IBPS Agriculture Officer Quiz – 13

Dear Aspirants,
Welcome to D2G’s IBPS Agriculture Officer Quiz Section.

1. Gypsum contains?
a) 18.6% Ca and 29.2% S
b) 29.2% Ca and 18.6% S
c) 19.5% Ca and 12.5% S
d) 12.5% Ca and 18.6% S

Click here to View Answer
Answer b) 29.2% Ca and 18.6% S

2. Urea hydrolysis in the soil produces?
a) uric acid
b) amides
c) ammonium carbonate
d) calcium carbonate

Click here to View Answer
Answer c) ammonium carbonate

3. A straight fertilizer is one which?
a) comes straight from the factory
b) has one major nutrient
c) dissolve quickly
d) dissolve lately

Click here to View Answer
Answer b) has one major nutrient

4. Plants absorb nutrients mostly through?
a) stem
b) leaves
c) roots
d) seeds

Click here to View Answer
Answer c) roots

5. Nitrogen is applied in splits to?
a) increase its efficiency
b) help the dealer
c) reduce the credit needs
d) all of these

Click here to View Answer
Answer a) increase its efficiency

6. Efficiency of urea can be increased by?
a) deep ploughing
b) using neem cake
c) early harvesting
d) either (1) or (2)

Click here to View Answer
Answer b) using neem cake

7. The number 32 in 12-32-16 represents?
a) granule size
b) licene number
c) P2O5 content
d) none of these

Click here to View Answer
Answer c) P2O5 content

8. Seeds of pulses are inoculated with bacteria to?
a) increase nitrogen supply
b) increase phosphorus
c) control insects
d) decrease phosphorus

Click here to View Answer
Answer a) increase nitrogen supply

9. Rice blast is caused by?
a) Pyricularia oryzae
b) Leptosphaeria salvini
c) Xanthomonas oryzae
d) none of these

Click here to View Answer
Answer a) Pyricularia oryzae

10. Chromosome number of rice is?
a) 2n=34
b) 2n=52
c) 2n=24
d) 2n=42

Click here to View Answer
Answer c) 2n=24

Leave a Comment