Current Affairs Quiz – February 21 2018

Current Affairs Quiz February 2018

1. The seventh edition of the three-day International Conference on Clean and Green Energy (ICCGE-2018) held in which of the place?
a) Italy
b) Delhi
c) Newyork
d) Paris

Click here to View Answer
Answer: d) Paris
The seventh edition of the three-day International Conference on Clean and Green Energy (ICCGE-2018) is held in Paris from 07 February.
The ICCGE is a premier forum for leading global scientists and engineers to present their new theoretical, experimental and applied research projects on clean and green energy.


2. Who has won awarded at Clean Energy Conference in Paris?
a) Rajiv Mehta
b) Ankur Mehta
c) Sunil Mehta
d) Ashok Mehta
Click here to View Answer
Answer: b) Ankur Mehta

Ankur Mehta, a chemical engineering student, was awarded the ‘Best (Oral) Presentation Certificate’ in the seventh edition of the three-day International Conference on Clean and Green Energy (ICCGE-2018) in Paris from February seven.
A fourth year undergraduate student of the IIT Kharagpur has won an award at an international conference on ‘Clean and Green Energy’ in Paris.

3. Prime Minister has announced a Rs 20,000-crore defence industrial corridor in which of the region?
a) Bengaluru
b) Chandigarh
c) Bundelkhand
d) Pathankot
Click here to View Answer
Answer: c) Bundelkhand

Prime Minister has announced a Rs 20,000-crore defence industrial corridor in Bundelkhand region to bring development in one of the most backward regions of Uttar Pradesh.

4. Which state government has decided to set up an Integrated Project Monitoring Unit for its proper Mineral utilization?
a) Odisha
b) Punjab
c) Haryana
d) Delhi
Click here to View Answer
 
Answer: a) Odisha

With the collection of about Rs 4,000 crore under the District Mineral Foundation (DMF) Trusts till January this year, the Odisha government has decided to set up an Integrated Project Monitoring Unit for its proper utilisation.
5. Who are the Managing director and CEO of Bombay Stock Exchange?
a) Ashish kumar Chauhan
b) Ajay Tyagi
c) A K Dwivedi
d) Rajesh Kakkar
Click here to View Answer
Answer: a) Ashish kumar Chauhan

Ashishkumar Chauhan is the MD & CEO of BSE (Bombay Stock Exchange), the first stock exchange of Asia. He is one of the founders of India’s National Stock Exchange (“NSE”) where he worked from 1992 to 2000. He is best known as the father of modern financial derivatives in India due to his work at NSE.
6. International Mother Language Day has to be observed on which of the date?
a) February 20
b) February 23
c) February 27
d) February 21
Click here to View Answer
Answer: d) February 21

UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation). Keeping this in mind, the UN agency introduced International Mother Language Day in 1999, a world-wide annual observance held on February 21 to promote awareness of linguistic and cultural diversity and promote multilingualism.
The theme of 2018’s International Mother Language Day is ‘linguistic diversity and multilingualism for sustainable development.’
7. SEBI has recently approved which of the stock exchange to launch cross-currency derivatives?
a) National Stock Exchange
b) Bombay Stock Exchange
c) London Stock exchange
d) U S Stock exchange
Click here to View Answer
Answer: b) Bombay Stock Exchange

SEBI has given approval to the stock exchange to launch cross-currency derivatives and has also allowed trading in such contracts for a longer period between 9:00 AM and 7:30 PM.
The exchange will introduce cross-currency derivatives (future and options) on pairs such as Euro (EUR)-US Dollar (USD), Pound Sterling (GBP)-USD and USD-Japanese Yen (JPY).
8. Marit Bjoergen became the most successful athlete in Winter Olympics history. He belongs to which of the nation?
a) U S
b) Sweden
c) Norway
d) Australia
Click here to View Answer
Answer: c) Norway

Norway’s Marit Bjoergen became the most successful athlete in Winter Olympics history as she took bronze behind a stunning win for USA in cross country skiing’s women’s team sprint free.
9. Kalyan Singh passed away recently who is a __________
a) Poet
b) Politician
c) Sports Person
d) Journalist
Click here to View Answer
Answer: b) Politician

Bharatiya Janata Party (BJP) MLA Kalyan Singh Chauhan passed away in Udaipur. Chauhan, who represented Nathdwara constituency (Udaipur district) in the assembly Singh, an MLA from Rajasthan’s Nathdwara, was suffering from cancer since last three years. He was 58.
10. Which of the state has commemorated Language Movement Day on 21 February 2018?
a) Punjab
b) Haryana
c) Telangana
d) West Bengal
Click here to View Answer
 
Answer: d) West Bengal

A number of programmes were held in different parts of West Bengal on 21 February 2018, the Language Movement Day, which commemorates the beginning of a movement to protect Bengali language in erstwhile East Pakistan.
The day is termed simply as ‘Ekush-e’ (21st) in both Bangladesh and West Bengal, which share the same linguistic and cultural heritage.
11. UP Investors’ Summit 2018 has been inaugurated by whom?
a) Prime Minister
b) Vice President
c) Finance Minister
d) President of India
Click here to View Answer
Answer: a) Prime Minister

Prime Minister Narendra Modi has inaugurated the two-day Uttar Pradesh Investors Summit 2018 along with Chief Minister Yogi Adityanath in Lucknow.
The Prime Minister visited an exhibition at UP Investors’ Summit in Lucknow. The Summit is being attended by at least 5,000 people including industry heads from India and abroad, Union Ministers, Chief Ministers, policy makers and academics.
12. How much amount has been contributed by India for rehabilitation work in cyclone-hit Tonga?
a) $2 Million
b) $7 Million
c) $1 Million
d) $4 Million
Click here to View Answer
Answer: c) $1 Million

India has contributed USD one million for the rehabilitation efforts in Tonga after the Tropical Cyclone Gita caused massive destruction in the Pacific island nation.
India has allocated USD 500,000 in the India-UN Development Partnership Fund for the rehabilitation efforts while USD 500,000 will be provided for immediate relief assistance.

Leave a Comment