Current Affairs Quiz – August 11 2020

Current Affairs Quiz – August 11 2020

1. Surakhsya is a National Portal launched to solve end human-________ conflict.
a) birds
b) elephant
c) tribes
d) fish

Click here to View Answer
Answer b) Elephant. On August 10, 2020, the Union Environment Minister Prakash Javadekar launched National Portal on Human Elephant conflict called “SURAKHSYA”.

2. Which nation has become 1st country to register COVID-19 Vaccine?
a) China
b) India
c) Russia
d) Japan

Click here to View Answer
Answer c) Russia. Russian President, Vladimir Putin has announced that a COVID-19 vaccine named “Sputnik V” developed in the country has been registered for use. Russian Ministry of Health has given regulatory approval for what it claims is the world’s first Covid-19 vaccine.

3. Walter Roger Martos Ruiz became new PM of which country?
a) Lima
b) Cusco
c) Arequipa
d) Peru

Click here to View Answer
Answer d) Peru. His appointment was confirmed by President of Peru, Martin Vizcarra. Ruiz will succeed Pedro Álvaro Cateriano Bellido.

4. Renowned poet Rahat Indori passed away on August 11, 2020. He was a poet in which language?
a) Bengali
b) Tamil
c) Urdu
d) Malayalam

Click here to View Answer
Answer c) Urdu. Renowned Urdu Poet and Lyricist Rahat Indori passed away on August 11, 2020. He was 70. He had tested positive for COVID-19.

5. Who won 70th Anniversary Grand Prix?
a) Max Verstappen
b) Lewis Hamilton
c) Valtteri Bottas
d) Henry Becquerel

Click here to View Answer
Answer a) Max Verstappen. The Red Bull racer, Max Verstappen has won the 70th Anniversary Grand Prix. Mercedes racer Lewis Hamilton finished the race at second postion.

6. Which nation’s Prime Minister has resigned amid public outrage over Beirut blast?
a) Syria
b) Lebanon
c) Sudan
d) Libya

Click here to View Answer
Answer b) Lebanon.

7. Who launched Swachh Bharat Mission Academy?
a) Jal Shakti Minister Gajendra Singh Shekhawat
b) Prime Minister Narendra Modi
c) Health Minister Dr. Harshvardhan
d) Defence Minister Rajnath Singh

Click here to View Answer
Answer a) Jal Shakti Minister Gajendra Singh Shekhawat. Gajendra Singh Shekhawat launched Swachh Bharat Mission (SBM Academy) on August 11, 2020 in New Delhi, as part of the ongoing week-long behaviour change campaign Gandagi Mukt Bharat.

8. National Infrastructure Pipeline (NIP) Online Dashboard has been inaugurated by____________.
a) Smrithi Irani
b) Amit Shah
c) Nirmala Sitharaman
d) PM Modi.

Click here to View Answer
Answer c) Nirmala Sitharaman. The National Infrastructure Pipeline (NIP) Online Dashboard has been inaugurated by the Union Minister for Finance & Corporate Affairs, Nirmala Sitharaman. The newly launched platform “NIP” will act as one stop solution for all stakeholders seeking for information on infrastructure projects in New India.

Leave a Comment