Current Affairs Quiz – September 19 2019

Current Affairs Quiz – September 19 2019

1. Which state government has decided to celebrate the year of 2020 as the Year of Artificial Intelligence?
a) Andhra Pradesh
b) Tamil Nadu
c) Maharastra
d) Telanagan

Click here to View Answer
Answer d) Telanagana. The Telangana government decided to celebrate the year of 2020 as the Year of Artificial Intelligence.

2. IAF inaugurates Vijaynagar’s Advance Landing Ground in ____________.
a) Arunachal Pradesh
b) Himachal Pradesh
c) Karnataka
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer a) Arunachal Pradesh. The Indian Air Force (IAF) inaugurated the resurfaced runway at the Vijaynagar Advance Landing Ground (ALG) in Changlang District in Arunachal Pradesh.

3. National Seminar on ‘Emerging Trends in Public Architecture’ held in _________.
a) Chennai
b) New Delhi
c) Bangalore
d) Mumbai

Click here to View Answer
Answer b) New Delhi. A National Seminar on ‘Emerging Trends in Public Architecture’ was held on 18 September 2019 at Vigyan Bhawan, New Delhi.

4. Tatpar app is launched by___________.
a) Railway
b) Army
c) Police
d) Navy

Click here to View Answer
Answer c) Police. In order to provide safety and a convenient online mode on 24×7 basis to its citizen, Delhi Lieutenant Governor Anil Baijal launched newly-integrated one-touch mobile app ‘Tatpar’.

5. Which state govt has inks MoU with Maldives on cancer care?
a) Tamil Nadu
b) Kerala
c) Punjab
d) Odisha

Click here to View Answer
Answer b) Kerala. Kerala on September 16 inked a memorandum of understanding (MoU) with Maldives to strengthen cancer care in the island nation.

6. Who has become the first Defence Minister to fly in Tejas fighter aircraft?
a) Amit Shah
b) Rajnath Singh
c) Nithin Gadkari
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Rajnath Singh. Defence Minister Rajnath Singh flew in the Tejas fighter aircraft from the HAL airport in Bengaluru, becoming the first defence minister to fly in the indigenously-built light combat aircraft (LCA).

7. Which country has topped in investments by non-residents in Indian MFs?
a) Canada
b) USA
c) Australia
d) UAE

Click here to View Answer
Answer d) UAE. Non-resident investments, led by the United Arab Emirates (UAE), in Indian mutual funds (MFs) at Rs 93,340 crore ($ 13.5 billion) as of March 2019 substantially exceeded the investments made by MFs in the form of overseas equity investments at Rs 4,482 crore ($ 0.7 billion), the Reserve Bank of India has said.

8. Which country has emerged as the leading country of origin for immigrants across the world?
a) India
b) Nepal
c) Sri Lanka
d) Iceland

Click here to View Answer
Answer a) India. India has emerged as the leading country of origin for immigrants across the world, with 17.5 million international migrants in 2019 coming from India, up from 15.9 million in 2015.

9. Sathar is passed away at 67, is associated with_________.
a) Actor
b) Politician
c) Freedom Fighter
d) Journalist

Click here to View Answer
Answer a) Actor. Veteran Malayalam actor Sathar passed away at a hospital in Aluva. He was 67 years old. He was under treatment for liver disease.

10. Who is the Union Minister for Social Justice and Empowerment ?
a) Jaishankar Yadav
b) Nandhamuri kadan
c) Thaawarchand Gehlot
d) Chandra Kumar

Click here to View Answer
Answer c) c) Thaawarchand Gehlot. Union Minister for Social Justice and Empowerment Thaawarchand Gehlot launched the Management Information System (MIS) portal for stakeholders of the Accessible India Campaign (AIC).

Leave a Comment