Quantitative Aptitude Quiz – 17





1.A rectangular garden has a four-metre-wide road along all the four sides. The area of the road is 1104 sq metre. What is the sum of the length and the breadth of the garden?

1) 120m     2) 125m     3) 130m      4) 144m      5) 160m

Click to View Answer

ANS:3

(l+8 )*( b+8) -lb=1104

solving this we get l+b=130

2.If 16a + 16b = 48, what is the average of a and b?
1) 3      2) 2.5      3) 1.5   4) 5       5) None of these

Click to View Answer
ANS:3

16a+16b=48==> a+b=3

avg of a+b/2=1.5

3.A sum was put on simple interest at a certain rate of interest for three years. Had it been put at 3% higher than the previous rate of interest, it would have fetched `16.2 more. What is the sum?

1) `320     2) `250      3) `210      4) `200      5) `180

Click to View Answer
ANS:5

16.2/9 *100=180

4.If the price of sugar is raised by 60%, by how much per cent must a person reduce his consumption so as not to increase his expenditure on sugar?

1) 30%    2) 37.5%     3) 60%   4) 40%   5) 62.5%

Click to View Answer

ANS:2 60/160*100=37.5

5.Mixture A contains 40% milk and Mixture B contains 30%. A container is filled with seven parts of Mixture A and thirteen parts of Mixture B. Find the percentage of milk in the container?

1) 32.5%      2) 33.5%      3) 35%      4) 37.5%        5) 36%

Click to View Answer

ANS:2

Q(6-10)Find out the next number in place of question mark (?) in the following

number series

6. 12  14  17  13  8  14  21  13  4  ?
1) 14   2) 13    3) 15   4) 2   5) None of these

Click to View Answer

ANS:1

12 + 2 = 14
14 + 3 = 17
17 – 4 = 13
13 – 5 = 8
8 + 6 = 14
14 + 7 = 21.. and so on..

7. 4  6  12  30  90  315  ?
1) 945    2) 1102    3) 1260    4) 1417.5    5) None of these

Click to View Answer
ANS:3

4 × 1.5 = 6
6 × 2 = 12
12 × 2.5 = 30
30 × 3 = 90
90 × 3.5 = 315
315 × 4 = 1260

8. 25   16    ?    4     1
1) 3     2) 6     3) 12   4) 18    5) None of these

Click to View Answer
ANS:5

5²   4²  3²  2²   1²

9.  2   5    7   12    19   31   50   ?
1) 53      2) 81     3) 69    4) 74      5) None of these

Click to View Answer

ANS:2

2+5=7

5+7=12

7+12=19…and so on…

10. 1   6    36    240    1960    ?
1) 19660     2) 3680     3) 36800      4) 19600     5) None of these

Click to View Answer

ANS:1

(1+2) × 2=6

(6 + 3) × 4 = 36

(36 + 4) × 6 = 240

(240 + 5) × 8 = 1960

(1960 + 6) × 10 = 19660




Leave a Comment