Banking Quiz for IBPS | SBI – 308

Banking Quiz for IBPS | SBI – 308

1.CTS-2010 is related to which of the following banking instrument?
a) ATMs
b) Credit Cards
c) Cheques
d) Drafts

Click here to View Answer
Answer c) Cheques. CTS-2010 is a standard benchmark recommended by RBI for the standardisation of: cheque forms (leaves) in terms of size, MICR band etc..

2. If any cheque issue by a holder to the payee for the upcoming withdrawn date, then that type of cheques are called____________.
a) Post Dated Cheques
b) Anti Dated Cheques
c) Stale Cheque
d) Order Cheque

Click here to View Answer
Answer a) Post Dated Cheques. In banking, post-dated cheque is a cheque written by the drawer (payer) for a date in the future.

3. What percentage of FDI is allowed in Insurance Sector in India?
a) 26%
b) 94%
c) 51%
d) 49%

Click here to View Answer
Answer d) 49% . Earlier, it was 26%.

4. What is ‘first I’ stand for in the FII ?
a) Index
b) Institutional
c) Investors
d) Indirect

Click here to View Answer
Answer b) Institutional. Foreign Institutional Investors (FIIs) are persons or companies incorporated outside India(companies can be Mutual funds, Pension funds, investment companies, foreign banks etc.).

5. How many member nations are there in the Bank for International Settlements (BIS)?
a) 60
b) 80
c) 100
d) All the members of World Bank

Click here to View Answer
Answer a) 60. In total BIS has 60 member countries from all over the world and covers approx 95% of the world GDP.

6. When was the first Basel norm introduced Basel Committee on Banking Supervision (BCBS)?
a) 1988
b) 1991
c) 2000
d) 2005

Click here to View Answer
Answer a) 1988. In 1988,The Basel Committee on Banking Supervision (BCBS) introduced capital measurement system called Basel capital accord, also called as Basel 1.

7. Which of the following is the oldest stock exchange of Asia?
a) NSE
b) Hang Seng Index
c) Nikkei 225
d) BSE

Click here to View Answer
Answer d) BSE . BSE is India’s and Asia’s oldest stock exchange, established in 1878.

8. What is ‘B’ stand for in the FIPB which is a term related to FDI?
a) Bank
b) Bureau
c) Board
d) Base

Click here to View Answer
Answer c) Board. The Foreign Investment Promotion Board (FIPB) is a national agency of Government of India, with the remit to consider and recommend foreign direct investment (FDI) which does not come under the automatic route.

9. What is the ceiling limit of FII of paid-up capital of an Indian company(excluding PSU Banks)?
a) 24%
b) 20%
c) 49%
d) 30%

Click here to View Answer
Answer a) 24%. There is a ceiling limit of 24% FII of paid-up capital of an Indian company, and 20% in case of PSU banks.

10. Nikkei 225 is a famous stock exchange of which of the following country?
a) South Korea
b) Japan
c) Hong Kong
d) China

Click here to View Answer
Answer b) Japan. Nikkei 225 is from Japan.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment