Banking Quiz – 51

BANKING QUIZ

1. The headquarters of the Bank for International Settlements (BIS), which fosters international cooperation amongst central banks, is located in
a) Basel, Switzerland
b) Geneva, Switzerland
c) Hague, Netherlands
d) Paris, France

Click here to View Answer
Answer a) Basel, Switzerland

2. Who among the following was appointed as the new executive director representing India, Bhutan, Bangladesh and Sri Lanka at the IMF?
a) Rakesh Mohan
b) Subir Gokarn
c) Anand Sinha
d) Urjit Patel
e) KC Chakrabarty

Click here to View Answer
Answer b) Subir Gokarn

3. China’s yuan may join the other top global CURRENCIES in the IMF’s benchmark foreign exchange basket soon. Which of the following currencies is NOT a part of the SDR basket of the IMF?
a) Euro
b) British pound
c) Japanese yen
d) US dollar
e) Other than those given as options

Click here to View Answer
Answer e) Other than those given as options

4. Over 50 lakh customers of _________ have so far opted for its free life insurance cover, hundred times of the monthly recharge value and up to a maximum of Rs 50,000.
a) Telenor
b) Reliance COMMUNICATION
c) Tata Docomo
d) Bharti Airtel
e) Idea

Click here to View Answer
Answer a) Telenor

5. Lakshmi Vilas Bank introduced its co-branded credit card in association with SBI CARD recently. This private sector bank is headquartered at
a) Karur
b) Trissur
c) Chennai
d) Hyderabad
e) Bengaluru

Click here to View Answer
Answer a) Karur

6. Who is the CEO of Doha Bank?
a) Bob Iger
b) Indra Nooyi
c) Ajaypal Singh Banga
d) Raghavan Seetharaman

Click here to View Answer
Answer d) Raghavan Seetharaman

7. What is the full form of OSCB?
a) Odisha State Corporation Bank Limited
b) Odisha State Corporate Bank Limited
c) Odisha State Cooperative Bank Limited
d) Odisha State Commercial Bank Limited

Click here to View Answer
Answer c) Odisha State Cooperative Bank Limited

8. The Hooghly riverfront in Kolkata will get a makeover with _________ sanctioning funds under the National Ganga River Basin Project scheme.
a) SBI
b) RBI
c) ICICI bank
d) World Bank

Click here to View Answer
Answer d) World Bank

9. The Nidhi companies in India are regulated by?
a) RBI
b) SEBI
c) IRDA
d) Ministry of coporate affairs

Click here to View Answer
Answer d) Ministry of coporate affairs

10. India’s first defence industrial bank will be set-up in which of the following states?
a) Haryana
b) Punjab
c) Jammu and Kashmir
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer d) Kerala

11. Which bank of India has introduced the fastest personal loan disbursal system?
a) ICICI Bank
b) HDFC Bank
c) Kotak Mahindra Bank
d) State Bank of India

Click here to View Answer
Answer b) HDFC Bank

12. The Application Supported by Blocked Amount (ASBA) is related to which of the following sector?
a) Insurance Sector
b) Export-Import
c) Other than those given as options
d) Capital MARKET

Click here to View Answer
Answer d) Capital MARKET

13. Coins up to _______ paise are called as ‘small coins’.
a) 50
b) both 25 and 10
c) 10
d) Rs.1

Click here to View Answer
Answer a) 50

14. Banks have to declare CAR in their balance sheet. What is the full form of CAR?
a) Court Appointed Receiver
b) Computer Assisted Retrieval
c) Computer Assisted Reporting
d) Capital Adequacy Ratio

Click here to View Answer
Answer d) Capital Adequacy Ratio

15. As per the RBI annual report 2014-15, how many metric tonnes of GOLD is held by the Central Bank?
a) 292
b) 1000
c) 850
d) 557

Click here to View Answer
Answer d) 557

16. Which one of the following is a credit information company in India?
a) CARE
b) ONICRA
c) CIBIL
d) ICRA

Click here to View Answer
Answer c) CIBIL

17. A bank include in the second schedule of RBI is called as
a) Commercial Bank
b) Scheduled Bank
c) Cooperative Bank
d) National Bank

Click here to View Answer
Answer b) Scheduled Bank

18. According to the preliminary estimates released by the Reserve Bank of India, household saving placed at ______ of India’s national income in FY 2015.
a) 10%
b) 3%
c) 7.3%
d) 7.5%

Click here to View Answer
Answer d) 7.5%

19. Insurance service provided by various banks is commonly known as
a) Micro Finance
b) Portfolio Management
c) Bancassurance
d) INVESTMENT Banking

Click here to View Answer
Answer c) Bancassurance

20. As per the RBI’s guidelines, banks can process contactless transactions below what amount without a personal identification number?
a) 5000
b) 4000
c) 3000
d) 2000

Click here to View Answer
Answer d) 2000

Leave a Comment