Static GK Quiz on Achievers (Men)

GK Quiz on Achievers (Men)

1. Who is the first Indian to win Nobel Prize?
a) Kazi Nazrul Islam
b) Rabindranath Tagore
c) Satyajit Ray
d) Swami Vivekananda

Click here to view Answer
Answer b) Rabindranath Tagore

2. Who is the first Indian Commander-in-Chief of India?
a) General Cariappa
b) Sam Manekshaw
c) Kodandera Subayya Thimayya
d) Arjan Singh

Click here to view Answer
Answer a) General Cariappa

3. Who is the first Prime Minister of India who did not face the Parliament?
a) V. P. Singh
b) Lal Bahadur Shastri
c) Morarji Desai
d) Charan Singh

Click here to view Answer
Answer d) Charan Singh

4. Who is the first Speaker of the Lok Sabha?
a) M. A. Ayyangar
b) Ganesh Vasudev Mavalankar
c) Rajendra Prasad
d) Harendra Coomar Mookerjee

Click here to view Answer
Answer b) Ganesh Vasudev Mavalankar

5. Who is the first Education Minister?
a) Bacha Khan
b) Syed Ahmad Khan
c) Abul Kalam Azad
d) Jawaharlal Nehru

Click here to view Answer
Answer c) Abul Kalam Azad

6. Who is the first person to receive Paramveer Chakra?
a) Major Somnath Sharma
b) Dhan Singh Thapa
c) Jadunath Singh
d) Arun Khetarpal

Click here to view Answer
Answer a) Major Somnath Sharma

7. Who is the first Chief Election Commissioner?
a) Mihir Sen
b) Sukumar Sen
c) Nagendra Singh
d) Ganesh Vasudev Mavalankar

Click here to view Answer
Answer b) Sukumar Sen

8. Who is The first Chief Justice of Supreme Court?
a) Justice Hiralal J. Kania
b) Justice Y.V. Chandrachud
c) Madhukar Hiralal Kania
d) Bhanumati Hiralal Kania

Click here to view Answer
Answer a) Justice Hiralal J. Kania

9. Who is the first President of India who died while in office?
a) V. V. Giri
b) Fakhruddin Ali Ahmed
c) Rajendra Prasad
d) Dr. Zakir Hussain

Click here to view Answer
Answer d) Dr. Zakir Hussain

10. Who is the first person to reach Mt. Everest without oxygen?
a) Michael Groom
b) Yasuko Namba
c) Sherpa Anga Dorjee
d) Neal Beidleman

Click here to view Answer
Answer c) Sherpa Anga Dorjee

 

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment