IBPS Agriculture Officer Quiz – 30

Dear Aspirants,
Welcome to D2G’s IBPS Agriculture Officer Quiz Section.

1. Aflatoxins are produced by?
a) infected plants
b) infected bacteria
c) nematodes
d) fungi

Click here to View Answer
Answer d) fungi

2. Lysine is limiting amino acid in?
a) cereals
b) pulses
c) green vegetables
d) none of these

Click here to View Answer
Answer a) cereals

3. The ‘pure line’ theory was proposed by?
a) Bateson
b) Johannsen
c) Yule
d) Nilsson Ehle

Click here to View Answer
Answer b) Johannsen

4. The immediate effect of pollen on the character of endosperm is called?
a) metaxenia
b) xenia
c) epistasis
d) hyperxenia

Click here to View Answer
Answer b) xenia

5. Pollination and fertilization in an unopened flower bud is the situation called?
a) cleistogamy
b) chasmogamy
c) homogamy
d) dichogamy

Click here to View Answer
Answer a) cleistogamy

6. In maize cross pollination occurs due to?
a) protandry
b) protogyny
c) self incompatibility
d) all of these

Click here to View Answer
Answer a) protandry

7. NBPGR is located at?
a) Lucknow
b) Karnal
c) Bikaner
d) New Delhi

Click here to View Answer
Answer
d) New Delhi

8. The capacity of a cell to develop into complete fruit plant is called?
a) totipotency
b) fecundity
c) haploidy
d) tissue culture

Click here to View Answer
Answer a) totipotency

9. RFLP is a?
a) genetic marker
b) molecular marker
c) morphological marker
d) physiological marker

Click here to View Answer
Answer b) molecular marker

10. Who is known as father of genetics?
a) Kolreuter
b) Darwin
c) Mendel
d) either (1) or (2)

Click here to View Answer
Answer c) Mendel

 

Leave a Comment