Current Affairs Quiz – March 23 2019

Current Affairs Quiz – March 23 2019


1. __________takes over as Western Fleet Commander.
a)Sanjay Jasjit Singh
b)Sunil Lanba
c)Robin K. Dhowan
d)None of these

Click here to View Answer
Answer a)Sanjay Jasjit Singh . At an impressive ceremonial parade held on 22 Mar 19 at Naval dockyard, Mumbai, Rear Admiral Sanjay Jasjit Singh, NM took over charge of Western Fleet, the ‘Sword Arm’ of the Indian Navy, from Rear Admiral MA Hampiholi, AVSM, NM.

2. Vice Admiral _________________ will take over as Next Chief of Naval Staff.
a)Robin K. Dhowan
b)Sunil Lanba
c)Sanjay Jasjit Singh
d)Karambir Singh

Click here to View Answer
Answer d)Karambir Singh. The Government have appointed Vice Admiral Karambir Singh, presently Flag Officer Commander-in-Chief (FOC-in-C) Eastern Naval Command as next Chief of the Naval Staff with effect from afternoon of May 31, 2019. The present Chief of Naval Staff Admiral Sunil Lanba retires on the same day.

3. Educational campus constructed with Government of India’s financial grant of ____________Nepalese rupees was inaugurated.
a)30 million
b)30.5 million
c)32.5 million
d)35.5 million

Click here to View Answer
Answer d)35.5 million . Educational campus constructed with Government of India’s financial grant of 35.5 million Nepalese rupees was inaugurated. An educational campus constructed with Government of India’s financial grant of 35.5 million Nepalese rupees was inaugurated in Nepal.

4. Former US president ________becomes longest living chief executive in American history.
a)Ronald Reagan
b)Bill Clinton
c)Barack Obama
d)Jimmy Carter

Click here to View Answer
Answer d)Jimmy Carter . Former US president Jimmy Carter has reached a milestone. Elected as the 39th President, Carter is now the longest living chief executive in American history. Today is the 172nd day beyond Carter’s 94th birthday.

5. Fantasy Sports company –‘Fantain has announced the signing of ace cricketer __________ as its brand ambassador.
a)Rohit Sharma
b)Shikhar Dhawan
c)Suresh Raina
d)Virat Kohli

Click here to View Answer
Answer c)Suresh Raina. Fantasy Sports company –‘Fantain has announced the signing of ace cricketer Suresh Raina as its brand ambassador.

6. International Boxing Federation (AIBA) president ___________ has resigned .
a)Gulnara Karimova
b)Serik Konakbayev
c)Rustam Inoyatov
d)Gafur Rahimov

Click here to View Answer
Answer d)Gafur Rahimov. International Boxing Federation (AIBA) president Gafur Rahimov has resigned on the eve of the decisive IOC executive meeting, In a statement, Rahimov rejected the allegations of him having ties to organized crime and announced his resignation late on Friday, reports Xinhua news agency.

7. India achieved ___________ reduction in tuberculosis deaths among people living with HIV by 2017.
a)64 %
b)80 %
c)85 %
d)84 %

Click here to View Answer
Answer d)84 %. India achieved 84 per cent reduction in tuberculosis deaths among people living with HIV by 2017 – three years ahead of the target, said a report by The Joint United Nations Programme on HIV/AIDS (UNAIDS).

8. _______________ announced the appointment of Chacko Purackal Thomas as the managing director and chief executive officer.
a)Tata Coffee
b)Coffee Beanery
c)Costa Coffee
d)Vinacafe

Click here to View Answer
Answer a)Tata Coffee. Tata Coffee announced the appointment of Chacko Purackal Thomas as the managing director and chief executive officer. He will replace Sanjiv Sarin, who retires on 31 March. He will assume the charge from April 1, 2019.

9. India has clinched the SAFF Women’s Championship for the fifth time in a row, defeating ______________3-1 in the final at Biratnagar.
a)west Indies
b)Bangladesh
c)Nepal
d)Bhutan

Click here to View Answer
Answer c)Nepal . In football, India has clinched the SAFF Women’s Championship for the fifth time in a row, defeating hosts Nepal 3-1 in the final at Biratnagar. In the first half, Dalmia Chhibber of India scored the first goal of the match which was equalled by Nepal’s Sabitra Bhandari at the 33rd minute.

10. According to the Asian Rich List 2019________________ family tops with net worth of £25.2 billion.
a)Ruchi Ghanashyam
b)Hinduja family
c)S P Lohia
d)None of these

Click here to View Answer
Answer b)Hinduja family. Leading London-based NRI industrial tycoons, the Hinduja family top the Asian Rich List 2019 for the sixth successive year with an estimated net worth of £25.2 billion, an increase of over £3 billion over the previous year. According to the Asian Rich List 2019 released at the Asian Business Awards , Steel magnates Lakshmi Mittal and his son Aditya Mittal remained in second place, with £11.2 billion — down £2.8 billion.

11. World Water Day is celebrated on _____________.
a)21 March
b)20 March
c)23 March
d)22 March

Click here to View Answer
Answer d)22 March.

12. Renowned Indian artist___________, best known for his themes of tribal and folk art, passed away .
a)S.B. Sinha
b)Haku Shah
c)C. S. Shivalli
d)None of these

Click here to View Answer
Answer b)Haku Shah. Renowned Indian artist Haku Shah, best known for his themes of tribal and folk art, passed away following a cardiac arrest at his home in Ahmedabad. He was 85.

Leave a Comment