GK Quiz on Sports with Answers

GK Quiz on Sports
Written by Sainath Nuvvula

GK Quiz on Sports

GK Quiz on Sports includes questions from various sports categories like Olympics, Sports in India, Football, Achievers in Sports..etc. We all love Sports. Don’t We? The GK Quiz Questions given below will be helpful for Competitive Examinations and Job Interviews.

Take this Awesome GK Quiz on Sports

1. Jordan Spieth is associated with which of the following sports?
a) Tennis
b) Golf
c) Badminton
d) Boxing

Click Here to View Answer
Answer b) Golf. Jordan Alexander Spieth is an American professional golfer on the PGA Tour and former world number one in the Official World Golf Ranking. He is a three-time major winner and the 2015 FedEx Cup champion. In April 2016, Time magazine named Spieth to its list of the “100 Most Influential People”

2. In which year, the modern Olympic Games were started?
a) 1894
b) 1896
c) 1898
d) None of the above

Click Here to View Answer
Answer b) 1896. A total of 14 countries were represented by about 245 men, competing in 43 events. Pierre de Coubertin was a French educator and historian, and founder of the International Olympic Committee. He is considered the father of the modern Olympic Games.

3. The Olympic motto is “Citius, Altius, Fortius”. It means “Faster, Higher, ________.”
a) Smoother
b) Leader
c) Sharper
d) Stronger

Click Here to View Answer
Answer d) Stronger. The Motto was proposed by Pierre de Coubertin upon the creation of the International Olympic Committee in 1894.

4. Who was the first sportsperson to win the Padma Vibhushan?
a) Sachin Tendulkar
b) Prakash Padukone
c) Viswanathan Anand
d) Kapil Dev

Click Here to View Answer
Answer c) Viswanathan Anand. The Padma Vibhushan is the second highest civilian award given in India. The Chess Maestro received this honour in 2007, making him the first sportsperson in Indian history to accomplish this.

5. Geet Sethi is associated with which of the following sports?
a) Golf
b) Shooting
c) Archery
d) Billiards

Click Here to View Answer
Answer d) Billiards. Geet Sethi is a professional player of English billiards who dominated the sport throughout much of the 1990s. He is a six-time winner of the professional-level and a three-time winner of the amateur World Championships, and holder of two world records, in English billiards. He is also a notable amateur (ex-pro) snooker player.

6. Who is Larissa Latynina?
a) Swimmer
b) Gymnast
c) Boxer
d) Chess Player

Click Here to View Answer
Answer b) Gymnast. Larissa Latynina is a former Soviet artistic gymnast. Between 1956 and 1964 she won 14 individual Olympic medals and four team medals. She holds the record for the most Olympic gold medals by a gymnast, male or female, with 9. Her total of 18 Olympic medals was a record for 48 years.

7. Which of the following city has hosted the Modern Olympic Games three times?
a) Los Angeles
b) Melbourne
c) London
d) Paris

Click Here to View Answer
Answer c) London. London has hosted the games three times. The first time was in 1908, the second in 1948 and the most recent was in 2012.

8. Sumo is the National Sport of which of the following Countries?
a) China
b) Japan
c) South Korea
d) North Korea

Click Here to View Answer
Answer b) Japan. Sumo was originated in Japan, the only country where it is practised professionally. Professional sumo is organized by the Japan Sumo Association

9. The World’s Oldest Football Club is
a) Real Madrid
b) Sheffield
c) Arsenal
d) Manchester United

Click Here to View Answer
Answer b) Sheffield. Sheffield Football Club is an English football club from Sheffield, South Yorkshire. Founded in 1857, the club is the oldest club now playing association football.

10. Name the Wicket Keeper who holds the World record of Six dismissals in a match?
a) Adam Gilchrist
b) Kumara Sangakkara
c) MS Dhoni
d) Moin Khan

Click Here to View Answer
Answer c) MS Dhoni. M.S. Dhoni holds the world record of 6 dismissals by a wicketkeeper in a single match. He made this record in 2007 against England.

11. __________ is the only country to have won world cups of 60 overs, 50 overs and 20 overs?
a) Australia
b) England
c) Pakistan
d) India

Click Here to View Answer
Answer d) India. In 1983 India won its first world cup under Kapil Dev, the game was played under a 60 over format. The 20 over T20 cup by won by the team under MS Dhoni in 2007. In 2011, MS Dhoni repeated the achievement in the 50-over format.

12. Kambala Buffalo Race is famous in which Indian State?
a) Tamil Nadu
b) Kerala
c) Karnataka
d) Andhra Pradesh

Click Here to View Answer
Answer c) Karnataka. Kambala is an annual Buffalo Race held in the coastal districts of Dakshina Kannada and Udupi of Karnataka. The ‘track’ used for Kambala is a slushy paddy field. The Kambala season generally starts in November and lasts till March.

13. Durand Cup is associated with which of the following games?
a) Hockey
b) Badminton
c) Football
d) Cricket

Click Here to View Answer
Answer c) Football. The Durand Football Tournament or Durand Cup is a football competition in India which was first held in 1888. The Tournament is named after its founder, Sir Mortimer Durand, Foreign Secretary in charge of India from 1884 to 1894.

