IBPS Agriculture Officer Quiz – 23

Dear Aspirants,
Welcome to D2G’s IBPS Agriculture Officer Quiz Section.

1. Headquarter of rainfed authority of india is located at?
a) Bikaner
b) New Delhi
c) Hyderabad
d) Indore

Click here to View Answer
Answer b) New Delhi

2. The roots of which crop plant release allelopathic chemicals into the soil that inhibit the germination of succeeding crop?
a) sorghum
b) sunflower
c) maize
d) red gram

Click here to View Answer
Answer b) sunflower

3. ‘Dropsy disease’ in human beings is caused by which weed?
a) Pluchea lanceolata
b) Argemone mexicana
c) Digera arvensis
d) Convolvulus arvensis

Click here to View Answer
Answer b) Argemone mexicana

4. Long term persistent herbicide is?
a) Pendimethalin
b) 2,4-D
c) Paraquat
d) Glyphosate

Click here to View Answer
Answer d) Glyphosate

5. The micronutrient which is constituent of vitamin B12 is?
a) Copper
b) Cobalt
c) Zinc
d) Boron

Click here to View Answer
Answer b) Cobalt

6. The behaviour of the plant in relation to day length is termed?
a) thermoperiodism
b) Photoperiodism
c) Heliotropic
d) None of above

Click here to View Answer
Answer b) Photoperiodism

7. Crinkle leaf of cotton is caused by?
a) Fe toxicity
b) Cu toxicity
c) Mn toxicity
d) Zn toxicity

Click here to View Answer
Answer c) Mn toxicity

8. Which fertilizer has risk of fire or even explosion?
a) aqua NH3
b) ammonium nitrate
c) potassium nitrate
d) ammonium chloride

Click here to View Answer
Answer b) ammonium nitrate

9. P content in DAP?
a) 20%
b) 36%
c) 46%
d) 50%

Click here to View Answer
Answer a) 20%

10. Laterization is a process of accumulation of………………in soil?
a) Iron and aluminium oxides
b) Silica
c) CaCo3
d) CaSo4

Click here to View Answer
Answer a) Iron and aluminium oxides

Leave a Comment