IBPS Agriculture Officer Quiz – 25

Dear Aspirants,
Welcome to D2G’s IBPS Agriculture Officer Quiz Section.

1. Which of the following crop is botanically called as “hesperidium”?
a) Jack fruit
b) Litchi
c) Apple
d) Orange

Click here to View Answer
Answer d) Orange

2. ‘Ratna’ variety of mango is a cross between?
a) Neelam X Dashehari
b) Dashehari X Neelam
c) Neelam X Alphonso
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Neelam X Alphonso

3. Wax coating treatments enhances the shelf of fruits because it blocks?
a) Transpiration
b) Respiration
c) Ripening process
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Transpiration

4. Pusa Giant variety of papaya is?
a) Dioecious
b) Gynodioecious
c) Monoecious
d) Andromenoecious

Click here to View Answer
Answer a) Dioecious

5. The edible part of pomegranate is?
a) tahalmus
b) mesocarp
c) endocarp
d) aril

Click here to View Answer
Answer d) aril

6. The richest source of iron is?
a) parsley
b) spinach
c) celery
d) green peas

Click here to View Answer
Answer b) spinach

7. Agriculture and Processed Products Development Authority (APEDA) was came in existance in?
a) 1975
b) 1985
c) 1980
d) 1990

Click here to View Answer
Answer b) 1985

8. Fruits on the basis of respiration can be classified as?
a) parthenocarpic
b) climacteric and non climacteric
c) non climacteric
d) none of these

Click here to View Answer
Answer b) climacteric and non climacteric

9. The most cold hardy citrus rootstock is?
a) trifoliate orange
b) mosambi
c) sour lime
d) lemon

Click here to View Answer
Answer a) trifoliate orange

10. Dwarf mutant cultivar of papaya is?
a) pusa dwarf
b) pusa nanha
c) pusa majesty
d) either (1) or (2)

Click here to View Answer
Answer b) pusa nanha

About the author

A Moorthy

Leave a Comment