14. What is the oldest existing football club in India?
a) Mohun Bagan Athletic Club
b) Churchill Brothers SC
c) East Bengal Club
d) Mohammedan Sporting Club

Click Here to View Answer
Answer a) Mohun Bagan Athletic Club. Mohun Bagan Athletic Club is a football club based in Kolkata, India. The club was established in 1889 by Bhupendra Nath Bose and is the oldest existing football club in India. Mohun Bagan Day has been celebrated since 2001 on 29 July each year in honour of Mohun Bagan’s victory over East Yorkshire Regiment in the 1911 IFA Shield Final.

15. Who is Bhausaheb Nimbalkar?
a) Wrestler
b) Tennis Player
c) Hockey Player
d) Cricketer

Click Here to View Answer
Answer d) Cricketer. Bhausaheb Nimbalkar was an Indian cricketer, best known for his score of 443 not out during the 1948–49 Ranji Trophy, which remains the highest score, and the only quadruple century, in Indian first-class cricket.

16. Name the first Indian woman athlete to win a gold medal at Asian games?
a) PT Usha
b) Kamaljeet Sandhu
c) Shiny Abraham
d) Anju Bobby George

Click Here to View Answer
Answer b) Kamaljeet Sandhu. Kamaljeet Sandhu is a former woman Indian athlete who won a gold medal at 1970 Bangkok Asian Games in 400 m race. She ran the distance in 57.3 seconds. She was the first Indian woman athlete to win a gold medal at any Asian games.

17. Who is Mihir Sen?
a) Swimmer
b) Wrestler
c) Cricketer
d) Golf Player

Click Here to View Answer
Answer a) Swimmer. Mihir Sen was a famous long-distance swimmer, best known for being the first Indian to conquer the English Channel from Dover to Calais in 1958 and the only man to earn the distinction of swimming the Oceans of the five continents in one calendar year (1966). In 1969, he was named by The Guinness Book of Records as the greatest “world’s greatest long-distance swimmer”.

18. The 2014 FIFA World Cup Winner was
a) Italy
b) Brazil
c) Germany
d) Argentina

Click Here to View Answer
Answer c) Germany. The 2014 FIFA World Cup was the 20th FIFA World Cup. It took place in Brazil. In the final, Germany defeated Argentina 1–0 to win the tournament and secure the country’s fourth world title.

19. Who is Edson Arantes do Nascimento?
a) swimmer from Nigeria
b) Sumo Wrestler from Japan
c) Football Player from Brazil
d) Table Tennis Player from Russia

Click Here to View Answer
Answer c) Football Player from Brazil. Edson Arantes do Nascimento known as Pelé, is a Brazilian retired professional footballer who played as a forward. He is widely regarded as the greatest football player of all time. In 1999, he was voted World Player of the Century by the International Federation of Football History & Statistics (IFFHS).

20. Jallikattu is a famous game in which Indian State?
a) Kerala
b) Karnataka
c) Tamil Nadu
d) Andhra Pradesh

Click Here to View Answer
Answer c) Tamil Nadu. Jallikattu is a traditional bull-chasing sport of Tamil Nadu which is organised during the harvest festival Pongal. The sport is more than two millennia old. In ancient times, the sport was described as Yeru thazhuvuthal, which means embracing the bull.

21.  Sergey Bubka is associated with ?
a) Baseball
b) Football
c) Cricket
d) Pole Vault

Click here to view Answer
Answer d) Pole Vault

22. Which country hosted first ICC world cup ?
a) India
b) Australia
c) England
d) Westindies

Click here to view Answer
Answer c) England

23. Volleyball is the national game of which of the following country ?
a) England
b) Srilanka
c) Russia
d) Pakistan

Click here to view Answer
Answer b) Srilanka

24. “Birdie” term is associated with Which sport/game ?
a) Chess
b) Volleyball
c) Table Tennis
d) Golf

Click here to view Answer
Answer d) Golf

25. Which player is referred as King in Cricket ?
a) Sachin Tendulkar
b) Ricky Ponting
c) Viv Richards
d) Graham Gooch

Click here to view Answer
Answer c) Viv Richards

26. Indonesia National game is ?
a) Badminton
b) Table Tennis
c) Archery
d) Pole Vault

Click here to view Answer
Answer a) Badminton

27. Indira gold cup is associated with _________?
a) Cricket
b) Hockey
c) Badminton
d) Tennis

Click here to view Answer
Answer b) Hockey

28. Prithi Singh cup is associated with _________?
a) Badminton
b) Table Tennis
c) Archery
d) Polo

Click here to view Answer
Answer d) Polo

29. Charminar Trophy is associated with __________?
a) Athletics
b) Cricket
c) Badminton
d) Pole Vault

Click here to view Answer
Answer a) Athletics

30. Bangalore Blues challenge cup is associated with ______________?
a) Football
b) Throwball
c) Basketball
d) Volleyball

Click here to view Answer
Answer c) Basketball

                                           Download our Android App for more updates

About the author

Sainath Nuvvula

Sainath Nuvvula is a Digital Marketing Expert and Consultant from Bangalore, India. He is a big thinker and a Tech Enthusiast. Can ring him @ +91 - 9535745456

Leave a Comment