GK Quiz on Elections in India with Answers

GK Quiz on Elections in India

GK Quiz on Elections in India | On April 11, the world’s largest democracy embarked on a six-week long vote for a new parliament, which selected Narendra Modi as the Prime Minister of India. Here is the Quiz to check out how well you are updated about Elections in India.

GK Quiz on Elections in India

GK Quiz on Elections in India


1. Which article of the Constitution concerns elections to the Lok Sabha and the Assemblies?
a) Article 323
b) Article 324
c) Article 325
d) Article 326

Click here to View the Answer
Answer d) Article 326.

2. The ____________ Amendment of the Constitution lowered the voting age of elections to the Lok Sabha and to the Legislative Assemblies of States from 21 years to 18 years.
a) Sixty-first
b) Sixty-second
c) Sixty-third
d) Sixty-fourth

Click here to View the Answer
Answer a) Sixty-first. The bill of The Constitution (Sixty-first Amendment) Act, 1988 was introduced in the Lok Sabha on 13 December 1988.

3. The Electronic Voting Machines used in the Indian elections can record a maximum of ___________ votes.
a) 1500
b) 2000
c) 2500
d) 3000

Click here to View the Answer
Answer b) 2000.

4. Electoral Photo Identity Cards (EPIC) were introduced for the first time in _________.
a) 1993
b) 1994
c) 1995
d) 1996

Click here to View the Answer
Answer a) 1993

5. ____________ is the only Lok Sabha constituency that has consistently voted for the national winning party in every election since 1977.
a) Ahmedabad
b) Gandhi Nagar
c) Faridabad
d) Allahabad

Click here to View the Answer
Answer c) Faridabad, Haryana.

6. What is the full form of VVPAT?
a) Voter Verification Poll Audit Trail
b) Voter Verifiable People And Test
c) Voter Verification Post Automatic Turnout
d) Voter Verifiable Paper Audit Trail

Click here to View the Answer
Answer d) Voter Verifiable Paper Audit Trail. VVPAT allows the voters to verify that their votes are cast as intended. When a vote is cast, a slip is printed on the VVPAT printer containing the serial number, name and symbol of the candidate voted. This remains visible to you through a transparent window for seven seconds. Thereafter, this printed slip automatically gets cut and falls into a sealed drop box.

7. Tashigang in ___________ is the highest polling station in the world.
a) Arunachal Pradesh
b) Himachal Pradesh
c) Jammu and Kashmir
d) Mizoram

Click here to View the Answer
Answer b) Himachal Pradesh.

8. The electronic voting machines have been used in all general and state assembly elections of India since ____________.
a) 1999
b) 2004
c) 2009
d) 2000

Click here to View the Answer
Answer b) 2004. The use of EVMs and electronic voting was developed and tested by the state-owned Electronics Corporation of India and Bharat Electronics in the 1990s. They were introduced in Indian elections between 1998 and 2001, in a phased manner. The Election Commission developed EVMs with voter-verified paper audit trail (VVPAT) system between 2012 and 2013.

9. Who has become the youngest Member of Parliament (MP)?
a) Nisha Patel
b) Swapna Chaudary
c) Chandrani Murmu
d) Kavitha Kulkarni

Click here to View the Answer
Answer c) Chandrani Murmu. Chandrani Murmu has made history after winning the Lok Sabha seat from Keonjhar in Odisha. She has become the youngest Member of Parliament (MP) at the age of 25 years and 11 months. She defeated two-time BJP MP Ananta Nayak by a margin of 67,822 votes to win the Keonjhar Lok Sabha seat.

10. In Lok Sabha Election, how much money is required to pay by a Contestant to an electoral authority before he or she is permitted to stand for election?
a) Rs 10,000
b) Rs 15,000
c) Rs 20,000
d) Rs 25,000

Click here to View the Answer
Answer d) Rs 25,000. In India, candidates for election to Lok Sabha – must pay a security deposit of ₹25,000. For state assembly elections the amount is ₹10,000. For Scheduled castes and scheduled tribes candidates the amounts are 12,500 and 5,000 respectively.

11. When does the Candidate loose his security deposit?
a) When he/she fails to secure more than one-third of the total valid votes
b) When he/she fails to secure more than one-fourth of the total valid votes
c) When he/she fails to secure more than one-fifth of the total valid votes
d) When he/she fails to secure more than one-sixth of the total valid votes

Click here to View the Answer
Answer d) When he/she fails to secure more than one-sixth of the total valid votes. Any candidate who fails to secure more than one-sixth (16.6%) of the total valid votes cast in a first-past-the-post voting system would both forfeit his or her deposit and bail rights.

12. What is the composition of the indelible ink used in the elections in India?
a) Silver nitrate
b) Lead nitrate
c) Silver bromide
d) Lead bromide

Click here to View the Answer
Answer a) Silver nitrate. The chemical used in voting inks is silver nitrate. Silver nitrate is preferred because it is soluble in water, and makes a inky black solution. When put on the skin, silver nitrate reacts with the salt present on it to form silver chloride. Silver chloride is not soluble in water, and clings to the skin. It cannot be washed off with soap and water.

13. __________ is the only company in India authorised to produce indelible ink, which is used in elections to prevent people from voting multiple times.
a) Kochi Paints and Varnish Limited
b) Ernakulam Paints and Varnish Limited
c) Mysore Paints and Varnish Limited
d) Mumbai Paints and Varnish Limited

Click here to View the Answer
Answer c) Mysore Paints and Varnish Limited. The company is owned and operated by the Government of Karnataka. The manufacturing process is a closely guarded secret and is based on a chemical formula devised by the National Physical Laboratory of India.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment