IBPS Agriculture Officer Quiz – 26

Dear Aspirants,
Welcome to D2G’s IBPS Agriculture Officer Quiz Section.

1. ‘Khirni’ is used as a rootstock for?
a) jamun
b) sapota
c) sweet orange
d) grape

Click here to View Answer
Answer b) sapota

2. Which fruit crop has the highest chromosome number (2n=308)?
a) banana
b) guava
c) mulberry
d) cashew nut

Click here to View Answer
Answer c) mulberry

3. ‘Lasoda’ is a minor fruit of India belongs to family?
a) anacardiaceae
b) rosaceae
c) borginaceae
d) euphorbiaceae

Click here to View Answer
Answer c) Borginaceae

4. The inflorescence of banana is known as?
a) umbel
b) Catkin
c) spadix
d) raceme

Click here to View Answer
Answer c) spadix

5. ‘Spongy tissue’ is a serious problem of mango cultivar?
a) malda
b) alphonso
c) totapuri
d) langra

Click here to View Answer
Answer b) alphonso

6. ‘Guava’ belongs to family?
a) myrtaceae
b) caricaceae
c) rosaceae
d) euphorbiaceae

Click here to View Answer
Answer a)myrtaceae

7. Litchi is commercially propagated by?
a) air layering
b) veneer grafting
c) tip layering
d) march grafting

Click here to View Answer
Answer a) air layering

8. Multi storyed cropping is practiced in?
a) J & K and Kerala
b) Bihar and Madhya Pradesh
c) Karnataka and Kerala
d) Rajasthan and Haryana

Click here to View Answer
Answer c) Karnataka and Kerala

9. The edible portion of cabbage is?
a) head
b) curd
c) swollen stem
d) all of these

Click here to View Answer
Answer a) head

10. Ricyness, fuzziness, hollow stem, leafyness and pinking are physiological disorder of?
a) knol khol
b) brinjal
c) cauliflower
d) either (1) or (2)

Click here to View Answer
Answer
c) cauliflower

Leave a Comment