GK Quiz on ISRO with Answers

GK Quiz on ISRO with Answers

GK Quiz on ISRO – Indian Space Research Organization, the one and only space agency of India. ISRO is headquartered in Bengaluru, Karnataka. It is managed by the Department of Space, which reports to the Prime Minister of India.

ISRO’s Motto : Space technology in the service of humankind.

In competitive exams, questions related to ISRO and Indian Satellites are very common. Here we provide GK Quiz on ISRO for the benefit of Aspirants.


GK Quiz on ISRO

GK Quiz on ISRO


GK Quiz on ISRO

1. ISRO was established in which year?
a) 15 August 1949
b) 15 August 1969
c) 15 August 1972
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) 15 August 1969

2. What is the full form of ISRO?
a) Indian Scholar Research Organization
b) Indian Space Research Organization
c) Indian Station Research Organization
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Indian Space Research Organization

3. Who is the first chairman of ISRO?
a) Mylswamy Annadurai
b) B. N. Suresh
c) Vikram Sarabhai
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Vikram Sarabhai. The Chairman of the Indian Space Research Organisation is the highest-ranked official of the Indian Space Research Organisation (ISRO), the space agency of the India. The Indian Space Research Organisation in its modern form was created by Vikarm Sarabhai.

4.Where is the headquarters of ISRO?
a) Chennai
b) Mumbai
c) Bengaluru
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Bengaluru

5. How many satellites are launched by ISRO?
a) 112
b) 101
c) 104
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) 104. ISRO launches 8 satellites in its 15th flight of the ‘XL’ version of the PSLV – 5 foreign satellites and 3 Indian satellites (SCATSAT-1, PRATHAM and PISAT). ISRO launched 104 satellites, of which 3 were Indian satellites. It is the largest number of satellites launched on a single flight by any space agency.

6. Which was the first satellite launched by ISRO?
a) Kalpana-1
b) Bhaskara
c) Aryabhata
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Kalpana-1Kalpana-1 was the first dedicated meteorological satellite launched by Indian Space Research Organisation using Polar Satellite Launch Vehicle on 2002-09-12. The satellite is three-axis stabilized and is powered by solar panels, getting up to 550 watts of power.

7. What is the name of first satellite built by India?
a) Bhaskara
b) Aryabhata
c) Sputnik
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Aryabhata. ISRO built India’s first satellite, Aryabhata, which was launched by the Soviet Union on 19 April 1975. It was named after the Mathematician Aryabhata. In 1980, Rohini became the first satellite to be placed in orbit by an Indian-made launch vehicle,SLV-3.

8. ISRO will launch India’s second mission to moon called ________.
a) Chandrayaan-1
b) Chandrayaan-2
c) Chandrayaan
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Chandrayaan-2. Chandrayaan-2, India’s second mission to the Moon is a totally indigenous mission comprising of an Orbiter, Lander and Rover. After reaching the 100 km lunar orbit, the Lander housing the Rover will separate from the Orbiter.

9. What is full form of GSLV?
a) Geosynchronous Satellite Launch Vehicle
b) Geosynchronous Space Launch Vehicle
c) Geosynchronous Scholars Launch Vehicle
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Geosynchronous Satellite Launch Vehicle. Geosynchronous Satellite Launch Vehicle abbreviated as GSLV, is an expendable launch system operated by the Indian Space Research Organisation (ISRO).

10. How many stages are there in GSLV?
a) 2
b) 5
c) 3
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) 3. Geosynchronous Satellite Launch Vehicle Mark is the largest launch vehicle developed by India, which is currently in operation. This fourth generation launch vehicle is a three stage vehicle with four liquid strap-ons.

11. What is meant by PSLV?
a) Polar Space Launch Vehicle
b) Polar Satellite Launch Vehicle
c) Polar small Launch Vehicle
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Polar Satellite Launch Vehicle
The Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) is an expendable medium-lift launch vehicle designed and operated by the Indian Space Research Organisation (ISRO). PSLV can also launch small size satellites into Geostationary Transfer Orbit (GTO).

12. Which is the latest PSLV launched by India?
a) PSLV C32
b) PSLV C37
c) PSLV C42
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) PSLV C42. The Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV-C42) of Indian Space Research Organisation (ISRO) today (16 Sept 2018, Sunday) successfully launched two satellites — NovaSAR and S1-4 — from the Satish Dhawan Space Centre (SDSC) SHAR, Sriharikota.

13. When was PSLV launched for the first time?
a) 2008
b) 2016
c) 2003
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) 2016. The PSLV C37 mission, launched on September 26, 2016, was the first time that the rocket had inserted multiple payloads into two separate orbit altitudes.

14. How many stages are there in PSLV?
a) 4
b) 3
c) 2
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) 4

15. What is the full form of ASLV?
a) Augmented Satellite Launch Vehicle
b) Air Satellite Launch Vehicle
c) Augmented Space Launch Vehicle
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Augmented Satellite Launch Vehicle. The Augmented Satellite Launch Vehicle or Advanced Satellite Launch Vehicle, also known as ASLV, was a five-stage solid-fuel rocket developed by the Indian Space Research Organisation (ISRO) to place 150 kg satellites into LEO.

16. In which place Dr Vikram Sarabhai Space Centre is located?
a) Sriharikota
b) Thiruvananthapuram
c) Bangalore
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Thiruvananthapuram. It is located in Thiruvananthapuram, in the Indian state of Kerala. The centre had its beginnings as the Thumba Equatorial Rocket Launching Station (TERLS) in 1962. It was renamed in honour of Dr. Vikram Sarabhai, often regarded as the father of the Indian space program.

17. Where is the headquarters of DRDO?
a) Mumbai
b) New Delhi
c) Bangalore
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) New Delhi. The Defence Research and Development Organisation (DRDO) is an agency of the Government of India, charged with the military’s research and development, headquartered in New Delhi, India.

18. The Indian National Committee for Space Research (INCOSPAR) was found in which year?
a) 1969
b) 1966
c) 1962
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) 1962. The Indian National Committee for Space Research (INCOSPAR) was set up in 1962 by Jawaharlal Nehru, the first Prime Minister of the Indian Government under Dr. Vikram Sarabhai to formulate the Indian Space Programme.

19. Who is the current chairman of ISRO?
a) K Sivan
b) AS Kiran Kumar
c) S Christopher
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) K Sivan. Scientist Sivan K is the Chairman of Indian Space Research Organisation (ISRO). He replaced A S Kiran Kumar.

20. Thumba Equatorial Rocket Launching Station located in which state?
a) Kerala
b) Andhra Pradesh
c) Karnataka
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Kerala. The Thumba Equatorial Rocket Launching Station is an Indian spaceport operated by the Indian Space Research Organisation. It is located in Thumba, Thiruvananthapuram, It is currently used by ISRO for launching sounding rockets.

21. Find the odd one?
a) A. S. Kiran Kumar
b) Dr. K. Radhakrishnan
c) Shri G.Madhavan Nair
d) S Christopher

Click here to View Answer
Answer d) S Christopher. All three are former chairman of ISRO.

22. What is the full form of IRNSS?
a) Indian Regional Navigation Satellite System
b) Indian Regional Navigation Solar System
c) Indian Research Navigation Satellite System
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Indian Regional Navigation Satellite System. IRNSS-1A is the first navigational satellite in the Indian Regional Navigation Satellite System (IRNSS) series of satellites been placed in geosynchronous orbit.

23. Who is the chairman of Satish Dhawan Space Centre?
a) S Christopher
b) S. Pandian
c) Satish Dhawan
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) S. Pandian. Satish Dhawan Space Centre or Sriharikota Range is a rocket launch centre operated by Indian Space Research Organisation. It is located in Sriharikota in Andhra Pradesh. Sriharikota Range was renamed in 2002 after ISRO’s former chairman Satish Dhawan. SDSC’s current director is S. Pandian.

24. When was launched the Chandrayaan I?
a) 22 October 2008
b) 2 October 2008
c) 22 August 2008
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) 22 October 2008. Chandrayaan-1 was India’s first lunar probe. It was launched by the Indian Space Research Organisation in October 2008, and operated until August 2009. The mission included a lunar orbiter and an impactor.

25. Which type of fuel is used by GSLV in its operations?
a) Only liquid fuel
b) Liquid in first stage and solid in second stage
c) Solid in first stage and liquid in second stage
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Solid in first stage and liquid in second stage

26. The experimental satellite SROSS abbreviation means?
a) Stretched Rohini Satellite Series
b) Space Rohini Satellite Series
c) Super Rohini Satellite Series
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Stretched Rohini Satellite Series
The Stretched Rohini Satellite Series are a series of satellites developed by the Indian Space Research Organisation as follow ons to the Rohini Satellites for conducting astrophysics.

27. What is the name of the India’s Multi Wavelength Space Observatory?
a) Astrosat
b) Cartosat‑2
c) RISAT‑1
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Astrosat. Astrosat is India’s first dedicated multi-wavelength space observatory. It was launched on a PSLV-XL on 28 September 2015.

28. Which one is India’s first satellite exclusively used for educational purpose?
a) NISAR
b) EDUSAT
c) INSAT‑4CR
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) EDUSAT. GSAT-3, also known as EDUSAT, was a communications satellite which was launched on 20 September 2004 by the Indian Space Research Organisation. EDUSAT is the first Indian satellite built exclusively to serve the educational sector.

29. Who is the father of modern space science in India?
a) Satish Dhawan
b) Vikram Sarabhai
c) apj abdul kalam
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Vikram Sarabhai. The Indian space programme was driven by the vision of Dr Vikram Sarabhai. In 1961, he was appointed member of the Atomic Energy Commission, when rocket science and satellites were areas of great interest in the international scientific community.

30. Which was India’s first remote sensing satellite?
a) IRS-1A
b) IRS‑1C
c) IRS -1G
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) IRS-1A. The Indian Remote Sensing Satellite-1A (IRS-1A) was launched on March 17, 1988. IRS-1A is the first of a series of semi-operational/ operational remote sensing satellites developed by Indian Space.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment