Current Affairs Quiz – August 12 2019

Current Affairs Quiz – August 12 2019

1. Which team won Ultimate Table Tennis Title?
a) Dabang Delhi
b) Jaipur Tiger
c) Mirchi Hyderabad
d) Chennai Lions

Click here to View Answer
Answer d) Chennai Lions. Chennai Lions glided away to one-sided victory over Dabang Delhi in final to win Ultimate Table Tennis (UTT) crown. Chennai Lions led by Sharath Kamal defeated Sathiyan-led Dabang Delhi with 8-1 in final to lift UTT Season 3 Trophy.

2. Lessons Life Taught Me, Unknowingly- Autobiography is associated with_____________.
a) Rishi Kapoor
b) Anupam Kher
c) Sridevi
d) Sanjau Dutt

Click here to View Answer
Answer b) Anupam Kher. Veteran actor Anupam Kher’s autobiography titled “Lessons Life Taught Me, Unknowingly” was launched at a special event at Consulate General of India in New York. It was unveiled by Rishi Kapoor, along with wife Neetu Kapoor and cast of NBC’s show New Amsterdam.

3. Exhibition on ‘DAE Technologies’ held in _______________.
a) Mumbai
b) Kolkata
c) New Delhi
d) Chennai

Click here to View Answer
Answer c) New Delhi. Department of Atomic Energy (DAE) is organizing exhibition on ‘DAE Technologies: Empowering India through Technology’ at New Moti Bagh recreation club, New Delhi.

4. Who won fifth Rogers Cup title?
a) Daniil Medvedev
b) Vikram Dev
c) Rafael Nadal
d) Maverick Rayan

Click here to View Answer
Answer c) Rafael Nadal. World number two Rafael Nadal defeated Russia’s Daniil Medvedev 6-3, 6-0 in one hour and 10 minutes in the final to win his fifth Rogers Cup title.

5. World Elephant Day is observed on ____________.
a) June 12
b) July 29
c) August 12
d) September 04

Click here to View Answer
Answer c) August 12. World Elephant Day is an international annual event on August 12, dedicated to the preservation and protection of the world’s elephants. The goal of International Elephant Day is to create awareness of the urgent plight of African and Asian elephant.

6. International Youth Day is observed on___________.
a) August 12
b) September 05
c) October 18
d) November 03

Click here to View Answer
Answer a) August 12. To “ensure inclusive and equitable quality education and promote lifelong learning opportunities for all” .

7. Theme for International Youth Day is_____________.
a) Transforming education
b) Transforming Wealth
c) All for education
d) Youth and Education

Click here to View Answer
Answer a) Transforming education. This year’s theme, “Transforming education,” highlights efforts to make education more inclusive and accessible for all youth, including efforts by youth themselves.

8. “Human Chain” Unfurls 15-Km-Long Tricolour is happened at___________.
a) Chattisgarh
b) Bhubaneshwar
c) Assam
d) Chandigarh

Click here to View Answer
Answer a) Chattisgarh. Thousands of students and members of several social organisations unfurled a 15-km long national flag by forming a human chain in Chhattisgarh’s capital Raipur, ahead of Independence Day.

9. ‘Listening, Learning and Leading’, the book is based on __________________.
a) Amit Shah
b) Venkaiah Naidu
c) Ram Nath Govind
d) Narendra Modi

Click here to View Answer
Answer b) Venkaiah Naidu. Union Minister for Home Affairs, Shri Amit Shah launched the book ‘Listening, Learning and Leading’ in Chennai. This book is based on Vice President of India, Shri M. Venkaiah Naidu’s two years in office.

10. Sourabh Verma won Hyderabad Open, is associated with_______________.
a) Tennis
b) Badminton
c) Boxing
d) Wrestling

Click here to View Answer
Answer b) Badminton. Sourabh Verma stuttered in the second game before recovering to clinch the Hyderabad Open BWF Tour Super-100 Tournament at the Gachibowli Indoor Stadium.

11. Who has been appointed as Chief Financial Officer of YES bank?
a) Raj Ahuja
b) Tharshan Kumar
c) Anurag Adlakha
d) Anupam Yash

Click here to View Answer
Answer c) Anurag Adlakha. Private sector lender Yes Bank has appointment Anurag Adlakha as Group Chief Financial Officer and Raj Ahuja as Group Chief Strategy Officer.

12. ‘Mission Reach Out’ was launched by___________.
a) Navy
b) Air Force
c) CPRF
d) Army

Click here to View Answer
Answer d) Army. The Army has launched ‘Mission Reach Out’ in Jammu to ensure basic necessities and essential services are available in the region post the abrogation of the provisions of Article 370 and reorganisation of Jammu and Kashmir.

13. Aramco is ________________-based company.
a) China
b) Japan
c) Saudi
d) India

Click here to View Answer
Answer d) Saudi . Reliance Industries chairman and managing director Mukesh Ambani announced a deal with Saudi Aramco, terming it India’s largest foreign direct investment till date.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment