Current Affairs Quiz – May 26 & 27 2020

Current Affairs Quiz – May 26 & 27 2020

1. WFIRST Hubble Telescope belongs to____________.
a) NASA
b) ISRO
c) Russian Space Agency
d) Japan Nautical Centre

Click here to View Answer
Answer a) NASA. NASA has renamed its next-generation space telescope- Wide-Field Infrared Survey Telescope (WFIRST), after the space agency’s first chief astronomer Nancy Grace Roman. The Nancy Grace Roman Space Telescope or Roman Space Telescope is set for launch in 2025.

2. Which state has become the first Indian state to accord sports an industry status?
a) Meghalaya
b) Mizoram
c) Nagaland
d) Assam

Click here to View Answer
Answer b) Mizoram. Mizoram has become the first Indian state to accord sports an industry status. The move is aimed at further bolstering sports activities by attracting investment.

3. “NavRakshak” breathable PPE kit – launched by_____________.
a) Army
b) Raliways
c) Air force
d) Navy

Click here to View Answer
Answer d) Navy. Indian Navy has formed “NavRakshak” PPE kit with innovative breathable fabric material. This PPE kit provides comfort to healthcare workers working against COVID-19.

4. Which state has launched ‘Shram Siddhi’ to provide job to all workers?
a) Andhra Pradesh
b) Telangana
c) Madhya Pradesh
d) Maharastra

Click here to View Answer
Answer c) Madhya Pradesh. Chief minister Shivraj Singh Chouhan launched the ‘Shram Siddhi’ campaign in panchayats of Madhya Pradesh through video conferencing.

5. Who has been appointed as the next High Commissioner of India to Singapore?
a) Ajay Kumar
b) Aravind Manimaran
c) P Kumaran
d) Nagulan Ramdev

Click here to View Answer
Answer c) P Kumaran. has been appointed as the next High Commissioner of India to The Republic Of Singapore on May 26, 2020.

6. Who won NYIPLA Inventor of the year Award 2020?
a) Rajiv Joshi
b) H.E. Rajan
c) Ashraf Abbas
d) Ruben Stalin

Click here to View Answer
Answer a) Rajiv Joshi. This award is given for his contribution to advancing the electronic industry and improving artificial intelligence (AI) capabilities.

7. The Headquarters of ICICI Bank is situated in_____________.
a) New Delhi
b) Hyderabad
c) Chennai
d) Mumbai

Click here to View Answer
Answer d) Mumbai. The country’s largest carmaker Maruti Suzuki India (MSI) said it has joined hands with ICICI Bank to offer retail financing schemes to its customers.

8. World’s first contactless Visitor Management Software is developed in_____________.
a) China
b) India
c) Japan
d) Russia

Click here to View Answer
Answer b) India. Aa Mumbai based start-up has come up with world’s first contactless Visitor Management Software with temperature scanner and mask detection.

9. Who has been honoured ‘Global Asian of the Year’ Award for Contribution to Women’s Healthcare Ecosystem?
a) John Stefila
b) Raashmi Raj
c) Hema Divakar
d) Rohini Nair

Click here to View Answer
Answer c) Hema Divakar . Bengaluru-based medical doctor Hema Divakar was honoured with the ‘Global Asian of the Year 2018-19’ award in Dubai recently for her yeomen services and contributions to the women’s healthcare ecosystem, in India, said its organiser ‘Asia One’ magazine’s publisher.

10. Arumugan Thondaman who passed away at 56, is associated with______________.
a) Actor
b) Politician
c) Journalist
d) Lyricist

Click here to View Answer
Answer b) Politician. Savumiamoorthy Arumugam Ramanathan Thondaman, a prominent Tamil representative in the Sri Lankan cabinet, died of a massive heart attack. He was 56.

Leave a Comment