Current Affairs Quiz – October 20 & 21 & 22 2020

Current Affairs Quiz – October 20 & 21 & 22 2020

Current Affairs Quiz – October 20 & 21 & 22 2020. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2020 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. Kati Bihu is celebrated in____________.
a) Assam
b) Sikkim
c) Meghalaya
d) Manipur

Click here to View Answer
Answer a) Assam. The Kati Bihu is also known as Kangali Bihu, the festival of the poor (the word “Kongal” means “poor”) is celebrated in mid-October when the crops are at growing stage and the granaries of the farmers are depleting.

2. India secured__________th rank in most powerful country in Asia Power Index 2020.
a) 6
b) 7
c) 4
d) 9

Click here to View Answer
Answer c) 4. India has been ranked at 4th position, with a score of 39.7 out of 100, in the Asia Power Index 2020, released by the Sydney-based Lowy Institute.

3. World Osteoporosis Day is observed on____________.
a) 17 October
b) 20 October
c) 23 October
d) 28 October

Click here to View Answer
Answer b) 20 October. In 2020 the Global WOD Campaign theme is “THAT’S OSTEOPOROSIS”.

4. World Statistics Day is observed on____________.
a) 17 October
b) 19 October
c) 29 October
d) 20 October

Click here to View Answer
Answer d) 20 October. The World Statistics Day 2020 theme “Connecting the world with data we can trust.

5. India’s first Multi-Modal Logistics park in ___________.
a) Himachal Pradesh
b) Assam
c) Odisha
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer b) Assam. The Union Minister Nitin Gadkari laid the foundation stone of the first multi modal Logistic Park of India in Assam.

6. ‘Mo Bidyut’ portal has been launched by_____________.
a) Tamil Nadu
b) Andhra Pradesh
c) Odisha
d) Tripura

Click here to View Answer
Answer c) Odisha. Odisha Chief Minister, Naveen Patnaik has launched the electricity consumer service portal ”Mo Bidyut” and a mobile app through video conference.

7. Police Commemoration Day is observed on_____________.
a) October 21
b) October 24
c) October 26
d) October 30

Click here to View Answer
Answer a) October 21. Every year National Police commemoration Day is observed on October 21. The day is observed to pay homage to the CRPF personnel who lost their lives during an ambush by the Chinese troops in 1959 in the hot spring area of Ladakh region.

8. India ranked __________ in OECD International Migration Outlook report.
a) 2nd
b) 4th
c) 7th
d) 9th

Click here to View Answer
Answer a) 2nd. China retained its top spot with 4.3 lakh migrants, which was 1 per cent lower than the 2019 report.

9. Zarina Roshan Khan who passed away, is associated with___________.
a) Politician
b) Classical Dancer
c) TV actress
d) Journalist

Click here to View Answer
Answer c) TV Actress. Zarina had begun her career as a stunt woman, before taking up acting as a profession and has featured in several shows and films.

10. International Chef’s Day is observed on____________.
a) October 03
b) October 20
c) october 25
d) October 30

Click here to View Answer
Answer b) October 20. The day aims to celebrate and honour the noble profession and educate people around the world about eating healthy. It is also the day for experienced chefs to pass on their knowledge and culinary skills to the next generation with a sense of pride and commitment.

11. ADB and India inks USD 177 million loan for ________________.
a) Madhya Pradesh
b) Sikkim
c) Telangana
d) Maharashtra

Click here to View Answer
Answer d) Maharashtra. The Asian Development Bank (ADB) and the Government of India have signed a loan agreement worth USD 177 million, to upgrade 450 km of state highways and major district roads in Maharashtra.

12. “Malabar-2020” – a naval exercise between _____________.
a) India – US
b) US – Japan
c) Japan – Australia
d) All the above

Click here to View Answer
Answer d) All the above. In 2020, the exercise will be held in a ‘non-contact – at sea’ format. It aims to increase cooperation and enhance safety and security in the maritime security domain.

13. Who won the gold medal in women’s event of the 2020 Sheikh Russel International Air Rifle Championship?
a) Deepika kakar
b) Elavenil Valarivan
c) Raani Sambath
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Elavenil Valarivan . In Shooting, the world number one Elavenil Valarivan of India won the gold medal in women’s event of the 2020 Sheikh Russel International Air Rifle Championship.

14. ICMR approves “COVIRAP” test developed by ______________.
a) IIT Madras
b) IISc Bangalore
c) IIT Kharagpur
d) IIT Pune

Click here to View Answer
Answer c) IIT Kharagpur. The Indian Council of Medical Research recently approved the covid-19 test called COVIRAP. It is a Diagnostic machine that was developed by the Indian Institute of Technology Kharagpur. This kit gives close test results as produced by RT-PCR.

15. India conducted the final trial of which anti-tank guided missile?
a) Nag
b) SANT
c) HELINA
d) NAMICA

Click here to View Answer
Answer b) Nag. India on October 22, 2020 successfully carried out the final trial of the Nag anti-tank guided missile with a warhead.

16. Which ship was commissioned into the Indian Navy on October 22, 2020?
a)INS Kavaratti
b)INS Kailash
c)INS Vikrant
d)INS Chakrata

Click here to View Answer
Answer a) INS Kavaratti. The Indian Army Chief General, Manoj Mukund Naravane on October 22, 2020, commissioned the last of the four indigenously built Anti-Submarine Warfare-ASW stealth corvette ‘INS Kavaratti’ into Indian Navy at Naval Dockyard, Vishakhapatnam.

17. How many central government employees will benefit from Union Cabinet’s bonus payment?
a)30 lakh
b)20 lakh
c)15 lakh
d)40 lakh

Click here to View Answer
Answer a) 30 lakh. The Union Cabinet on October 21, 2020 approved bonus for central government employees for the year 2019-2020. Over 30.67 lakh employees are expected to benefit from this decision.

18. India held business forum with which country on bilateral trade and investment on October 20, 2020?
a)Australia
b)Germany
c)Japan
d)Vietnam

Click here to View Answer
Answer d) Vietnam. The Union Cabinet on October 21, 2020 approved bonus for central government employees for the year 2019-2020. Over 30.67 lakh employees are expected to benefit from this decision.

19. Which state has emerged as the top destination for attracting the highest number of domestic tourists visiting the state in 2019 as per the Indian Tourism Statistics (ITS) 2020?
a) Tamil Nadu
b) Madhya Pradesh
c) Uttar Pradesh
d) Maharastra

Click here to View Answer
Answer c) uttar Pradesh. Uttar Pradesh has emerged as the top destination for attracting the highest number of domestic tourists visiting the state in 2019 as per the Indian Tourism Statistics (ITS) 2020, released by the Ministry of Tourism.

20. Which state has topped the list with nearly 68 lakh foreigners visiting the state in 2019?
a) Kerala
b) Tamil Nadu
c) Telangana
d) Karnataka

Click here to View Answer
Answer b) tamil Nadu. In terms of Foreign tourists, Tamil Nadu has topped the list with nearly 68 lakh foreigners visiting the state in 2019.

Leave a Comment