General Knowledge Quiz – Set Ten

HISTORY QUIZ

1. Mohenjodaro is also known as
a) mound of the Great
b) mound of the survivors
c) mound of living
d) mound of the dead

View Answer
Answer d) mound of Dead

2. The great bath of the indus valley Civilization was discovered in
a) Harappa
b) Lothpal
c) Mohenjodaro
d) Ropar

View Answer
Answer c) Mohenjodaro

3. Which God lost his importance as the first deity during the Later Vedic Period?
a) Varuna
b) Agni
c) Indra
d) Rudra

View Answer
Answer c) Indra

4. Which is the most important divinity of Rigveda?
a) Marut
b) Agni
c) Shakti
d) Indra

View Answer
Answer d) Indra

5. The dockyard at Lothal is connected through a channel to which one of the following rivers?
a) Bharavi
b) Bhogevo
c) Chitra
d) Chekra

View Answer
Answer b) Bhogevo

6. Which is the oldest Veda?
a) Samaveda
b) Yajurveda
c) Atharveda
d) Rigvedal

View Answer
Answer d) Rigveda

7. The word ‘Vid’ from which ‘Veda’ has been derived means
a) God
b) Doctrine
c) Knowledge
d) Holy

View Answer
Answer c) Knowledge

8. Upanishads, also known as Vedantas are_______in number
a) 96
b) 105
c) 108
d) 112

View Answer
Answer c) 108

9. The battle which is the story of Mahabharta most probably took place around
a) 100 BC
b) 1000BC
c) 2000BC
d) 100 AD

View Answer
Answer b) 1000 BC

10. Which of the following Kingdom is not mentioned in the Ramayana and the Mahabharta?
a) Panchala
b) Kashi
c) Kaushambi
d) Magadha

View Answer
Answer c) Kaushambi

About the author

A Moorthy

Leave a Comment