh is home of how many national parks?
a) 10
b) 11
c) 12
d) 7

Click here to View Answer
Answer a) 10. Madhya Pradesh is home to ten National Parks; Bandhavgarh National Park, Kanha National Park, Satpura National Park, Sanjay National Park, Madhav National Park, Van Vihar National Park, Mandla Plant Fossils National Park, Panna National Park, Pench National Park and Dinosaur National Park, Dhar.

26. In which year the Bhopal gas tragedy occur?
a) 1973
b) 1978
c) 1981
d) 1984

Click here to View Answer
Answer d) 1984. The Bhopal disaster, also referred to as the Bhopal gas tragedy, was a gas leak incident on the night of 2–3 December 1984 at the Union Carbide India Limited pesticide plant in Bhopal, Madhya Pradesh, India.

27. Which gas caused the bhopal gas tragedy incident?
a) Carbon di oxide
b) Carbon mono oxide
c) Ethelene
d) Methyl Isocyanate

Click here to View Answer
Answer d) Methyl Isocyanate. 1984 The Bhopal disaster, also referred to as the Bhopal gas tragedy, was a gas leak incident on the night of 2–3 December 1984 at the Union Carbide India Limited pesticide plant in Bhopal, Madhya Pradesh, India.

28. Which river is known as the “Ganga” of Madhya Pradesh?
a) Narmada river
b) Bihad river
c) Son
d) Betwa

Click here to View Answer
Answer d) Betwa. The Betwa or Betravati is a river in Northern India, and a tributary of the Yamuna. It rises in the Vindhya Range just north of Hoshangabad in Madhya Pradesh and flows north-east through Madhya Pradesh and Orchha to Uttar Pradesh.

29. Which one is the longest river in Madhya Pradesh? [Ten Important Rivers in India]
a) Narmada river
b) Bihad river
c) Son
d) Mahanadi

Click here to View Answer
Answer a) Narmada river. The Narmada, also called the Rewa and previously also known as Nerbudda, even Shankari, is a river in central India and the sixth longest river in the Indian subcontinent.

30. Bhagoria’ is a Folk Dance for which tribe of Madhya Pradesh? [List of Indian Folk Dances]
a) Bhil
b) Munda
c) Sakar
d) None of the above

Click here to View Answer
Answer a) Bhil. Star attraction of Bhagoria Haat Festival of Madhya Pradesh is the running away of young boys and girls with their partner who are later accepted as husband and wife by the society. During the Bhagoria Haat Festival in Madhya Pradesh, the boys put red powder on the face of the girl to whom he wants to get married, if the girl too wishes to marry the same boy, she has to put the same red powder on the boy’s face after which both of them run away from that place. But if the girl does not agree in the first chance, the boy can go behind her to persuade her and may win her heart.

31. ‘Tropic of cancer’ does not pass through which of the following cities of Madhya Pradesh?
a) Mandsaur
b) Ujjain
c) Ratlam
d) Vidisha

Click here to view Answer
Answer a) Mandsaur

32. Which among the following awards of Madhya Pradesh consists of highest award money?
a) Kabir samman
b) Tansen samman
c) Mahatma Gandhi award
d) Lata Mangeshkar award

Click here to view Answer
Answer c) Mahatma Gandhi award

33. How many stations of ‘All India Radio’ are present in Madhya Pradesh?
a) Four
b) Five
c) Six
d) Seven

Click here to view Answer
Answer b) Five

34. Which of the following product of Madhya Pradesh do not has a geographical Indication status?
a) Chanderi Fabric
b) Bell Metal Ware of Datia and Tikamgarh
c) Maheshwar Sarees & Fabrics
d) Ratlami sev

Click here to view Answer
Answer d) Ratlami sev

35. ‘All India Radio’ services in Madhya Pradesh started from which city of Madhya Pradesh?
a) Bhopal
b) Indore
c) Gwalior
d) Jabalpur

Click here to view Answer
Answer b) Indore

36. Which rank is hold by Madhya Pradesh in terms of area in the country?
a) Second
b) third
c) First
3d) Fourth

Click here to view Answer
Answer a) Second

37. What is the total share of ‘hydel power’ in Madhya Pradesh energy sector?
a) 917.5MW
b) 955.5MW
c) 988MW
d) 1050MW

Click here to view Answer
Answer a) 917.5MW

38. How many times ‘President Rule’ has been imposed in Madhya Pradesh?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four

Click here to view Answer
Answer c) Three

39. Which of the following is called energy capital of Madhya Pradesh?
a) Singrauli
b) Shahdol
c) Rewa
d) Indore

Click here to view Answer
Answer a) Singrauli

40. How many seats are allotted for Madhya Pradesh in Rajya Sabha?
a) 9
b) 10
c) 11
d) 12

Click here to view Answer
Answer c) 11

41. ‘Sihoniya’ the capital of the Kachwahas Rajputs is located in which district of Madhya Pradesh?
a) Morena
b) Gwalior
c) Bhind
d) Sheopur

Click here to view Answer
Answer a) Morena

42. Which of the following two District of Madhya Pradesh borders Gujarat state?
a) Alirajpur and Jhabua
b) Jhabua and Barwani
c) Ratlam and Dhar
d) Barwani and Alirajpur

Click here to view Answer
Answer a) Alirajpur and Jhabua

43. Indian Institute of Science Education and Research is located at which place of Madhya Pradesh?
a) Bhopal
b) Indore
c) Gwalior
d) Jabalpur

Click here to view Answer
Answer a) Bhopal

44. Currency Note Press (CNP), of SPMCIL is located at which place in Madhya Pradesh?
a) Hoshangabad
b) Dewas
c) Nepanagar
d) Indore

Click here to view Answer
Answer b) Dewas

45. ‘Indira Gandhi Rashtriya Manav Sangrahalaya’ is located at which place of Madhya Pradesh?
a) Gwalior
b) Bhopal
c) Indore
d) Jabalpur

Click here to view Answer
Answer b) Bhopal

 

Leave a Comment