Quantitative Aptitude Quiz for SBI PO | IBPS – Set 140

Study the following pie-diagrams carefully and answer the questions given below it:

Percentage Composition of Human Body

1) What percent of the total weight of human body is equivalent to the weight of the proteins in skin in human body?
a) 0.016
b) 1.6
c) 0.16
d) Data inadequate

Click to View Answer
Answer b) 1.6

2) What will be the quantity of water in the body of a person weighing 50 kg?
a) 20 kg
b) 35 kg
c) 41 kg
d) 42.5 kg

Click to View Answer
Answer b) 35 kg

3) What is the ratio of the distribution of proteins in the muscles to that of the distribution of proteins in the bones?
a) 1 : 18
b) 1 : 2
c) 2 : 1
d) 18 : 1

Click to View Answer
Answer c) 2 : 1

4) To show the distribution of proteins and other dry elements in the human body, the arc of the circle should subtend at the centre an angle of:
a) 54º
b) 126º
c) 108º
d) 252º

Click to View Answer
Answer c) 108º

5) In the human body, what part is made of neither bones nor skin?
a) 1/40
b) 3/80
c) 2/5
d) None of these

Click to View Answer
Answer d) None of these

6) A mixture contains A and B in the ratio 5 : 9. 14 litres of this mixture is taken out and 14 litres of B is poured in. Now the ratio of A to B becomes 2 : 5. Find the amount of B originally present in the mixture.
a) 25 litres
b) 45 litres
c) 55 litres
d) 40 litres
e) 35 litres

Click to View Answer
Answer b) 45 litres

7) A chair and a table together cost Rs 1800. If by selling the table at a profit of 15% and the chair at a loss of 10% a total profit of 6% is made, then what is the cost price of the chair?
a) Rs 890
b) Rs 844
c) Rs 648
d) Rs 728
e) None of these

Click to View Answer
Answer c) Rs 648

8) A certain sum of money at certain rate of interest becomes Rs 3420 as simple interest after 2 years and at same rate after two and a half years becomes Rs 3525. Find the rate percent per annum.
a) 8.5%
b) 8%
c) 7%
d) 10%
e) 11%

Click to View Answer
Answer c) 7%

9) There are two trains of lengths 130 m and 110 m respectively. Both start at same time. If they travel in same direction they cross each other in 20 seconds and if they travel in opposite direction towards each other, they cross each other in 12 seconds. What is the speed of the fastest train?
a) 16 m/s
b) 14 m/s
c) 10 m/s
d) 12 m/s
e) 8 m/s

Click to View Answer
Answer a) 16 m/s

10) A, B and C start a business and their investments are in the ratio 5 : 6 : 8. A started the business, after 3 months B joined and after 6 month from start of business C also joined. In addition to the share in profits A gets a salary of Rs 2000 per month. After a year it was found that that A‟s total salary was 20% of the total profit. What is B‟s share in the total profit?
a) Rs 27,000
b) Rs 24,000
c) Rs 32,000
d) Rs 30,000
e) Rs 35,600

Click to View Answer
Answer c) Rs 32,000

About the author

A Moorthy

Leave a Comment