IBPS IT Officer MCQ – 61

 IT Officer

1. While transmitting odd-parity coded symbols, the number of zeros in each symbol is?
a) odd
b) even
c) a and b both
d) unknown

Click here to View Answer
Answer d) unknown

2. An example of an analog communication method is?
a) laser beam
b) microwave
c) voice grade telephone line
d) all of the above

Click here to View Answer
Answer d) all of the above

3. Most data communications involving telegraph lines use?
a) Simplex lines
b) Wideband channel
c) Narrowband channel
d) Dialed service

Click here to View Answer
Answer c) narrowband channel

4. What is the number of separate protocol layers at the serial interface gateway specified by the X.25 standard?
a) 4
b) 2
c) 6
d) 3

Click here to View Answer
Answer d) 3

5. Number of bits per symbol used in Baudot code is?
a) 7
b) 5
c) 8
d) 9

Click here to View Answer
Answer b) 5

6. A protocol is a set of rules governing a time sequence of events that must take place?
a) between peers
b) between an interface
c) between modems
d) across an interface

Click here to View Answer
Answer a) between peers

7. Communication circuits that transmit data in both directions but not at the same time are operating in?
a) Simplex mode
b) Half duplex mode
c) Full duplex mode
d) Asynchronous mode

Click here to View Answer
Answer b) Half duplex mode

8. The synchronous modems are more costly than the asynchronous modems because?
a) They produce large volume of data
b) They contain clock recovery circuits
c) They transmit the data with stop and start bits
d) They operate with a larger bandwidth

Click here to View Answer
Answer b) They contain clock recovery circuits

9. Which of hte following is considered a broad band communication channel?
a) Coaxial cable
b) Fiber optics cable
c) Microwave circuits
d) All of above

Click here to View Answer
Answer d) All of above

10. The process of converting analog signals into digital signals so they can be processed by a receiving computer is referred to as?
a) Modulation
b) Demodulation
c) Synchronizing
d) Digitising

Click here to View Answer
Answer d) digitising

About the author

A Moorthy

Leave a Comment