IBPS Agriculture Officer Quiz – 32

Dear Aspirants,
Welcome to D2G’s IBPS Agriculture Officer Quiz Section.

1. Following is one of the host plant recommended for?
a) rangoon creeper
b) rose
c) jasmine
d) chrysanthemum

Click here to View Answer
Answer b) rose

2. Following is an example of Bt transgenic cotton?
a) Jayadhar
b) Varalaxmi
c) NH-44
d) Bollguard

Click here to View Answer
Answer d) Bollguard

3. Use of light traps for the management of pest is an example of?
a) cultural control
b) mechanical method of control
c) legal method of control
d) biological control

Click here to View Answer
Answer b) mechanical method of control

4. The dwelling place of termites is also known as?
a) canal
b) tunnel
c) mound
d) cave

Click here to View Answer
Answer c) mound

5. Which one of the following is the example of insect hormone?
a) lindane
b) ecdysone
c) chitin
d) allethrin

Click here to View Answer
Answer b) ecdysone

6. Aphids and white flies are effectively controlled by?
a) fumigants
b) stomach poisons
c) contact insecticides
d) systemic insecticide

Click here to View Answer
Answer d) systemic insecticide

7. IPM relies heavily on?
a) economic threshold level
b) total loss of crops
c) resistant pest
d) susceptible pest

Click here to View Answer
Answer a) economic threshold level

8. Red cotton bug lay its egg on/in?
a) bolls
b) leaf
c) soil
d) flower

Click here to View Answer
Answer c) soil

9. Following is an example of high volume sprayer?
a) ULV applicator
b) Foot sprayer
c) Hand sprayer
d) Battery operated sprayer

Click here to View Answer
Answer b) Foot sprayer

10. Sorghum shoot fly lays egg on?
a) lower surface of leaf blades
b) upper surface of leaves
c) flowers
d) roots

Click here to View Answer
Answer a) lower surface of leaf blades

About the author

A Moorthy

Leave a Comment