Current Affairs Quiz – September 13 & 14 2018

Current Affairs Quiz – September 13 & 14 2018

1. Brij Katyal is passed away, who is associated with__________.
a) Politics
b) Cinema
c) Scientist
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Cinema . Bollywood writer Brij Katyal, who wrote the story of Shashi Kapoor starrer ‘Jab Jab Phool Khile’ passed away after battling cancer.

2.Who has been appointed as the next Chief Justice of India?
a) Raj Kamal
b) Siva Kumar
c) Ranjan Gogoi
d) Vishnu Vijayakumar

Click here to View Answer
Answer c) Ranjan Gogoi . President Ram Nath Kovind gave his approval to appoint Justice Ranjan Gogoi as the next Chief Justice of India. Gogoi will assume office on October 3, 2018, after the retirement of the current Chief Justice, Justice Dipak Misra.

3. e-Rythu app has been launched by which state government?
a) Karnataka
b) Kerala
c) Maharastra
d) Andhra Pradesh

Click here to View Answer
Answer d) Andhra Pradesh. The Andhra Pradesh government on Wednesday launched an app, e-Rythu, to digitise agricultural marketplaces and payments. It will help farmers buy, sell and receive payments for their products through phones in an easy and secure way.

4. Hindi Diwas is observed on _____________.
a) September 14
b) September 15
c) September 16
d) September 17

Click here to View Answer
Answer a) September 14. On September 14, 1949, the Constituent Assembly of India adopted Hindi as the official language of a newly independent nation. The Indo-Aryan language had been in use across large sections of India in multiple forms by then and had in fact been carried outside the shores of the country by those who settled in other parts of the world through centuries.

5. India, US annual combat exerciseYudh Abhyas 2018to be held at ____________.
a) Uttar Pradesh
b) Uttarakhand
c) Arunachal Pradesh
d) Pune

Click here to View Answer
Answer b) Uttarakhand. The 2-Week long Yudh Abhyas 2018 exercise will be condcuted at Chaubatia in Uttarakhand from 16 to 29 September, 2018. It will be fourteenth edition of exercise in Yudh Abhyas series which was started in 2004 under US Army Pacific Partnership Program.

6. Which state has topped in 4G Coverage in India?
a) Haryana
b) Bihar
c) Kolkatta
d) Andhra Pradesh

Click here to View Answer
Answer c) Kolkatta. Kolkata has topped OpenSignal’s list of 4G availability with over 90.7% coverage, across all of India’s 22 telecom circles for the May-July period this year. It is followed by Punjab (89.8%), Bihar (89.2%), Madhya Pradesh (89.1%) and Odisha (89%).

7. According to the recent report, Which country has become World’s 5th largest nuclear weapons state?
a) Pakistan
b) Russia
c) India
d) US

Click here to View Answer
Answer a) Pakistan. According to the recent report, Pakistan could become world’s 5th largest nuclear weapons state after Russia, United States, France and China in terms of possession of total nuclear warheads.

8. India-Mongolia Joint Exercise ‘Nomadic Elephant 2018’ held in ____________.
a) Ulaanbaatar
b) Tov Province
c) Ulan – Ude
d) Bayangol

Click here to View Answer
Answer a) Ulaanbaatar. The 12 days long Nomadic Elephant-2018 has begun at Mongolian Armed Forces (MAF) Five Hills Training Area, Ulaanbaatar, Mongolia.

Leave a Comment