Banking Quiz – 53

BANKING QUIZ

1. The Reserve Bank of India recently named two banks as domestic systematically important banks. What will be the impact on the two banks?
a) The two banks will have to ensure that level of priority sector advances is maintained.
b) The two banks will have to ensure that gross NPA level is below 2%
c) Other than those given as options
d) The two banks will have to maintain additional capital
e) The two banks will have to ensure level of CASA deposits at 40%

Click here to View Answer
Answer d) The two banks will have to maintain additional capital

2. Which of the following is known as narrow money?
a) M3
b) M4
c) M1
d) M5
e) None of the above

Click here to View Answer
Answer c) M1

3. Which of the following section defines offence of money laundering?
a) Section 3
b) Section 14
c) Section 7
d) Section 4
e) None of the above

Click here to View Answer
Answer a) Section 3

4. What is the notified amount for the auction of 364-day treasury bill?
a) 300 crores
b) 400 crores
c) 100 crores
d) 500 crores
e) None of the above

Click here to View Answer
Answer d) 500 crores

5. Which among the following is an unsecured promissory notes?
a) Commercial papers
b) Certificate of deposits
c) Loan
d) All of these
e) None of the above

Click here to View Answer
Answer a) Commercial papers

6. One can enjoy the “overdraft facility” in:
a) Fixed Deposit Account
b) Current Account
c) Saving Account
d) Recurring Account
e) None of the above

Click here to View Answer
Answer b) Current Account

7. _______ is known as the commercial capital of India.
a) Bengaluru
b) Delhi
c) Calcutta
d) Gujarat
e) None of these

Click here to View Answer
Answer e) None of these

8. CRAR stands for:
a) Capital to Risk (weighted) Assets Ratio
b) Credit Risk Account Ratio
c) Commercial Risk (weighted) Assets Ratio
d) Cross Research And Recession
e) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Capital to Risk (weighted) Assets Ratio

9. In CAMELS, E stands for what?
a) Equity
b) Earnings
c) Equal
d) Eligibility
e) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Earnings

10. As we know that CARE is a well-known rating company but how many officers of CARE are located in India?
a) Seven
b) Six
c) Five
d) Nine
e) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Seven

11. On which of the following rates, reserve banks of India purchase the order commercial papers and rediscount bills of exchange from the banks?
a) repo rate
b) reverse repo rate
c) bank rate
d) base rate
e) None of these

Click here to View Answer
Answer c) bank rate

12. Which among the following is not a pillar of based II CRAR?
a) minimum capital requirement
b) supervisory review of capital adequacy
c) risk management
d) MARKET discipline
e) None of the above

Click here to View Answer
Answer c) risk management

13. which among the following is India`s oldest joint STOCK bank?
a) state bank of India
b) bank of baroda
c) bank of India
d) Punjab national bank
e) Allahabad bank

Click here to View Answer
Answer e) Allahabad bank

14. The most active segment of the MONEY MARKET India is which one of the following?
a) call money/ notice money market
b) repo rate / reserves repo rate
c) commercial paper (CP)
d) certificate of deposit
e) None of the above

Click here to View Answer
Answer a) call money/ notice money market

15. One of the main factors that led to rapid expansions Indian exports is
a) liberalization of the economy
b) diversification of exports
c) imposition of import duties
d) recession in other countries
e) None of the above

Click here to View Answer
Answer a) liberalization of the economy

16. Which of these is the largest export industry of India?
a) tea industry
b) jute industry
c) iron and steel industry
d) cotton textile industry
e) handloom industry

Click here to View Answer
Answer a) tea industry

17. Which of these is not an objective of a central bank of a country?
a) the central bank of a country aims at profit
b) the central bank is given powers to control and regulate the working of the commercial banks
c) central bank generally is a organ of the government and run by government officials
d) central bank generally controls the credit
e) central bank is generally banker of the government

Click here to View Answer
Answer a) the central bank of a country aims at profit

18. What will be the impact on the cash reserves of commercial banks if RBI conducts a sale of securities?
a) increase
b) decrease
c) remain constant
d) increase or decrease
e) increase if the securities are sold in open MARKET operations

Click here to View Answer
Answer b) decrease

19. Which among the following is a major qualitative control measure in India?
a) bank rate policy
b) open MARKET operations
c) ways and means advances
d) reserves ratio requirements
e) margins requirements

Click here to View Answer
Answer e) margins requirements

20. The bulk of India`s exports would come under
a) raw material and intermediates manufactures
b) capital goods
c) consumer goods
d) mineral fuels and lubricants
e) None of the above

Click here to View Answer
Answer a) raw material and intermediates manufactures

Leave a Comment