GK Quiz on Solar System with Answers

GK Quiz on Solar System

GK Quiz on Solar System is one of the most common topics in all competitive exams under General Knowledge. Space Exploration is the emerging field and it involves searching in the Outer Space. Lots of Scientific Researches are going on in this particular field.

What is Solar System?

In simple words Solar System nothing but the Sun and all the objects that orbit around it. Those objects that orbit the Sun are Planets, Moons, Small Solar System Bodies..etc. The Solar System formed 4.6 billion years ago.


GK Quiz on Solar System

GK Quiz on Solar System

Take this amazing GK Quiz on Solar System and Share Your Marks in the comment section

GK Quiz on Solar System : Questions 1 to 10

1. Which of the following is FALSE regarding the Moon?
a) There is no dark side of the Moon
b) The Moon is slowly drifting towards Earth
c) There is no atmosphere on the Moon
d) The rise & fall of tides on Earth is caused by the Moon

Click Here to View Answer
Answer b) The Moon is slowly drifting towards Earth. The Moon is slowly drifting away from Earth. Every year, the Moon moves roughly 3.8 cm further away from Earth.

2. In Solar System, the majority of the known asteroids orbit the Sun in a band between the orbits of Mars and _________.
a) Earth
b) Venus
c) Jupiter
d) Saturn

Click Here to View Answer
Answer c) Jupiter. This band is referred as Asteroid Belt. Majority of the asteroids are small objects. Only few Asteroids exceed 100 km in diameter.

3. The word asteroid was coined by
a) Graham Shelly
b) William Herschel
c) David Hopkins
d) Paul Bishop

Click Here to View Answer
Answer b) William Herschel. In 1802, Astronomer William Herschel first coined the word asteroid, which means “star like”.

4. Olympus Mons, the largest volcano in the solar system, is in which of the following planets?
a) Mercury
b) Jupiter
c) Neptune
d) Mars

Click Here to View Answer
Answer d) Mars. Olympus Mons is a very large shield volcano on the planet Mars. By one measure, it has a height of nearly 22 km.

5. Which of the following statement is FALSE?
a) Asteroids are small, rocky objects that orbit the Sun
b) Asteroids are regular in shape
c) There are more than 6 Lakh known asteriods in solar system
d) Pluto is a dwarf planet

Click Here to View Answer
Answer b) Asteroids are regular in shape. Most of the asteroids are irregular in shape because they are too small to exert enough gravitational pull to become spherical in shape.

6. The largest Moon in the Solar System is ________.
a) Callisto
b) Europa
c) Setala
d) Ganymede

Click Here to View Answer
Answer d) Ganymede is the largest and most massive moon of Jupiter and in the Solar System. Ganymede is composed of approximately equal amounts of silicate rock and water ice. Ganymede’s discovery is credited to Galileo Galilei, who was the first to observe it on January 7, 1610.

7. _______ is the largest dwarf planet in the Solar System.
a) Ceres
b) Makemake
c) Eris
d) Haumea

Click Here to View Answer
Answer c) Eris. Eris is the most massive and second-largest dwarf planet known in the Solar System. Eris was discovered in January 2005. Eris is a trans-Neptunian object (TNO) and a member of a high-eccentricity population known as the scattered disk. It has one known moon, Dysnomia.

8. Which of the following statement is FALSE regarding the Sun?
a) The Sun accounts for 99.86% of the mass in the solar system
b) The energy created by the Sun’s core is nuclear fission
c) It takes eight minutes for light reach Earth from the Sun
d) The Sun generates solar winds

Click Here to View Answer
Answer b) The energy created by the Sun’s core is nuclear fission. The energy created by the Sun’s core is nuclear fusion.

9. Which of the following statement is TRUE regarding Mercury?
a) Mercury is the smallest planet in the solar system
b) After the Earth, Mercury is the second densest planet
c) The MESSENGER probe was launched to explore Mercury’s high density
d) All are True

Click Here to View Answer
Answer d) All are True

10. Phobos and Deimos are Moons of ________.
a) Jupiter
b) Mars
c) Venus
d) Saturn

Click Here to View Answer
Answer b) Mars. Mars has two small moons: Phobos and Deimos. Phobos (fear) and Deimos (panic) were named after the horses that pulled the chariot of the Greek war god Ares, the counterpart to the Roman war god Mars. Both Phobos and Deimos were discovered in 1877 by American astronomer Asaph Hall.

GK Quiz on Solar System : Questions 11 to 20

11. Which planet in the Solar System is nicknamed as “The Ringed Planet”?
a) Mercury
b) Neptune
c) Uranus
d) Saturn

Click Here to View Answer
Answer d) Saturn. The rings of Saturn are made from chunks of ice and carbonaceous dust. They stretch out more than 12,700 km from the planet but are only a mere 20 meters thick.

12. Which of the following statement is FALSE regarding Saturn?
a) Saturn has the fastest winds of any other planet
b) Saturn is the least dense planet in the solar system
c) Saturn has 150 moons and smaller moonlets
d) Saturn’s moon is Ganymede

Click Here to View Answer
Answer d) Saturn’s moon is Ganymede. Ganymede is the moon of Jupiter. Saturn’s largest moon is Titan.

13. Spacecrafts Pioneer 11, Voyager 1 and 2 and the Cassini-Huygen mission are associated with _______.
a) Saturn
b) Mars
c) Venus
d) Jupiter

Click Here to View Answer
Answer a) Saturn.

14. Name the planet discovered by Jean Joseph Le Verrier?
a) Mercury
b) Neptune
c) Uranus
d) Venus

Click Here to View Answer
Answer b) Neptune. Neptune is the Roman God of the Sea. Neptune has an average surface temperature of -214°C.

15. The largest object in the Kuiper belt is _______.
a) Neptune
b) Ceres
c) Pluto
d) Makemake

Click Here to View Answer
Answer c) Pluto. The Kuiper Belt is a disk-shaped region found in the outer solar system, past the orbit of Neptune. At least three dwarf planets are located in the Kuiper belt: Pluto, Haumea and Makemake.

16. Which planet is referred as “Ice Giant”?
a) Neptune
b) Uranus
c) Mars
d) Saturn

Click Here to View Answer
Answer b) Uranus. Uranus is the coldest planet in the solar system.The minimum surface temperature on Uranus is -224°C – making it the coldest of the eight planets.

17. The Allende Meteorite crashed to Earth over
a) Mexico
b) Australia
c) India
d) Nepal

Click Here to View Answer
Answer a) Mexico. Allende Meteorite was originally about the size of a car before it broke into hundreds of fragments that weighed several tons in total. It’s one of the most studied meteorites of all time and a prime example of a carbonaceous chondrite.

18. The Hubble Space Telescope (HST) was built by
a) Japanese Space Agency
b) United States Space Agency
c) Russian Space Agency
d) Indian Space Agency

Click Here to View Answer
Answer b) United States Space Agency. The Hubble Space Telescope (HST) is a space telescope that was launched into low Earth orbit in 1990 and remains in operation. The HST was built by the United States space agency NASA, with contributions from the European Space Agency.

19. __________ is the closest large galaxy to the Milky Way.
a) Triangulam
b) Antennae
c) Andromeda
d) Whirlpool

Click Here to View Answer
Answer c) Andromeda. The Andromeda Galaxy (M31) is the closest large galaxy to the Milky Way and is one of a few galaxies that can be seen unaided from the Earth. In approximately 4.5 billion years the Andromeda Galaxy and the Milky Way are expected to collide and the result will be a giant elliptical galaxy.

20. ___________ is the only large moon in the solar system to orbit in the opposite direction to its planet’s rotation.
a) Charon
b) Triton
c) Lo
d) Deimos

Click Here to View Answer
Answer b) Triton. Triton is Neptune’s largest moon and is the only large moon in the solar system to orbit in the opposite direction to its planet’s rotation, this is known as a retrograde orbit.

We hope you have learned something new from our GK Quiz on Solar System.

Share your marks in the comment section & give your valuable feedback about GK Quiz on Solar System.

Download our Android App for more updates

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

2 Comments

Leave a Comment