GK Quiz on Bihar

GK Quiz on Bihar

GK Quiz on Bihar is one of the important topics in all state level competitive exams under General Knowledge. Even Central Government Exams like UPSC, IBPS, SSC, Railways and Postal Exams focus more on Individual States.

Attend our GK Quiz on Bihar and don’t forget to share your marks!!!


Quick Facts about Bihar

  • Bihar is a state in East India, bordering Nepal.
  • It is divided by the River Ganges, which floods its fertile plains. Important Buddhist pilgrimage sites include the Bodhi Tree in Bodhgaya’s Mahabodhi Temple, under which the Buddha allegedlyb) meditated.
  • In the state capital Patna, Mahavir Mandir temple is revered by Hindus, while Sikhs worship at the domed, riverside Gurdwara of Takht Sri Harmandir Sahib Ji.
  • Population: 99.02 million (2012)
  • Capital: Patna
  • Land area: 38,301 mi²
  • [Read More Amazing Facts about Bihar]

GK Quiz on Bihar

1. What no. of divisions are in Bihar?
a) 10
b) 12
c) 16
d) 9

Click here to View Answer
Answer b) 9. The state of Bihar in India is divided into 9 divisions.

2. What is the climate of Bihar?
a) Tropical
b) Cold
c) Sub-tropical
d) None of the above

Click here to View Answer
Answer c) Sub-tropical. The foothills of the Himalayas, Punjab-Haryana plain adjacent to the Himalayas, Rajasthan east of the Aravalli range, Uttar Pradesh, Bihar and northern part of West Bengal and Assam experience this climate. The rainfall is received mostly in the summer and is about 65 cm in the west and increases to 250 cm annually to the east and near the Himalayas. The winters are mainly dry due to the land derived winter winds which blow down the lowlands of north India towards the Bay of Bengal. The summers are hot and temperatures can reach 46 °C in the lowlands. May and June are the hottest months. Winter months are mostly dry with feeble winds. Frost occurs for a few weeks in winter. The difference in rainfall between the east and the west gives rise to a wide difference in the natural vegetation.

3. What is the State bird of Bihar?
a) Sparrow
b) Flycatcher
c) Peacock
d) Hen

Click here to View Answer
Answer a) Sparrow (Passer Domesticus)

4. Asia’s largest cattle fair is held at which place in Bihar?
a) Madhepur
b) Sonpur
c) Bhagalpur
d) Gaya

Click here to View Answer
Answer b) Sonpur. Sonpur Cattle Fair is held on Kartik Poornima (the full moonday) in the month of November in Sonpur, Bihar, on the confluence of river Ganges and Gandak. It is also known as Harihar Kshetra Mela and it attracts visitors from all over Asia. Till date, it is the biggest cattle fair of Asia and stretches on from fifteen days to one month. It has its origins during ancient times. This is when Chandragupta Maurya (340 – 297 BCE) used to buy elephants and horses across the river Ganges. The Sonpur Cattle Fair once used to attract traders from places as distant as Central Asia.

5. Bihar diwas is celebrated on which day?
a) 19 April
b) 22 march
c) 25 Dec
d) 15 July

Click here to View Answer
Answer b) 22 march. 22 March 1912. Bihar Diwas is observed every year on March 22, marking the formation of the state of Bihar. It was on this day when the British carved out the state from Bengal Presidency in 1912. The Day is a public Holiday in Bihar. Bihar Divas was started and celebrated on large scale by Bihar Government in the tenure of Nitish Kumar. Apart from India, it is celebrated in countries including United States, Germany, Britain, Scotland, Australia, Canada, Bahrain, Qatar, United Arab Emirates, Trinidad and Tobago and Mauritius

6. Bihar’s rank in India by population?
a) 3th
b) 9th
c) 13th
d) 17th

Click here to View Answer
Answer c) 3rd. The 3rd largest by population of 103,804,637 next only to Uttar Pradesh and Maharashtra.

7. Bihar’s rank in India by area ?
a) 5th
b) 9th
c) 13th
d) 17th

Click here to View Answer
Answer c) 13th. Bihar is the 13th largest state, with an area of 94,163 km2 (36,357 sq mi) .

8. Which is the Bihar’s state Flower ?
a) Marigold
b) Kachnar
c) Rhododendron
d) None of These

Click here to View Answer
Answer b) Kachar.

