GK Quiz on Chandrayaan 2 with Answers

GK Quiz on Chandraayan 2 With Answers

GK Quiz on Chandrayaan 2 | This is one of the most important topics in all the upcoming Competitive Examinations. Chandrayaan 2 is indeed a Great pride to our nation. All the credits go to our talented scientists and ISRO Team. Congratulations to all our scientists.


GK Quiz on Chandrayaan 2

GK Quiz on Chandrayaan 2


GK Quiz on Chandraayan 2

1. Chandraayan 2 is launched by _______.
a) PSLV MK II
b) PSLV MK III
c) GSLV MK II
d) GSLV MK III

Click here to View the Answer
Answer d) GSLV MK III. Stands for Geosynchronous Satellite Launch Vehicle Mark III.

2. The Chandraayan 2 mission’s lander is called ________.
a) Dharma
b) Bheema
c) Krishna
d) Vikram

Click here to View the Answer
Answer d) Vikram. Named after Vikram Sarabhai (1919-1971), who is widely regarded as the father of the Indian space programme.

3. The Chandraayan 2 mission’s rover is called ________.
a) Pragyaan
b) Dhruv
c) Ashoka
d) Aakash

Click here to View the Answer
Answer a) Pragyaan. The rover’s mass is about 27 kg (60 lb) and will operate on solar power.

4. Payload includes LIBS. It stands for _____________.
a) Laser induced Breakdown Spectroscope
b) Light induced Breakdown Spectroscope
c) Laser induced Breakdown Spectrophotometer
d) Light induced Breakdown Spectrophotometer

Click here to View the Answer
Answer a) Laser induced Breakdown Spectroscope.

5. Payload includes APXS. It stands for _____________.
a) Applied Particle Induced X-ray Spectrophotometer
b) Aerial Particle Induced X-ray Spectroscope
c) Alpha Particle Induced X-ray Spectroscope
d) Aeronautic Particle Induced X-ray Spectrophotometer

Click here to View the Answer
Answer c) Alpha Particle Induced X-ray Spectroscope.

6. Lander Vikram includes Instrument for Lunar Seismic Activity (ILSA) Seismometer. It is used ___________.
ta) For estimating The thermal properties of the lunar surface
b) For studying Moon-quakes near the landing site
c) For measuring the density and variation of lunar surface plasma
d) None of the above

Click here to View the Answer
Answer b) Moon-quakes near the landing site.

7. Lander Vikram includes laser retroreflector array (LRA). It is used ___________.
a) For precise measurements of the Earth–Moon distance and lunar libration
b) For measuring the density and variation of lunar surface plasma
c) For precise measurements of the Sun–Moon distance
d) All the above

Click here to View the Answer
Answer a) For precise measurements of the Earth–Moon distance and lunar libration.

8. One of the countries mentioned below have not conducted a moon landing mission. Identify the Country correctly.
a) China
b) USA
c) Russia
d) France

Click here to View the Answer
Answer d) France.

9. Chandrayaan 2 is the first space mission to conduct a soft landing on the Moon’s ___________ polar region.
a) East
b) West
c) North
d) South

Click here to View the Answer
Answer d) South. According to ISRO “The lunar South Pole is especially interesting because a larger section of its surface stays in the shadow than the North Pole. There is a possibility of the presence of water in permanently shadowed areas around it.

10. Who is the Project Director of Chandrayaan 2?
a) Muthayya Vanitha
b) Nisha Subramaniyam
c) Keerthi Kumari
d) Ganga Parandhaman

Click here to View the Answer
Answer a) Muthayya Vanitha. For the first time in India’s space history, an interplanetary expedition is being led by two women – Muthaya Vanitha, the project director, and Ritu Karidhal, the mission director.

11. Who is the current Chairperson of the Indian Space Research Organization (ISRO)?
a) K Sivan
b) S Boopathy
c) D Thangapandiyan
d) M Manogaran

Click here to View the Answer
Answer a) K Sivan. Kailasavadivoo Sivan is an Indian space scientist and the chairperson of the ISRO. He is the former Director of Vikram Sarabhai Space Center and Liquid Propulsion centre. Sivan is popularly known as the “Rocket Man” for his significant contribution to the development of cryogenic engines, for India’s space programme.

12. Chandrayaan-3 is a robotic space mission concept by ISRO and ___________.
a) NASA
b) JAXA
c) ESA
d) Roscosmos

Click here to View the Answer
Answer b) JAXA. Japan’s space agency JAXA and the Indian Space Research Organisation (ISRO) would send a lunar rover and lander to explore a polar region of the Moon in 2024. The mission concept has not yet been formally proposed for funding and planning.

Kindly share our GK Quiz on Chandraayan 2 with your Friends and please feel free to provide your suggestion in the comment box.

Readers Also Attempt

GK Quiz on Indian Space Research Organization

Ultimate GK Quiz on Solar System

GK Quiz on Space Science

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

1 Comment

Leave a Comment