Banking Quiz – 44

BANKING QUIZ

1. Which of the following is not a function of commercial bank?
a) Providing project finance
b) Selling mutual funds
c) Deciding policy rates like CRR, Repo rates/SLR etc
d) Settlement of payments on behalf of the customers
e) Providing services such as locker facilities, remittances etc

Click here to View Answer
Answer c) Deciding policy rates like CRR, Repo rates/SLR etc

2. The New Capital Adequacy Frame work prescribed for the banks is commonly known as?
a) KYC norms
b) Credit Policy
c) Basel accord
d) Fiscal Policy
e) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Basel accord

3. Which of the following cannot be called as a value Added Service offered by bank?
a) Special Accounts for poor sections of society
b) Accident Insurance Cover
c) Instant credit of outstations cheques
d) Free cheque books
e) All of these

Click here to View Answer
Answer d) Free cheque books

4. The minimum number of women required for formation of women groups under Development of women and children in Rural Areas Programme is?
a) 20
b) 15
c) 10
d) 05
e) None of these

Click here to View Answer
Answer c) 10

5. Real Time Gross Settlement System means a payment system in which
a) both processing and final settlement of funds transfer instructions can take place continuously
b) final transaction takes place at the end of the day
c) final payment is physically effected within 24 hours
d) final settlement of funds take place at 3 PM daily
e) none of the above

Click here to View Answer
Answer a) both processing and final settlement of funds transfer instructions can take place continuously

6. Effective from 15th April, 1980, how many banks with demand and time liabilities exceeding 200 crore were nationalized?
a) five
b) four
c) six
d) ten
e) None of these

Click here to View Answer
Answer c) six.

7. Which of the following types of ATMs eliminates the need for PIN early and authenticated customer transactions by thumb impressions.
a) While label ATMs
b) Biometric ATMs
c) On-site ATMs
d) Off-site ATMs
e) none of the above

Click here to View Answer
Answer b) Biometric ATMs

8. A loan granted for short duration crops would be treated as NPA, if the installment of principal or interest thereon remains overdue for
a) two crop seasons
b) two quarters
c) two half- years
d) whichever is less
e) none of the above

Click here to View Answer
Answer a) two crop seasons

9. “Scheduled bank” means a bank
a) incorporated under the Companies Act, 1956,
b) authorized to the Banking business,
c) governed by the Banking Regulation Act, 1949,
d) Included in the Second schedule to the Reserve Bank of India Act 1934
e) All of the above

Click here to View Answer
Answer d) Included in the Second schedule to the Reserve Bank of India Act 1934

10. Credit risk to the bank is high from which of these cards?
a) Debit cards
b) Credit cards
c) ATM cards
d) All the above
e) None of these

Click here to View Answer
Answer d) All the above

11. Depreciation of an asset occurs due to.
a) Fire in the unit
b) Theft
c) Labour Trouble
d) Wear and tear
e) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Theft

12. Which of the following is NOT a source of funds of a commercial bank?
a) Capital
b) Borrowings from RBI
c) Call money borrowings
d) Deposits
e) Cash Reserves with RBI

Click here to View Answer
Answer a) Capital

13. Which one of the following is a Credit Card Association?
a) India Card
b) Master Card
c) SBI Cards
d) City Bank Cards
e) BOB Card

Click here to View Answer
Answer b) Master Card

14. Which one of the following is not an electronic Banking delivery channel?
a) Mobile Vans
b) Mobile Phone Banking
c) Internet Banking
d) Tele Banking
e) ATM

Click here to View Answer
Answer a) Mobile Vans

15. The Rate at which the domestic currency can be converted into foreign currency and vice-versa is known as the.
a) Exchange rate
b) MIBOR
c) Inter bank Call money rate
d) Base rate
e) UBOR

Click here to View Answer
Answer a) Exchange rate

16. Crossing on a cheque can be cancelled by the ________ of the cheque, under his full signature.
a) payee
b) drawee
c) endorser
d) holder
e) drawer

Click here to View Answer
Answer e) drawer

17. IFSC in a cheque means:
a) Indian Financial System Code
b) It has 11 digits alpha numeric
c) First 4 digits represent Bank Name
d) This code is used in remitting funds through RTGS and NEFT
e) All the above

Click here to View Answer
Answer e) All the above

18. “Hundi” is a
a) Draft
b) Cheque
c) Bill of exchange
d) Promissory note
e) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Bill of exchange

19. Which of the following is not a function of commercial bank?
a) Providing project finance
b) Selling mutual funds
c) Deciding policy rates like CRR, Repo rates/SLR etc
d) Settlement of payments on behalf of the customers
e) Providing services such as locker facilities, remittances etc

Click here to View Answer
Answer c) Deciding policy rates like CRR, Repo rates/SLR etc

20. Land Development Banks form a part of the?
a) Commercial Banks
b) Industrial Development Bank of India
c) Food Corporation of India
d) Co-operative Credit Structure
e) None of these

Click here to View Answer
Answer d) Co-operative Credit Structure

Leave a Comment