9. Which is the Bihar’s state Tree?
a) Mango
b) Hollong
c) Peeps tree
d) None of These

Click here to View Answer
Answer b) Peeps tree (Ficus riligiosa)

10. Which is Bihar’s state Animal?
a) Wild buffalo
b) Snow leopard
c) Gaur (Mithun)
d) None of These

Click here to View Answer
Answer c) Gaur (Mithun)

11. In which year southern Bihar was ceded to form the new state of Jharkhand?
a) 1999
b) 2000
c) 2001
d) 1997

Click here to View Answer
Answer b) 2000. On 15 November 2000, southern Bihar was ceded to form the new state of Jharkhand.

12. What is the name of aroused in Magadha which is India’s 1st empire?
a) Maurya empire
b) Gupta empire
c) Both a & b
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Maurya empire. Magadha arose India’s first empire, the Maurya empire, as well as one of the world’s most widely adhered-to religions, Buddhism. Magadha empires, notably under the Maurya and Gupta dynasties, unified large parts of South Asia under a central rule.

13. Which region gained prominence after being settled by Indo-Aryan peoples?
a) Videa
b) Jankas
c) Mithila
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Mithila. Mithila first gained prominence after being settled by Indo-Aryan peoples who established the Videha Kingdom. During the late Vedic period (c. 1100-500 BCE), Videha became one of the major political and cultural centers of South Asia, along with Kuru and Pañcāla. The kings of the Videha Kingdom were called Janakas. Sita, a daughter of one of the Janaks of Mithila is mentioned as the consort of Lord Rama, in the Hindu epic, Ramayana, written by Valmiki.

14. From which city The Haryanka dynasty ruled Magadha?
a) Patliputra
b) Rajgir
c) Mithila
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Rajgir. The region of modern-day southwestern Bihar called Magadha remained the centre of power, learning, and culture in India for 1000 years. The Haryanka dynasty, founded in 684 BC, ruled Magadha from the city of Rajgriha (modern Rajgir). The two well-known kings from this dynasty were Bimbisara and his son Ajatashatru, who imprisoned his father to ascend the throne. Ajatashatru founded the city of Pataliputra which later became the capital of Magadha.

15. Mauryan dynasty was founded by?
a) Chandragupta
b) Bimbisara
c) Ashok
d) Ajatashatru

Click here to View Answer
Answer a) Chandraguta. The Nanda dynasty was replaced by the Maurya Empire, India’s first empire. The Maurya Empire and the religion of Buddhism arose in the region that now makes up modern Bihar. The Mauryan Empire, which originated from Magadha in 325 BC, was founded by Chandragupta Maurya, who was born in Magadha. It had its capital at Pataliputra (modern Patna). The Mauryan emperor, Ashoka, who was born in Pataliputra (Patna) is believed to be one of the greatest rulers in the history of the world.

16. Buddhism in Magadha went into decline due to who’s the invasion?
a) Akbar
b) Muhammad Bin Bakhtiar Khilji
c) Allauddin khilji
d) Aurangzeb

Click here to View Answer
Answer b) Muhammad Bin Bakhtiar Khilji. Buddhism in Magadha went into decline due to the invasion of Muhammad Bin Bakhtiar Khilji, during which many of the viharas and the famed universities of Nalanda and Vikramashila were destroyed. It was claimed that thousands of Buddhist monks were massacred during the 12th century.

17. By which battle British East India Company obtained the diwani rights (rights to administer, and collect revenue or tax) for Bihar, Bengal and Odisha?
a) Battle of Panipat
b) Anglo-Maratha War
c) Martha war
d) Battle of Buxar

Click here to View Answer
Answer d) Battle of Buxar (1764). After the Battle of Buxar (1764), the British East India Company obtained the diwani rights (rights to administer, and collect revenue or tax) for Bihar, Bengal and Odisha. The rich resources of fertile land, water and skilled labour had attracted the foreign imperialists, particularly the Dutch and British, in the 18th century.

18. Champaran movement was against?
a) Child Marriage
b) Indigo farming
c) Zamindari
d) Sati

Click here to View Answer
Answer b) Indigo farming. Farmers in Champaran had revolted against indigo cultivation in 1914 (at Pipra) and 1916 (Turkaulia). In April 1917, Mahatma Gandhi visited Champaran, where Raj Kumar Shukla had drawn his attention to the exploitation of the peasants by European indigo planters. The Champaran Satyagraha that followed received support from many Bihari nationalists, such as Rajendra Prasad and Anugrah Narayan Sinha.

19. Who formed the Bihar Provincial Kisan Sabha (BPKS)?
a) Mahatma Gandhi
b) Raj Kumar Shukla
c) Swami Sahajanand Saraswati
d) J.L. Nehru

Click here to View Answer
Answer c) Swami Sahajanand Saraswati. In the northern and central regions of Bihar, the Kisan Sabha (peasant movement) was an important consequence of the independence movement. It began in 1929 under the leadership of Swami Sahajanand Saraswati who formed the Bihar Provincial Kisan Sabha (BPKS), to mobilise peasant grievances against the zamindari attacks on their occupancy rights. The movement intensified and spread from Bihar across the rest of India, culminating in the formation of the All India Kisan Sabha (AIKS) at the Lucknow session of the Indian National Congress in April 1936, where Saraswati was elected as its first president.

20. Mainly Bihar is drained by which of the following river?
a) Ganga
b) Brahmaputra
c) Narmada
d) Tapti

Click here to View Answer
Answer a) Ganga. It is drained by the Ganga River, including its northern tributaries Gandak and Koshi, originating in the Nepal Himalayas and the Bagmati originating in the Kathmandu Valley that regularly flood parts of the Bihar plains.

21. Which national park ranked fourth in terms of density of tiger population?
a) Bori Natural Reserve,
b) Ken Gharia national park
c) Ghatigaon
d) Valmiki national park

Click here to View Answer
Answer d) Valmiki national park. Valmiki National Park, West Champaran district, covering about 800 km2 (309 sq mi) of forest, is the 18th Tiger Reserve of India and is ranked fourth in terms of density of tiger population. It has a diverse landscape, sheltering rich wildlife habitats and floral and faunal composition, along with the prime protected carnivores.

22. Official language of Bihar is?
a) Bhojpuri
b) Sanskrit
c) Hindi
d) English

Click here to View Answer
Answer c) Hindi. Hindi is the official language of the state.Urdu is the second official language in 15 districts of the state. Maithili (including its dialect Bajjika), Bhojpuri, Angika and Magahi are also widely spoken in the state. Maithili is a recognized regional language of India under the Eighth Schedule to the Constitution of India. Bhojpuri and Magahi are sociolinguistic ally a part of the Hindi Belt languages fold, thus they were not granted official status in the state.

23. Mithila painting is also called?
a) Madhubani
b) Upanayanam
c) Both a and b
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Madhubani. Mithila painting is also called Madhubani art. It mostly depicts human beings and their association with nature. Common scenes illustrate deities like Krishna, Ram, Shiva, Durga, Lakshmi, and Saraswati from ancient epics. Natural objects like the sun, moon, and religious plants like tulsi are also widely painted, along with scenes from the royal court and social events like weddings. Generally no space is left empty.

24. Ustad Bismillah Khan is famous for?
a) Dance
b) Art
c) Music
d) Painting

Click here to View Answer
Answer c) music. Bihar has produced musicians like Bharat Ratna Ustad Bismillah Khan and dhrupad singers like the Malliks (Darbhanga Gharana) and the Mishras (Bettiah Gharana) along with poets like Vidyapati Thakur who contributed to Maithili Music.

25. At which place Gautama Buddha attained Enlightenment?
a) Allahabad
b) Patna
c) Bodh Gaya
d) Dwarika

Click here to View Answer
Answer c) Bodh Gaya. Gautama Buddha attained Enlightenment at Bodh Gaya, a town located in the modern-day district of Gaya in Bihar.

26. Vardhamana Mahavira, the 24th and the last Tirthankara of Jainism, was born in which district of Bihar?
a) Patna
b) Vaishali
c) Gaya
d) Mithila

Click here to View Answer
Answer b) Vaishali. Vasupujya, the 12th Jain Tirthankara was born in Champapuri, Bhagalpur. Vardhamana Mahavira, the 24th and the last Tirthankara of Jainism, was born in Vaishali around the 6th century BC.

27. Which was the first newspaper published in Bihar?
a) Aaj
b) Prabhat Khabar
c) Biharbandhu
d) Danik

Click here to View Answer
Answer c) Biharbandhu. Biharbandhu was the first Hindi newspaper published in Bihar. It was started in 1872 by Madan Mohan Bhatta, a Marathi Brahman who settled in Bihar Sharif.

28. Lord Mahavira attained nirvana at which of the places?
a) Bodh gaya
b) Vaishali
c) Pawapuri
d) Patliputra

Click here to View Answer
Answer c) Pawapuri. Around 5th century BCE, Mahavira, the last of the twenty-four Tirthankara attained Nirvana or moksha (liberation). Jains celebrate Diwali to commemorate this event. He was cremated at Pawapuri, also known as Apapuri (the sinless town). There was a great rush to collect his ashes, with the result that so much soil was removed from the place of his cremation that a pond was created.

Share your feedback about GK Quiz on Bihar in the Comment Section.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment