Current Affairs Quiz – February 19 & 20 2021

Current Affairs Quiz – February 19 & 20 2021

Current Affairs Quiz – February 19 & 20 2021. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2021 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. Which city has been recognized as a 2020 Tree City of World?
a) Chennai
b) Hyderabad
c) Mumabi
d) Thrissur

Click here to View Answer
Answer b) Hyderabad. Hyderabad is the only city from India to have been recognized as a Tree City, to date. With this recognition, it has joined a network of like-minded global cities that recognise the importance of trees in building healthy, resilient and happy cities.

2. Perseverance rover has successfully landed on Mars, belongs to___________.
a) NASA
b) ISRO
c) SpaceX
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) NASA. The NASA Perseverance rover safely landed on Mars after its 292.5 million-mile journey from Earth. The rover has been on a nearly 300 million-mile journey since it left Earth more than 6 months ago.

3. 6th Soil Health Card Day is observed on_______________.
a) Feb 11
b) Feb 13
c) Feb 17
d) Feb 19

Click here to View Answer
Answer d) Feb 19. Every year India observes the Soil Health Card Day on 19 February to commemorate the launch of the Soil Health Card (SHC) Scheme, and create awareness about the benefits of the scheme. 2021 marks the sixth year of the launch of the SHC Scheme.

4. World Pangolin Day is observed on_____________.
a) Feb 11
b) Feb 13
c) Feb 17
d) Feb 20

Click here to View Answer
Answer d) Feb 20. The day aims to raise awareness about these unique mammals and speed up conservation efforts. Pangolin numbers are rapidly declining in Asia and Africa.

5. Who has become IPL’s most expensive player?
a) Arjun tendulkar
b) Rishabh Pant
c) Chris Morris
d) All the above

Click here to View Answer
Answer c) Chris Morris. Former Royal Challengers Bangalore (RCB) superstar and South African all-rounder Chris Morris shattered all records at the Indian Premier League (IPL) 2021 auction in Chennai.

6. World Day of Social Justice observed globally on______________.
a) Feb 11
b) Feb 13
c) Feb 20
d) Feb 24

Click here to View Answer
Answer c) Feb 20 . This year theme of World Day of Social Justice is“A Call for Social Justice in the Digital Economy”.

7. Who has become first Indian chairperson at UNHRC advisory?
a) Dhukalm Phogal
b) Ajai Malhotra
c) Siddharth Yatra
d) Vishnuvi Menon

Click here to View Answer
Answer b) Ajai Malhotra. He has been on the Indian team negotiating issues such as biological diversity, climate change, desertification, education, energy, forestry, health, human rights, human settlements, intellectual property, international law, labour, ozone depletion, sustainable development and trade.

8. Which state Govt has announced Development Package for Maa Samaleswari Shrine?
a) Odisha
b) Assam
c) Punjab
d) Madhya Pradesh

Click here to View Answer
Answer a) Odisha. The state government of Odisha, under Chief Minister Naveen Patnaik, has launched the development work for the SAMALEI Project (Samaleswari Temple Area Management and Local Economy Initiatives), to offer the divine experience to tourists & devotees.

9. Prime Minister launches ‘Mahabahu-Brahmaputra’ initiative in ______________.
a) Himachal Pradesh
b) Assam
c) Meghalaya
d) Maharastra

Click here to View Answer
Answer b) Assam. Prime Minister Narendra Modi has virtually launched ‘Mahabahu-Brahmaputra’ initiative in Assam. He laid the foundation stone for the Dhubri Phulbari bridge.

10. ‘Snakepedia’ mobile app launched in ______________.
a) Tamil Nadu
b) Karnataka
c) Sikkim
d) kerala

Click here to View Answer
Answer d) Kerala. A team of scientists, doctors and photographers in Kerala have launched a mobile application named “Snakepedia”, that will present all relevant information on snakes, to help the public as well as doctors in treating snake bites.

11. Which Motor Company has launched a Transformer-like robocar dubbed as TIGER X-1?
a) Mahindra
b) Tata
c) Honda
d) Hyundai

Click here to View Answer
Answer d) Hyundai. TIGER stands for Transforming Intelligent Ground Excursion Robot, and the X-1 denotes its experimental status.

12. PASSEX military exercise between India and_______________.
a) Sri Lanka
b) Nepal
c) Indonesia
d) Bangladesh

Click here to View Answer
Answer c) Indonesia. This military exercise was organised in order to enhance the operational interoperability and the overall cooperation.

Leave a Comment