Current Affairs Quiz – February 17 & 18 2020

Current Affairs Quiz – February 17 & 18 2020

1. The year 2020 has been nick named as “___________” by global advocacy groups.
a) Financial Year
b) Super Year
c) Good Year
d) Tremendous Year

Click here to view Answer
Answerb) Super Year. The year 2020 has been nick named as “Super Year” by global advocacy groups including the United Nations.

2. BioAsia Summit 2020 to be held in _______________.
a) Bengaluru
b) Chennai
c) Pune
d) Hyderabad

Click here to view Answer
Answerd) Hyderabad. The Government of Telangana is hosting Bio-Asia Summit 2020 in Hyderabad between February 17, 2020 and February 19, 2020.

3. Soil health card Scheme completes ________ as on 19February.
a) 2 years
b) 4 Years
c) 5 Years
d) 7 Years

Click here to view Answer
Answerc) 5 Years. The Soil health card scheme completes 5 years on 19 February 2019.

4. Which country is the major producer of Lithium?
a) Australia
b) Argentina
c) Mexico
d) Chile

Click here to view Answer
Answerd) Chile. Of the major producers Chile produces 8.6 million tonnes, Australia produces 2.8 million tonnes and 1.7 million tonnes in Argentina.

5. Tapas Pal is passed away at age of 61, is associated with_________.
a) Sports
b) Politics
c) Science
d) All the above

Click here to view Answer
Answerb) Politics. Bengali actor and former Trinamool Congress MP Tapas Pal died in Mumbai on February 18 after suffering a cardiac arrest. He was 61.

6. Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana: 4th National Conference held in __________.
a) Udaipur
b) Raipur
c) Indore
d) Jaipur

Click here to view Answer
Answera) Udaipur. The fourth National Conference of Pradhan Mantri Fasal Bima yojana was held in Udaipur, Rajasthan. The Conference was organized by Ministry of Agriculture and Farmers Welfare.

7. Election Commission of India gets ‘_________’ award for Excellence in Government Process re-engineering for digital transformation.
a) Silver
b) Gold
c) Platinum
d) Diamond

Click here to view Answer
Answera) Silver. The Election Commission of India has been awarded ‘Silver’ for Excellence in Government Process re-engineering for digital transformation for the year 2019-20. The award was given on 8th Feb 2020.

8. Cairns Cup title is assocaited with_________.
a) Carrom Board
b) Chess
c) Cricket
d) Tennis

Click here to view Answer
Answerb) Chess.

9. Who won Cairns Cup title, reclaims 2nd spot in chess world ranking?
a) Vishwanatha Anandh
b) Monis Clarke
c) Koneru Humphy
d) Smrithi kumari

Click here to view Answer
Answerc) Koneru Humphy. World rapid champion Koneru Humpy claimed her second title in the last two months by emerging triumphant at the Cairns Cup chess tournament following a draw against compatriot Dronavalli Harika in the ninth and final round here.

10. Which country will host 16-team FIH Junior Men’s World Cup 2021?
a) Spain
b) Italy
c) Australia
d) India

Click here to view Answer
Answerd) India. The International Hockey Federation (FIH) announced India as the hosts for the FIH Junior Men’s World Cup 2021. In an official announcement on Monday, the international governing body also announced that the competition will be played towards the end of 2021.

11. NADA – “D” represents_____________.
a) Development
b) Doping
c) Department
d) None of these

Click here to view Answer
Answerb) Doping. National Anti Doping Agency (NADA) has banned javelin thrower Amit Dahiya for four years for evading sample collection and trying to cheat officials during the 2nd National Javelin Throw Open Championship 2019 held at SAI Centre in Sonipat.

Leave a Comment