GK Quiz on Arunachal Pradesh

GK Quiz on Arunachal Pradesh is one of the major topics in all state-level competitive exams under General Knowledge. Even Central Government Exams like UPSC, IBPS, SSC, Railways and Postal Exams focus more on the Individual States.

GK Quiz on Arunachal Pradesh

1. What is the capital of Arunachal Pradesh?
a) Itanagar
b) Hawai
c) Lohit
d) Dispur

Click here to View Answer
Answer a) Itanagar

2. Arunachal Pradesh was established in the year _______.
A) 1985
B) 1987
C) 1989
D) 1992

Click here to View Answer
Answer c) 1987. It was initially declared as a Union territory in 1972. Later 20th February 1987 Arunachal Pradesh became the full-fledged state of India.

3. Which one country did not share its border with Arunachal Pradesh?
A) China
B) Bhutan
C) Myanmar
D) Nepal

Click here to View Answer
Answer d) Nepal. Arunachal Pradesh borders the states of Assam and Nagaland to the south and shares international borders with Bhutan in the west, Myanmar in the east and is separated from China in the north by the disputed McMahon Line. Itanagar is the capital of the state.

4. Which one is recognised as the State Animal of Arunachal Pradesh?
A) Bos frontalis
B) Snow leopard
C) Wild Deer
D) Boat

Click here to View Answer
Answer a) Bos frontalis

5. Which place Arunachal Pradesh ranks by its area in India?
a) 25th
b) 18th
c) 15th
d) None of These

Click here to View Answer
Answer c) 15th. The total area covered by this state is 83,750 km². Its area rank is 15th.

6. Which is the Arunachal Pradesh state Tree?
a) Mango
b) Hollong
c) Peepal
d) None of These

Click here to View Answer
Answer b) Hollong.

7. Which is the Arunachal Pradesh state Flower?
a) Marigold
b) Lady slipper orchid
c) Rhododendron
d) None of These

Click here to View Answer
Answer b) Lady slipper orchid.

8. Which state is known as “the land of dawn-lit mountains”?
a) Assam
b) Arunachal Pradesh
c) Mizoram
d) Tripura

Click here to View Answer
Answer b) Arunachal Pradesh. Land of the Dawn-Lit Mountains is the sobriquet for the state in Sanskrit, it is also known as the Orchid State of India or the Paradise of the Botanists. Geographically, it is the largest of the Seven Sister States of Northeast India.

9. The border between China and India is known as?
a) McMahon line
b) Palk strait
c) Meatatarian line
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) McMahon line. A major part of the state is claimed by the Republic of China, and the People’s Republic of China referring to it as “South Tibet”. During the 1962 Sino-Indian war, Chinese forces temporarily crossed the McMahon line, the borderline between the state and China.

10. When was Tawang Monastery build?
a) 500 years ago
b) 300 years ago
c) 250 years ago
d) 400 years ago

Click here to View Answer
Answer d) 400 years ago. The 400-year-old Tawang Monastery in the extreme north-west of the state provides some historical evidence of the Buddhist tribal people. The sixth Dalai Lama Tsangyang Gyatso was born in Tawang.

11. Sino-Indian War held in which year?
a) 1963
b) 1965
c) 1962
d) 1961

Click here to View Answer
Answer c) 1962. The NEFA (North-East Frontier Agency) was created in 1954. The issue was quiet for nearly a decade, with a period of cordial Sino-Indian relations, but its resurgence in 1960 was a factor leading to the Sino-Indian border conflict of 1962. During the war in 1962, China captured most of the area of Arunachal Pradesh. However, China soon declared victory, withdrew back to the McMahon Line and returned Indian prisoners of war in 1963.

12. Who renamed NEFA as Arunachal Pradesh?
a) Bibhabasu Das Shastri
b) K.A.A. Raja
c) Both a and b
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) both a and b. NEFA was renamed as Arunachal Pradesh by Sri Bibhabasu Das Shastri, the then Director of Research and K.A.A. Raja, the then Chief Commissioner of Arunachal Pradesh on 20 January 1972, and it became a Union Territory. Arunachal Pradesh became a state on 20 February 1987.

13. Which of the following is a mountain in Arunachal Pradesh?
a) Kangte
b) Nyegi Kangsang
c) Gorichen peak
d) All of these

Click here to View Answer
Answer d) All of these. topography rapidly rises to 7000 m at its highest peak. Kangte, Nyegi Kangsang, the main Gorichen peak and the Eastern Gorichen peak are some of the highest peaks in this region of the Himalayas.

14. Mountain between the Siang river and the Noa-Dihing river is classified as?
a) Eastern Himalayas
b) Mishmi Hills
c) Patkai Range
d) Hengduan Shan

Click here to View Answer
Answer b) Mishmi hills. Mountains till the Siang river are classified under the Eastern Himalayas mountain range. Between the Siang river and the Noa-Dihing river is classified as the Mishmi Hills that may be part of the Hengduan Shan, but the true extents of these mountains are unclear. South of the Noa-Dihing in Tirap and Longding districts, these mountains are parts of the Patkai Range.

15. Which place receives 1st-morning rays in the whole country?
a) Dong Basti
b) Vijaynagar Basti
c) Either or both (a) and (b)
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Either or both (a) and (b). Either or both Dong Basti and Vijaynagar Basti in Arunachal Pradesh receives the first morning sun rays in the entire country, as the easternmost village of the country. The mountain ranges in Arunachal Pradesh are described as “the place where the sun rises” in historical Indian texts and named the Aruna Mountains.

16. What is the climate of Arunachal Pradesh?
a) Tropical
b) Sub-tropical
c) Tropical Monsoon Rainforest Climate
d) Humid subtropical climate

Click here to View Answer
Answer d) a Humid subtropical climate. The climate of Arunachal Pradesh varies with elevation. The low altitude 100 – 1500 m) has a Humid subtropical climate. High altitude and very high-altitude areas (3500 – 5500 m) have a subtropical highland climate and alpine climate. Arunachal Pradesh receives 2,000 to 5,000 millimetres (79 to 197 in) of rainfall annually,70 – 80% obtained between May and October.

17. Arunachal Pradesh is divided into how many districts?
a) 22
b) 21
c) 23
d) 24

Click here to View Answer
Answer a) 22. Arunachal Pradesh is divided into twenty-two districts, each administered by a district collector.

18. Which is the most followed religion in Arunachal Pradesh?
a) Hindu
b) Christianity
c) Buddhism
d) Muslim

Click here to View Answer
Answer b) Christianity. According to the 2011 Indian Census, the religions of Arunachal Pradesh break down as follows:
Christian: 418,732 (30.26%)
Hindu: 401,876 (29.04%)
Others (mostly Donyi-Polo): 362,553 (26.2%)
Buddhist: 162,815 (11.76%)
Muslim: 27,045 (1.9%)

19. Most spoken language in Arunachal Pradesh is _________?
a) Adi
b) Bengali
c) Nyishi
d) Nepali

Click here to View Answer
Answer c) Nyishi. Languages of Arunachal Pradesh in 2001:- Nyishi (18.94%), Adi (17.57%), Bengali (8.8%), Nepali (8.5%)

20. When was established Namdapha National Park?
a) 1998
b) 1974
c) 1954
d) None of These

Click here to View Answer
Answer b) 1974. Namdapha National Park is the largest protected area in the Eastern Himalaya biodiversity hotspot and is located in Arunachal Pradesh in Northeast India. It is also the third largest national park in India in terms of area. It is located in the Eastern Himalayan sub-region and is recognized as one of the richest areas in biodiversity in India The park harbours the northernmost lowland evergreen rainforests in the world. The area is also known for extensive dipterocarp forests, comprising the northwestern parts of the ecoregion of Mizoram-Manipur-Kachin rain forests.

21. Which country refers to Arunachal Pradesh as South Tibet?
a) Barma
b) China
c) Bangladesh
d) None of These

Click here to View Answer
Answer b) China. Tibet, on the lofty Tibetan Plateau on the northern side of the Himalayas, is an autonomous region of China. It’s nicknamed the “Roof of the World” for its towering peaks. It shares Mt. Everest with Nepal. Its capital, Lhasa, is the site of hilltop Potala Palace, once the Dalai Lama’s winter home, and Jokhang Temple, Tibet’s spiritual heart, revered for its golden statue of the young Buddha.

22. Which place Arunachal Pradesh ranks by its populations in India?
a) 27th
b) 29th
c) 4th
d) None of These

Click here to View Answer
Answer a) 27th. 382,600. It is a 27th populated state in India i.e. a very least populated state in India.

23. Which place Arunachal Pradesh ranks by its area in India?
a) 25th
b) 18th
c) 15th
d) None of These

Click here to View Answer
Answer c) 15th. The total area covered by this state is 83,750 km². Its area rank is 15th.

24. Arunachal Pradesh got its 1st railway line in which year?
a) 2011
b) 2012
c) 2013
d) 2014

Click here to View Answer
Answer c) 2013. Arunachal Pradesh got its first railway line in late 2013 with the opening of the new link line from Harmuti on the main Rangpara North-Murkongselak railway line to Naharlagun in Arunachal Pradesh.

25. In which year NEFA was renamed as Arunachal Pradesh?
a) 1971
b) 1975
c) 1972
d) 1981

Click here to View Answer
Answer c) 1972. NEFA or North-East Frontier Agency was renamed as Arunachal Pradesh by Sri Bibhabasu Das Shastri, the then Director of Research and K.A.A. Raja, the then Chief Commissioner of Arunachal Pradesh on 20 January 1972, and it became a Union Territory. Arunachal Pradesh became a state on 20 February 1987.

Kindly share your feedback about our GK Quiz on Arunachal Pradesh

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment