GK Quiz on Indian Literature with Answers

GK Quiz on Indian Literature

GK Quiz on Indian Literature is one of the major topics in Competitive Exams. Check out how well you know about Indian Literature.

GK Quiz on Indian Literature

GK Quiz on Indian Literature


Day Today GK’s GK Quiz on Indian Literature

1. Wings of Fire is an autobiography of
a) A. P. J. Abdul Kalam
b) Rabindranath Tagore
c) Pranab Mukherjee
d) None of these

Click here to View the Answer
Answer a) A. P. J. Abdul Kalam

2. Where is the head office of Sahitya akademi located?
a) New Delhi
b) Lucknow
c) Kolkata
d) None of these

Click here to View the Answer
Answer a) New Delhi

3. Who is the president of Kendra Sahitya Academy?
a) D. R. Bendre
b) Vinayaka Krishna Gokak
c) Chandrashekhar Kambar
d) None of these

Click here to View the Answer
Answer c) Chandrashekhar Kambar
Jnanpith recipient and Kannada litetrateur Chandrashekhar Kambar (81) was elected as President of the Sahitya Akademi. He will serve as president of the Akademi for a period of five years. Hindi poet Madhav Kaushik was elected as vice president of the Sahitya Akademi.

4. Who wrote the “Panchatantra”?
a) Vishnu Sharma
b) Chanakya
c) Kālidāsa
d) None of these

Click here to View the Answer
Answer a) Vishnu Sharma

5. Who is the author of book “Hitopadesha”?
a) Kālidāsa
b) Narayan Pandit
c) Vishnu Sharma
d) None of these

Click here to View the Answer
Answer b) Narayan Pandit

6. In which year National Book Trust was founded?
a) 1 August 1957
b) 1 August 1963
c) 15 August 1957
d) None of these

Click here to View the Answer
Answer a) 1 August 1957

7. Who is the present Director of National Book Trust?
a) Geeta Anand
b) Rita Chowdhury
c) Jhumpa Lahiri
d) None of these

Click here to View the Answer
Answerb) Rita Chowdhury

8. Who was awarded 27th Saraswati Samman?
a) Mahabaleshwar Sail
b) Sithu Yashaschandra
c) Padma Sachdev
d) None of these

Click here to View the Answer
Answer b) Sithu Yashaschandra – the famous Gujarati poet

9. Who has written the Sanskrit book meghdoot?
a) Tulsidas
b) Valmiki
c) Kālidāsa
d) None of these

Click here to View the Answer
Answer c) Kālidāsa
Meghadūta is a lyric poem written by Kālidāsa, considered to be one of the greatest Saskrit poets.

10. Who was the poet of kadambari?
a) Tulsidas
b) Bhavabhuti
c) Rabindranath Tagore
d) None of these

Click here to View the Answer
Answer c) Rabindranath Tagore. Rabindranath Tagore is a great Indian wordsmith that serves as an inspiration to millions even today. He was a writer, composer, philosopher and poet, who have inspired millions of life even today.

11. Who wrote the famous novel ‘Anandamath’?
a) Ishwar Chandra Vidyasagar
b) Bankim Chandra Chattopadhyay
c) Rabindranath Tagore
d) None of these

Click here to View the Answer
Answer b) Bankim Chandra Chattopadhyay. Anandamath is a Bengali fiction, written by Bankim Chandra Chattopadhyay and published in 1882. It is inspired by and incorporates various contemporary acts of patriotism performed by Vasudev Balwant Phadke during his freedom struggle.

12. How many chapters are in Bhagavad Gita?
a) 10
b) 12
c) 18
d) None of these

Click here to View the Answer
Answer c) 18. The Gita has 18 chapters and 700 slokas. Most of it takes place as a dialogue between Krishna and Arjuna.

13. Which book of Salman Rushdie wins the Booker Prize?
a) The Satanic Verses
b) Midnight’s Children
c) The Moor’s Last Sigh
d) None of these

Click here to View the Answer
Answer b) Midnight’s Children. In 1981, Salman Rushdie won the Booker for Midnight’s Children (1981). Yet this wouldn’t be the first time that the award committee recognized the lasting power of this novel. Indeed, 25 years later, the novel won the “Booker of Bookers”—the best book awarded the prize during its first 25 years.

14. In which year the Jnanpith Award was first awarded?
a) 1965
b) 1955
c) 1972
d) None of these

Click here to View the Answer
Answer a) 1965

15. Who received the first Jnanpith award?
a) G. Sankara Kurup
b) Krishna Sobti
c) Ashapoorna Devi
d) None of these

Click here to View the Answer
Answer a) G. Sankara Kurup
G. Sankara Kurup, better known as Mahakavi G, was an Indian poet, essayist and literary critic of Malayalam literature. Known as one of the greats of Malayalam poetry, he was the first recipient of the Jnanpith Award, the highest Indian literary honor.

16. For Which book did VS Naipaul got Nobel Prize?
a) A House for Mr Biswas
b) Miguel Street
c) In a Free State
d) None of these

Click here to View the Answer
Answer c) In a Free State
Naipaul won the Booker Prize in 1971 for his novel In a Free State. In 1989, he was awarded the Trinity Cross, Trinidad and Tobago’s highest national honour. He received a knighthood in Britain in 1990, and in 2001, the Nobel Prize in Literature.

17. What was the original name of renowned Hindi and Urdu writer Munshi Premchand?
a) Prem Das
b) Dhanpat Rai Shrivastava
c) Khwaja Ahmed
d) None of these

Click here to View the Answer
Answer b) Dhanpat Rai Shrivastava. Dhanpat Rai Shrivastava (31 July 1880 – 8 October 1936), better known by his pen name Munshi Premchand was an Indian writer famous for his modern HindiUrdu literature. In 1919, Premchand’s first major novel Seva Sadan was published in Hindi.

18. Which one is the first novel of Chetan Bhagat?
a) One Night @ the Call Center
b) The 3 Mistakes Of My Life
c) Five Point Someone
d) None of these

Click here to View the Answer
Answer c) Five Point Someone
Chetan Bhagat is the author of blockbuster novels – Five Point Someone (2004), One Night @ the Call Center (2005), The 3 Mistakes Of My Life (2008) , 2 States (2009), Revolution 2020 (2011) and Half Girlfriend (2014), One Indian Girl (2016).

19. Who is the writer of of the book ‘Train to Pakistan’?
a) Amrita Pritam
b) Khushwant Singh
c) R. K. Narayan
d) None of these

Click here to View the Answer
Answer b) Khushwant Singh
Train to Pakistan is a historical novel by Khushwant Singh, published in 1956.

20. Who is the author of the novel ‘The Inheritance of Loss’?
a) Amitav Ghosh
b) Arundhati Roy
c) Kiran Desai
d) None of these

Click here to View the Answer
Answer c) Kiran Desai
Kiran Desai is an Indian author. Her novel The Inheritance of Loss won the 2006 Man Booker Prize and the National Book Critics Circle Fiction Award.In January 2015.

21. Who was the first women to received Jnanpith Award?
a) Anita Desai
b) Krishna Sobti
c) Ashapoorna Devi
d) None of these

Click here to View the Answer
Answerc) Ashapoorna Devi
The award has been conferred upon fiftyeight writers including seven women authors. In 1976, Bengali novelist Ashapoorna Devi became the first woman to win the award and was honoured for the 1965 novel Pratham Pratisruti (The First Promise), the first in a trilogy.

22. Who was the writer of the book ‘Devdas’?
a) Saratchandra Chattopadhyay
b) Bankim Chandra Chattopadhyay
c) Mulk Raj Anand
d) None of these

Click here to View the Answer
Answer a) Saratchandra Chattopadhyay. Devdas is a Bengali romance novel written by Sarat Chandra Chatterjee. Despite being finished in September 1900, the novel was not published till June 1917 due to Chatterjee’s hesitance probably over some autobiographical elements.

23. Who is author of the novel of ‘A suitable boy’?
a) Salman Rushdie
b) Rohinton Mistry
c) Vikram Seth
d) None of these

Click here to View the Answer
Answer c) Vikram Seth
A Suitable Boy is a novel by Vikram Seth, published in 1993.

24. Who is the writer of ‘Malgudi Days’?
a) Mulk Raj Anand
b) R. K. Narayan
c) R. K. Laxman
d) None of these

Click here to View the Answer
Answer b) R. K. Narayan
Malgudi Days is a collection of short stories by R. K. Narayan published in 1943 by Indian Thought Publications. The book was republished outside India in 1982 by Penguin Classics. The book includes 32 stories, all set in the fictional town of Malgudi, located in South India.

25. Who was the first Indian to win Man Booker?
a) Salman Rushdie
b) Arundhati Roy
c) Kiran Desai
d) None of these

Click here to View the Answer
Answer b) Arundhati Roy
First Indian To Win Booker Prize. Arundhati Roy (born on November 24, 1961) won the Booker prize for her brilliant and poetic novel “The God of Small Things” in the year 1997 making her the first Indian to receive the prestigious award.

26. Who won the Pulitzer Prize in India?
a) Jhumpa Lahiri
b) Gobind Behari Lal
c) Amit Chaudhuri
d) None of these

Click here to View the Answer
Answer b) Gobind Behari Lal

27. For Which book Rabindra Nath Tagore received the Noble Prize?
a) Gora
b) Ghar Aur Bahar
c) Gitanjali
d) None of these

Click here to View the Answer
Answer c) Gitanjali
In November 1913, Tagore learned he had won that year’s Nobel Prize in Literature: the Swedish Academy appreciated the idealistic—and for Westerners—accessible nature of a small body of his tr
Click here to View the Answer
Answerlated material focused on the 1912 Gitanjali.

28. Who wrote our national anthem ‘jana gana mana’?
a) Ishwar Chandra Vidyasagar
b) Bankim Chandra Chattopadhyay
c) Rabindranath Tagore
d) None of these

Click here to View the Answer
Answer c) Rabindranath Tagore. Rabindranath Tagore, the author and composer of the national anthem of India and Bangladesh.

29. The jataka stories are related to the previous lives of whom?
a) Mahabir
b) Budha
c) Guru Nanak
d) None of these

Click here to View the Answer
Answer b) Budha.
In the 40 plus years of his life after enlightenment, the Buddha Shakayamuni is said to have recounted almost 554 past life stories, (called Jataka tales) of his prior existences. Gautama Buddha is quoted as saying a person starts the journey to become a Buddha filling 10 Paramita or “perfections”.

30. Who wrote Ramayana?
a) Valmiki
b) Tulsidas
c) Kālidāsa
d) None of these

Click here to View the Answer
Answer a) Valmiki. According to popular belief Ramayana was written by Valmiki and Mahabharatha was narrated by Vedavyasa (Maharshi VEDAVYASA is considered the Author) but penned by Lord Ganesha

Share your feedback about Day Today GK's GK Quiz on Indian Literature

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams. He has worked in three multinational companies. He is very much interested in Organic Farming. He loves to read and travel. A big Game of Thrones fan. Foodie in nature.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment