IBPS IT Officer MCQ – 25 (DBMS)

Previous MCQs on DBMS:
DBMS 1

DBMS 2
DBMS 3
DBMS 4
DBMS 5

DBMS 6
DBMS 7
DBMS 8
DBMS 9
DBMS 10
DBMS 11

DBMS 12

Questions 1: The ascending order of a data hirerchy is:
a. bit-byte-record-field-file-database
b. byte-bit-field-record-file-database
c. bit-byte-field-record-file-database
d. bit-byte-file-record-field-database

Question 2: Which of the following is true of a network structure?
a. t is a physical representation of the data
b. It allows a many-to-many relationship
c. It is conceptually simple
d. It will be dominant data base of the future

Question 3: Which of the following is a problem of file management system?
a. difficult to update
b. lack of data independence
c. data redundancy
d. program dependence
e. all of above

Question 4: One data dictionery software package is called
a. DB/DC dictionary
b. TOTAL
c. ACCESS
d. Datapac
e. Data Manager

Question 5: The function of a database is …
a. to check all input data
b. to check all spelling
c. to collect and organize input data
d. to output data

Question 6: What is the language used by most of the DBMSs for helping their users to access data?
a. High level language
b. SQL
c. Query Language
d. 4GL

Question 7: The model for a record management system might be
a. handwritten list
b. a Rolodex card file
c. a business form
d. all of above

Question 8: Primitive operations common to all record management system include
a. print
b. sort
c. look-up
d. all of above

Question 9: In a large DBMS
a. each user can “see” only a small part of the entire database
b. each subschema contains every field in the logical schema
c. each user can access every subschema

Question 10: Information can be transferred between the DBMS and a
a. spreadsheet program
b. word processor program
c. graphics program
d. all of the above

Answers: 1. c 2. b 3. e 4. a 5. c 6. c 7. d 8. c 9. a 10. D

About the author

A Moorthy

Leave a Comment