GK Quiz – 185 (Space Science)

GK Quiz – Space Science

1. The Father of the Indian nuclear programme is
a) APJ Abdul Kalam
b) Vikram Sarabhai
c) Homi J Bhabha
d) Sathish Dawan

Click here to View Answer
Answer c) Homi J Bhabha

2. ISRO was established in
a) 1952
b) 1962
c) 1969
d) 1947

Click here to View Answer
Answer c) 1969

3. The master control facility of the ISRO responsible for the monitoring and control of all the geo-stationary satellites is/are located at
a) Bangalore and Thiruvananthauram
b) Bangalore
c) Mahendragiri and Sriharikota
d) Hassan and Bhopal

Click here to View Answer
Answer d) Hassan and Bhopal

4. The first sounding rocket was launched from
a) Thumba Equatorial Rocket Launching Station
b) Satish Dhawan Space Centre
c) Kapustin Yar
d) Guiana Space Centre

Click here to View Answer
Answer a) Thumba Equatorial Rocket Launching Station

5. The NASA’s mars mission probe which reached mars during ISRO’s Mangalyaan
a) ExoMars 2016
b) MAVEN
c) Curiosity
d) Viking 1

Click here to View Answer
Answer b) MAVEN

6. The main reason for the low cost of the MOM mission when compared to the MAVEN mission is
a) Efficient technology
b) Use of orbital maneuvers rather direct entry onto Mars’s orbit
c) Low cost of rockets and satellites
d) Sophisticated rockets

Click here to View Answer
Answer b) Use of orbital maneuvers rather direct entry onto Mars’s orbit

7. The probe which is planned to carry out a mission to the Sun is
a) Surya -1
b) Aditya -1
c) Agni – 1
d) AVATAR

Click here to View Answer
Answer b) Aditya -1

8. The recently launched (January 20, 2016) satellite IRNSS-1E is useful in
a) Remote sensing
b) Weather forecast
c) Regional navigation
d) Space exploration

Click here to View Answer
Answer c) Regional navigation. IRNSS is an independent regional navigation satellite system being developed by India. Other regional navigation systems include BeiDou-1 of China and QZSS of Japan.

9. The present global navigation system available are
a) Galelio and GLONASS
b) GPS and GLONASS
c) IRNSS and QZSS
d) BeiDou-1 and BeiDou-2

Click here to View Answer
Answer b) GPS and GLONASS. GPS and GLONASS are the global navigation satellite systems of US and Russia respectively. Galileo and BeiDou-2 are under development by European union and China respectively.

10. The marketing and commercial wing of ISRO is
a) DRDO
b) DoS
c) Antrix corporation
d) Space commission

Click here to View Answer
Answer c) Antrix corporation

11. The International Space Station ISS is located at
a) High earth orbit
b) Low earth orbit
c) Geo stationary orbit
d) Polar orbit

Click here to View Answer
Answer b) Low earth orbit

12. The first Indian satellite is
a) Aryabhata
b) Bhaskara-I
c) Rohini RS-1
d) INSAT-1A

Click here to View Answer
Answer a) Aryabhata

13. The first artificial object to cross the Karman line (100 km above MSL) is
a) Sputnik
b) V-2 Rockets
c) Intercontinental ballistic missiles
d) Aryabhata

Click here to View Answer
Answer b) V-2 Rockets.

14. The fuels used in Indian indigenous cryogenic engines are
a) Liquid oxygen and Liquid hydrogen
b) Aviation fuel
c) ammonium perchlorate composite propellant
d) Hydrazine and Liquid hydrogen

Click here to View Answer
Answer a) Liquid oxygen and Liquid hydrogen

15. The 2014 International Gandhi Peace Prize and Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development was awarded to
a) Bhabha atomic research centre
b) India institute of science
c) Indian space research organization
d) Tata institute of fundamental research

Click here to View Answer
Answer c) Indian space research organization

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

3 Comments

Leave a Comment