General Knowledge Quiz – Set Hundred and Four

1. The Bhatnagar Award is associated with
a) Literature
b) Sports
c) Science
d) Journalism

Click to View Answer
Answer c) Science

2. Who was the founder of Bhudan Movement?
a) Guru Arjun Dev
b) Vinoba Bhave
c) Rabindranath Tagore
d) Baba Amte

Click to View Answer
Answer b) Vinoba Bhave

3. The Author of Life of Pi
a) William Goldings
b) Mark Tulley
c) Yann Martel
d) Guy Sorman

Click to View Answer
Answer c) Yann Martel

4. The Head Office of International Olympic Committee is in
a) Hague
b) London
c) Lausanne
d) Amsterdam

Click to View Answer
Answer c) Lausanne

5. Haffkine Institute is located in
a) Delhi
b) Mumbai
c) Kolkata
d) Chennai

Click to View Answer
Answer c) Mumbai. It is one of the famous Health and Medical Research Centers of India.

6. In which state the UNESCO Heritage site Jantar Mantar is located?
a) Gujarat
b) Rajasthan
c) Punjab
d) Uttar Pradesh

Click to View Answer
Answer b) Rajasthan

7. The Headquarters of Northern Command of Indian Army is in
a) Pune
b) Udhampur
c) Lav Kush Nagar
d) Chandigarh

Click to View Answer
Answer b) Udhampur

8. The Longest Day in a year is
a) July 21
b) December 22
c) March 19
d) June 21

Click to View Answer
Answer d) June 21

9. INS Cauveri is India’s First
a) Atomic Submarine
b) Submarine
c) Aircraft Carrier
d) Missile Carrier

Click to View Answer
Answer b) Submarine. INS Chakra is India’s First Atomic Submarine.

10. The Vaccine for Chicken Pox was invented by
a) Karl Landsteiner
b) Alexander Flemming
c) Edward Jenner
d) Banting

Click to View Answer
Answer c) Edward Jenner

11. Schizophrenia is a/an
a) Eye Disorder
b) Mental Disease
c) Lung Disorder
d) Skin Problem in Adults (Females)

Click to View Answer
Answer b) Mental Disease.

12. Which of the following is not a Direct Tax?
a) Sales Tax
b) Income Tax
c) Property Tax
d) Gift Tax

Click to View Answer
Answer a) Sales Tax

13. _______ and _________ are known as Narrow Money and Broad Money respectively.
a) M1 and M4
b) M2 and M3
c) M1 and M2
d) M1 and M3

Click to View Answer
Answer d) M1 and M3.

14. The LPG Model of Development was introduced by
a) Narendra Modi
b) Manmohan Singh
c) Pranab Mukherjee
d) Atal Bihari Vajpayee

Click to View Answer
Answer b) Manmohan Singh

15. The Article Associated with the Abolition of Titles is
a) Article 15
b) Article 16
c) Article 17
d) Article 18

Click to View Answer
Answer d) Article 18

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment