General Knowledge Quiz – Set Seventy Eight

1. These Are High Clouds That Are Composed Of Ice Crystals:
A. Cumulus
B. Nimbostratus
C. Altocumulus
D. Cirrus

Click to View Answer
Answer A. Cumulus

2. A Wall Cloud Is An Example Of an
A. Accessory Cloud
B. Upper Level Cloud
C. Cirrus
D. Lenticular

Click to View Answer
Answer B. Upper Level Cloud

3. Clouds That Develop Due To Convective Uplift Are Termed:
A. Stratiform Clouds
B. Noctilucent Clouds
C. Cumulus Clouds
D. Fair Weather

Click to View Answer
Answer C. Cumulus Clouds

4. Which Of The Following Is A Cloud On The Ground?
A. Funnel Cloud
B. Fog
C. Wall Cloud
D. Shelf Cloud
E. All Of The Above

Click to View Answer
Answer B. Fog

5. All The Following Are Cirrus Type Clouds Except:
A. Mackerel Sky
B. Mare’s Tails
C. Anvil
D. Fractus
E. Uncinus

Click to View Answer
Answer D. Fractus

6. Precipitation Generated From Dynamic Lifting And Not Convective Lifting Will Fall From A _____________ Clouds.
A. Nimbostratus
B. Cumulonimbus

Click to View Answer
Answer A. Nimbostratus

7. The Prefix “Alto” Means
A. Upper
B. Middle
C. Lower

Click to View Answer
Answer B. Middle

8. The Two Ingredients Needed To Form Clouds Aloft Are:
A. Instability And Lifting
B. Lifting And Saturated Air
C. Wind Shear And Lifting
D. Air With A High Dewpoint And Instability

Click to View Answer
Answer B. Lifting And Saturated Air

9. Which Clouds Occurs At The Highest Altitude
A. Altostratus
B. Cirrostratus
C. Stratocumulus
D. Noctilucent
E. Lenticular

Click to View Answer
Answer B. Cirrostratus

10. The Term Stratus Means:
A. Vertically Developed
B. Upper Level
C. Horizontally Layered
D. Low Level

Click to View Answer
Answer D. Low Level

11. Cloud Droplets Can Remain Liquid Even When They Have A Temperature Of Below Freezing
A. True
B. False

Click to View Answer
Answer A. True

12. A Mid-Latitude Cyclone Will Often Have A __________ Shape On Satellite Imagery.
A. Rectangular
B. Dumbbell
C. Comma
D. Pentagon

Click to View Answer
Answer C. Comma

13. These Are Cirrocumulus That Look Like Fish Scales.
A. Lenticular
B. Mackerel Sky
C. Mare’s Tails
D. Uncinus

Click to View Answer
Answer C. Mare’s Tails

14. A Ring Around The Sun Or Moon Will Show When They Shine Through This Cloud:
A. Nimbostratus
B. Altocumulus
C. Fair Weather Cumulus
D. Cirrostratus

Click to View Answer
Answer B. Altocumulus

15. The Most Fair Weathered And Smallest Of The Cumulus Clouds Is The
A. Cumulus Congestus
B. Cumulonimbus
C. Cumulus Humilis

Click to View Answer
Answer C. Cumulus Humilis

About the author

A Moorthy

Leave a Comment