GK Quiz on Sushma Swaraj

GK Quiz on Sushma Swaraj

Sushma Swaraj was a strong politician of India served as the External Affairs Minister in the sixteenth Lok Sabha led by Narendra Modi ji. She died on 6th August 2019 due to cardiac arrest at AIIMS, New Delhi.

Sushma Swaraj was a great orator of all time. She holds many key positions in her political career. She was the External Affairs Minister of India in the NDA-1 government. GK Quiz on Sushma Swaraj may help for all competetive exams like SBI, RRB, IBPS PO.,,etc.


GK Quiz on Sushma Swaraj

1. When was Sushma Swaraj born?
a) 1945
b) 1952
c) 1960
d) 1962

Click here to View Answer
Answer b) 1952. Sushma Swaraj born on 14 February 1952 at Ambala Cantonment, Punjab, India.

2. How many times Sushma Swaraj was elected as a Member of Parliament?
a) 3
b) 5
c) 6
d) 7

Click here to View Answer
Answer d) 7.

3. When did Sushma Swaraj elected for the first time as a Member of Parliament?
a) 1990
b) 1996
c) 1973
d) 2009

Click here to View Answer
Answer a) 1990. Sushma ji was elected as a member of the Rajya Sabha for the first time in 1990

4. In 2014 LS Election, Shusma Swaraj contested in ______?
a) South Delhi
b) North Delhi
c) Vidisha
d) None of the above

Click here to View Answer
Answer c) Vidisha. In the 2014 Indian general election, Sushma won from the Vidisha constituency in Madhya Pradesh for a second term.

5. How many times Sushma Swaraj was elected as a Member of Parliament?
a) Four
b) Five
c) Six
d) Seven

Click here to View Answer
Answer d) Seven. She was elected seven times as a Member of Parliament and three times as a Member of the Legislative Assembly.

6. In which state legislative Assembly, She started her political career as a member?
a) Haryana
b) Chandigarh
c) Madhya Pradesh
d) Uttar Pradesh

Click here to View Answer
Answer a) Haryana. She was a member of the Haryana Legislative Assembly from 1977 to 1982, acquiring the Ambala Cantonment assembly seat at the age of 25.

7. Swaraj accepted the prestigious Grand Cross of Order of Civil Merit, Which was conferred by ______________government.
a) Greenland
b) Geneva
c) Spanish
d) Mexico

Click here to View Answer
Answer c) Spanish. On 19 February 2019 Swaraj accepted the prestigious Grand Cross of Order of Civil Merit, which was conferred by the Spanish government in recognition of India’s support in evacuating its citizens from Nepal during the earthquake in 2015.

8. After Indira Gandhi, She was only the second woman to hold the ____________ position.
a) Minister of External Affairs
b) Minister of Information and Broadcasting
c) Minister of Coal and Steel
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Minister of External Affairs. Swaraj had served as the Indian Minister of External Affairs under Prime Minister Narendra Modi from May 2014 to May 2019. She was responsible for implementing the foreign policy of Narendra Modi. She was only the second woman to hold this position after Indira Gandhi.

9. She was the first Female____________.
a) Chief Minister of Haryana
b) Chief Minister of Delhi
c) Chief Minister of Uttar Pradesh
d) Chief Minister of Jammu & Kashmir

Click here to View Answer
Answer b) Chief Minister of Delhi. After a tenure in national level politics, in October 1998 she resigned from the Union Cabinet to take over as the first female Chief Minister of Delhi. Swaraj resigned from the position in December the same year.

10. When Sushma Swaraj died?
a) August 6, 2019
b) September 19, 2019
c) July 17, 2019
d) October 25, 2019

Click here to View Answer
Answer a) August 6, 2019. Sushma Swaraj died on August 6, 2019 in new Delhi’s AIIMS due to cardiac arrest.

11. In _________, Swaraj started practice as an advocate in the Supreme Court of India.
a) 1970
b) 1971
c) 1972
d) 1973

Click here to View Answer
Answer d) 1973.

12. Which of the following statements about Sushma Swaraj is/are TRUE?
a) She is the Indian Parliament’s first and the only female MP honoured with the Outstanding Parliamentarian Award.
b) She served as the Deputy leader of Opposition in Rajya Sabha till April 2009.
c) Sushma Swaraj became Leader of Opposition in the 15th Lok Sabha
d) All are True

Click here to View Answer
Answer d) All are True

13. What was the name of the Operation launched by Indian armed forces to evacuate more than 4,000 Indian citizens and other foreign nationals from Yemen?
a) Operation Shrishti
b) Operation Swastik
c) Operation Rahat
d) Operation Thrive

Click here to View Answer
Answer c) Operation Rahat. Operation Rahat was launched by Indian Armed Forces to evacuate more than 4,000 Indian citizens and other foreign nationals from Yemen during the 2015 military intervention by Saudi Arabia and its allies. The 11-day evacuation by sea started on April 1, 2015 from Aden port.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment