Current Affairs Quiz – August 09 & 10 2020

Current Affairs Quiz – August 09 & 10 2020

1. Which country has declared emergency over oil spill?
a) Singapore
b) Mauritius
c) Labanon
d) Liberiya

Click here to View Answer
Answer b) Mauritius. The island of Mauritius declared environmental emergency due to oil spill caused by Japanese owned ship that was stranded off the coast days ago.

2. How many million USD has released by United Nations in response to Beirut Explosion?
a) 4 Million
b) 5 Million
c) 6 Million
d) 8 Million

Click here to View Answer
Answer c) 6 Million. The United Nations released 6 million USD in response to the explosion at Beirut port. With this, the total UN funding towards relief operation of the explosion has come to 15 million USD.

3. Mahinda Rajapaksa sworn-in as Prime Minister of Sri Lanka for the ___________ time.
a) Second
b) Fifth
c) Sixth
d) Fourth

Click here to View Answer
Answer d) Fourth. Former President of Sri Lanka, Mahinda Rajapaksa took an oath as a Prime Minister of the country for the fourth time on August 9, 2020.

4. World Tribal Day is observed on__________.
a) August 09
b) September 13
c) March 28
d) April 19

Click here to View Answer
Answer a) August 09. The day is aimed at promoting and protecting the rights of the world’s indigenous population. The date recognizes the first meeting of the United Nations Working Group on Indigenous Populations in Geneva in 1982.

5. Who bagged ACJ investigative Journalism award 2020?
a) Nitin Sethi
b) Abhinav Mishra
c) Mukhund Yadav
d) Salim Akbar

Click here to View Answer
Answer a) Nitin Sethi. Nitin Sethi of The Huffington Post India and Shiv Sahay Singh of The Hindu bagged the prestigious Asian College of Journalism’s Award for Investigative Journalism and the K. P. Narayana Kumar Memorial Award for Social Impact Journalism, respectively.

6. Who has been appointed as Deputy CEO and Managing Director of JCB India?
a) Subir Kumar Chowdhury
b) Deepak Shetty
c) Shiv Sahay Singh
d) Aravind Maran

Click here to View Answer
Answer b) Deepak Shetty . The JCB Group announced the appointment of Deepak Shetty as Deputy CEO and Managing Director of JCB India Limited.

7. World Tribal Day is observed from which year?
a) 1976
b) 1994
c) 2005
d) 2010

Click here to View Answer
Answer b) 1994.

8. Food System Vision Prize has bagged by__________________.
a) ISO
b) FSSAI
c) Food Authority of India
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) FSSAI. The Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) said it has been awarded the ‘Food System Vision Prize’ for its ‘Eat Right India’ movement’s vision, along with nine other finalists.

9. World Lion Day is observed on_________________.
a) April 10
b) May 24
c) March 28
d) August 10

Click here to View Answer
Answer d) August 10. They began the initiative in 2013, bringing together both National Geographic and the Big Cat Initiative under a single banner to protect the remaining big cats living in the wild.

10. LIC acquires close to 5% stake in which bank?
a) Equitas Bank
b) HDFC Bank
c) Yes Bank
d) Axis Bank

Click here to View Answer
Answer c) Yes Bank. Yes Bank said LIC has acquired close to 5 per cent shareholding in the bank by purchasing shares from the open market.

11. Which nation will construct War Memorial for Indian soldiers?
a) Nepal
b) Bhutan
c) Bangladesh
d) Pakistan

Click here to View Answer
Answer c) bangladesh. Bangladesh has took a decision to construct a monument for the Indian soldiers. The country will establish monument for the Indian soldiers who died in 1971 during the Bangladesh’s struggle for independence from Pakistan.

12. Nandi Yellaiah who passed away, is associated with_____________.
a) Actor
b) Journalist
c) Sprinter
d) Politician

Click here to View Answer
Answer d) Politician. Former Congress leader and eight-time parliamentarian from Telangana, Nandi Yellaiah passed away.

13. World Biofuel Day is observed on________________.
a) August 10
b) November 02
c) August 17
d) December 18

Click here to View Answer
Answer a) August 10. Ministry of Petroleum and Natural Gas celebrates the World Biofuel Day on 10th August every year. On the occasion, the ministry also organized the webinar with the theme “Biofuels towards Atmanirbhar Bharat”.

14. James ‘Kamala’ Harris who passed away, is associated with______________.
a) Former WWE wrestler
b) Former Hockey Player
c) Scientist
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Former WWE wrestler . Former wrestler James Harris, who was also known as “Kamala”, passed away. Harris fought with the greatest superstars in sports-entertainment history including Hulk Hogan, The Undertaker, and Andre the Giant.

15. First Silk Training cum Production Centre is set up in ____________________.
a) Telangana
b) Arunachal Pradesh
c) Assam
d) Sikkim

Click here to View Answer
Answer b) Arunachal Pradesh. The Khadi and Village Industries Commission is to set up the first of its kind training cum production centre of silk in the state of Arunachal Pradesh. The centre is to be launched in the first week of September, 2020.

Leave a Comment