Current Affairs Quiz – February 17 & 18 2021

Current Affairs Quiz – February 17 & 18 2021

Current Affairs Quiz – February 17 & 18 2021. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2021 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. Which state’s Governor has been given additional charge of discharging duties of Puducherry’s Lieutenant Governor?
a) Tamil Nadu
b) Telangana
c) Andhra Pradesh
d) Karnataka

Click here to View Answer
Answer b) Telangana.

2. Which nation has joined Iran-Russia maritime exercise?
a) Japan
b) France
c) India
d) Italy

Click here to View Answer
Answer c) India.

3. Which organisation has planned to launch the World Solar Bank (WSB)?
a) United Nations
b) International Solar Alliance
c) SAARC
d) World bank

Click here to View Answer
Answer b) International Solar Alliance.

4. Which group has takeover the DHFL?
a) Tata
b) Reliance
c) HCL
d) Piramal

Click here to View Answer
Answer d) Piramal. The decision was taken by RBI after a month a Committee of Creditors of DHFL voted in favor of Piramal’s bid.

5. Which tech group has recently ink pact with IIT Kanpur to build up competence in cybersecurity?
a) HCL
b) Accenture
c) Wipro
d) CTS

Click here to View Answer
Answer a) HCL. As part of the pact, the IT company will work with C3iHub, a specialised cybersecurity research centre at IITK.

6. Which state government has launched ‘Maa’ scheme to provide meals at Rs 5?
a) West Bengal
b) Tamil Nadu
c) Odisha
d) Punjab

Click here to View Answer
Answer a) West Bengal. The govt will give a subsidy of ₹15 and people have to pay ₹5. The kitchen will run by Self-Help Groups (SHG). The government allocated ₹ 100 crores for this project.

7. Who has conferred SKOCH Chief Minister of the Year Award?
a) E Palanisamy
b) Narayana Samy
c) Y. S. Jagan Mohan Reddy
d) Ediyurappa

Click here to View Answer
Answer c) Y. S. Jagan Mohan Reddy. The Award has been presented to the CM by Chairman, Skoch Group, Sameer Kochhar personally at Tadepalli in Andhra Pradesh. The award selection was based on a study of project-level outcomes in various States.

8. ICICI Lombard partners with _____________ to offer ‘Hospicash’ insurance.
a) Amazon
b) Flipkart
c) Myntra
d) Snapdeal

Click here to View Answer
Answer b) Flipkart. The ‘Group SafeGuard’ comes with daily cash benefits starting from Rs 500, and ‘Hospicash’ benefit for Flipkart consumers.

9. Which state government has appointed Hima Das as DSP?
a) Uttar Pradesh
b) Assam
c) Haryana
d) Bihar

Click here to View Answer
Answer b) Assam. The 21-year-old from Assam, known as ‘Dhing Express’ referring to the town near her native village, is currently training at the NIS-Patiala and will be aiming to qualify for the Tokyo Olympics as the athletics calendar starts in a few days.

10. ‘Pahela Phagun’ spring festival celebrated in ______________.
a) Sri Lanka
b) Nepal
c) Bangladesh
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Bangladesh. Cultural organisations held programmes at different venues in the city to herald the beginning of the spring.

11. Which nation has Overtake the US as Largest Trading Partner of European Union?
a) Japan
b) India
c) China
d) Russia

Click here to View Answer
Answer c) China. The People’s Republic of China has overtaken the United States (US) as the biggest trading partner of the European Union (EU) in 2020, according to the data by the European Union statistics agency, Eurostat.

12. Who has been given an additional charge of executing the functions of Puducherry L-G?
a) Tamilisai Soundararajan
b) Purohit Pandit
c) Rajavel Raj
d) Hiran Rangit

Click here to View Answer
Answer a) Tamilisai Soundararajan. The Governor of Telangana, Tamilisai Soundararajan has been given an additional charge of executing the functions of Puducherry L-G, in addition to her own duties, until a new appointment is made.

Leave a Comment