General Knowledge Quiz – Set Forty Four

1. Ashoka the Great, was an Indian emperor of the which dynasty who ruled almost all of the Indian subcontinent from circa 269 BCE to 232 BCE
a) Tuglaq dynasty
b) Maurya dynasty
c) Seleucid dynasty
d) Gupta dynasty

View Answer
Answer b) Maurya Dynasty

2. In about 260 BCE Ashoka waged a bitterly destructive war against which state?
a) Kalinga
b) Guntur
c) Pataliputra
d) Panipat

View Answer
Answer a) Kalinga

3. The emblem of the modern _______ is an adaptation of the Lion Capital of Ashoka.
a) Republic of Czech
b) Republic of India
c) German Republic
d) Republic of china

View Answer
Answer b) Republic of India

4. Ashoka is referred to as Samraat Chakravartin Ashoka the “Emperor of Emperors Ashoka.” His name “Aśoka” means
a) Without sorrows
b) Valor
c) God messenger
d) Audacious

View Answer
Answer a) Without sorrows

5. Amidst the tens of thousands of names of monarchs that crowd the columns of history, their majesties and graciousnesses and serenities and royal highnesses and the like, the name of Ashoka shines, and shines, almost alone, a star who wrote this lines?
a) H.G. Wells
b) Stephan hawkings
c) Amulya Chandra sen
d) None

View Answer
Answer a) H.G Wells

6. In 2015, Chakravartin Ashoka Samrat a television serial based on the life of Ashoka is currently airing on which channel
a) Zee tv
b) Colors
c) Starplus
d) sony

View Answer
Answer b) colors

7. After his successful, but bloody conquest of the country on the east coast, Ashoka renounced armed conquest and adopted a policy that he called
a) Conquest by dharma
b) Conquest by karma
c) Conquest by power
d) Conquest by wisdow

View Answer
Answer a) Conquest by Dharma

8. Who composed Ashoka ki Chinta Ashoka’s Anxiety, a poem that portrays Ashoka’s feelings during the war of Kalinga
a) Mason Jennings
b) Agyeya
c) Ratan Thiyam
d) Jaishankar Prasad

View Answer
Answer d) Jaishankar prasad

9. The Ashok stambh was made from the
a) Sandstone
b) Clay
c) Granite
d) Limestone

View Answer
Answer a) sandstone

10. King Asoka had built many pillars during his reign. How many pillars are still standing in the northern India? Among these pillars, pillar of Sarnath, Uttar Pradesh is most famous
a) 19
b) 20
c) 21
d) 22

View Answer
Answer a) 19

About the author

A Moorthy

Leave a Comment