GK Quiz on World War I with Answers

GK Quiz on World War I


GK Quiz on World War I | World War I led to the mobilisation of more than 70 million military personnel, including 60 million Europeans, making it one of the largest wars in history. World War I was a significant turning point in the political, cultural, economic, and social climate of the world. The war and its immediate aftermath sparked numerous revolutions and uprisings.


Check out how well you know about World War I.

GK Quiz on World War I

GK Quiz on World War I


GK Quiz on World War I

1. World War I , also known as the First World War or the Great War, was a global war originating in Europe that lasted from __________.
a) 1914 to 1918
b) 1924 to 1928
c) 1933 to 1944
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) 1914 to 1918
World War I (often abbreviated as WWI or World War 1), also known as the First World War or the Great War, was a global war originating in Europe that lasted from 28 July 1914 to 11 November 1918. Contemporaneously described as “the war to end all wars”,

2. What were the main reasons for the First World War?
a) suicide of Russian commanding general
b) Battle of Tannenberg
c) Murder of Archduke Franz Ferdinand at Sarajevo
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Murder of Archduke Franz Ferdinand at Sarajevo
The direct cause of WWI was the assassination of Archduke Franz Ferdinand at Sarajevo on 28 June 1914. However historians feel that a number of factors contributed to the rivalry between the Great powers that allowed war on such a wide-scale to break out.

3. Which country was involved in the First World War?
a) Belgium
b) Italy
c) United Kingdom
d) All of these

Click here to View Answer
Answer d) All of these

4. Which country was not in the Triple Entente in 1914?
a) Italy
b) Great Britain
c) France,
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Italy

5. Which countries were in the Triple Alliance in 1914?
a) Italy
b) Germany
c) Austria-Hungary,
d) All of above

Click here to View Answer
Answer d) All of above

6. How many countries were involved in World War 1?
a) 18
b) 25
c) 32
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) 32
It grew into a war involving 32 countries. The Allies included Britain, France, Russia, Italy and the United States. These countries fought against the Central Powers which included Germany, Austria-Hungary, Ottoman Empire and Bulgaria.

7. What was the deadliest battle of World War 1?
a) Battle of the Somme
b) Battle of Cambrai
c) Battle of Jutland
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Battle of the Somme
The Battle of the Somme was one of the costliest battles of World War I. The original Allied estimate of casualties on the Somme, made at the Chantilly Conference on 15 November 1916, was 485,000 British and French casualties and 630,000 German. As one German officer wrote, Somme.

8. What was the first British battle of World War 1?
a) Battle of Verdun
b) Battle of Mons
c) Battle of Cambrai
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Battle of Mons
The Battle of Mons was the first major action of the British Expeditionary Force (BEF) in the First World War. It was a subsidiary action of the Battle of the Frontiers, in which the Allies clashed with Germany on the French borders.

9. What was the first battle of the First World War?
a) Battle of Gallipoli
b) Battle of Jutland
c) Battle of Marne
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Battle of Marne
The Battle of the Marne was a World War I battle fought from 6–10 September 1914. It resulted in an Allied victory against the German armies in the west.

10. Which country has the most deaths in World War 1?
a) British Empire
b) Russia
c) Germany
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Russia

11. What was the longest battle in World War 1?
a) Battle of the Somme
b) Battle of Mons
c) Battle of Verdun
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Battle of Verdun
The Battle of Verdun in 1916 was the longest single battle of World War One.

12. What was the biggest battle the US fought in World War 1?
a) Battle of Cantigny
b) Battle of Amiens
c) Battle of Megiddo
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Battle of Cantigny

13. When did US enter WWI?
a) 1915
b) 1916
c) 1917
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) 1917
In 1917, Germany, determined to win its war of attrition against the Allies, announced the resumption of unrestricted warfare in war-zone waters. Three days later, the United States broke diplomatic relations with Germany, and just hours after that the American liner Housatonic was sunk by a German U-boat.

14. Which country made the first declaration of war?
a) Austria
b) Russia
c) Germany
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Austria
July 28, 1914. Austria-Hungary declares war on Serbia. August 1, 1914. Germany Declares War on Russia.

15. When did Britain declare war on Germany in the First World War?
a) 1917
b) 1915
c) 1914
d) None of these

Click here to View Answer
Answerc) 1914
Belgium’s ports were close to the British coast and German control of Belgium would have been seen as a serious threat to Britain. In the end, Britain refused to ignore the events of 4 August 1914, when Germany attacked France through Belgium. Within hours, Britain declared war on Germany.

16. Which of the following nations was not part of the central powers?
a) Bulgaria
b) Austria-Hungary
c) Russia
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Russia
World War I was fought between two major alliances of countries: the Allied Powers and the Central Powers. The Central Powers began as an alliance between Germany and Austria-Hungary. Later the Ottoman Empire and Bulgaria became part of the Central Powers.

17. Which of the following nations were part of the allied powers?
a) China
b) France
c) Britain
d) All of above

Click here to View Answer
Answer d) All of above

18. What was another name for World War 1?
a) Battle of the Marne
b) Battle of the Somme
c) The War to End All Wars
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) The War to End All Wars
World War I was known by a number of different names. Other names for World War 1 include ‘The War to End All Wars’, The War of the Nations, World War 1 and ‘The Great War’. The Americans joined World War 1 after 128 Americans were killed by a German submarine.

19. When did Italy join World War 1?
a) 1915
b) 1916
c) 1914
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) 1915
In 1915, Italy declares war on Austria-Hungary, entering World War I on the side of the Allies—Britain, France and Russia.

20. Which country lost the leadership of the world after the First World War?
a) Poland
b) Germany
c) France
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Germany
During World War I, the German Empire was one of the Central Powers that lost the war. It began participation in the conflict after the declaration of war against Serbia by its ally, Austria-Hungary.

21. When did Romania join World War 1?
a) 1914
b) 1915
c) 1916
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) 1916
The country was part of the Triple Alliance between 1883 and 1914 (initially Germany, Austria-Hungary and Russia, later also Italy and Romania) under which the Central Powers operated during World War I (WWI), but it changed sides in 1916 and became a member of the Entente.

22. Who was France’s leader during World War I?
a) John J. Pershing
b) Georges Clemenceau
c) Lloyd George
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Georges Clemenceau
Georges Clemenceau, byname The Tiger, French Le Tigre, (born September 28, 1841, Mouilleron-en-Pareds, France—died November 24, 1929, Paris), statesman and journalist who was a dominant figure in the French Third Republic and, as premier (1917–20), a major contributor to the Allied victory in World War I and a framer of the postwar Treaty of Versailles.

23. Who was the commander of U.S. forces in Europe during the World War I?
a) Czar Nicholas
b) Kaiser Wilhelm II
c) John J. Pershing
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) John J. Pershing
The American Expeditionary Forces (A. E. F., A.E.F. or AEF) was a formation of the United States Army on the Western Front of World War I. The AEF was established on July 5, 1917, in France under the command of Gen. John J. Pershing.

24. Who was King of England during WWI?
a) Albert
b) George V
c) Edward VIII
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) George V
George V (George Frederick Ernest Albert; 3 June 1865 – 20 January 1936) was King of the United Kingdom and the British Dominions, and Emperor of India, from 6 May 1910 until his death in 1936.

25. Who was the leader of Germany in World War I?
a) Franz Joseph
b) Wilhelm II
c) Frederick III
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Wilhelm II
William II, (Friedrich Wilhelm Viktor Albert; 27 January 1859 – 4 June 1941) was the last German Emperor (Kaiser) and King of Prussia, ruling the German Empire and the Kingdom of Prussia from 15 June 1888 to 9 November 1918.

26. What was the new technology in World War I?
a) Machine gun
b) Tanks
c) Both a & b
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Both a & b
The major impact of technology on World War I was that it made the war much more difficult for the infantry soldiers who did most of the fighting. … The machine gun and the tank were new technologies that influenced World War 1 the most. The machine gun lengthened the war and forced it to become a trench war.

27. What was the area in between trenches called during WWI?
a) The Point of View
b) No man’s land
c) Series of battles
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) No man’s land
The terms used most frequently at the start of the war to describe the area between the trench lines included ‘between the trenches’ or ‘between the lines’. The term ‘no man’s land’ was first used in a military context by soldier and historian Ernest Swinton in his short story The Point of View.

28. Who won World War 1?
a) Nazi Party
b) Central Powers
c) Allied Powers
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Allied Powers. In World War I, the Allied Powers ended up as the winners. The main countries that were part of the Allied Powers were the United Kingdom, France, and the United States. Russia had been part of the Allied Powers at the start of the war but ended up surrendering after the Russian Revolution.

29. What weapons did World War 1 soldiers use?
a) Rifles
b) Artillery
c) Poison gas
d) All of these

Click here to View Answer
Answer d) All of these

30. How many people died in World War 1?
a) 16 million people
b) 7 million people
c) 30 million people
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) 16 million people
World War One was one of the deadliest conflicts in the history of the human race, in which over 16 million people died. The total number of both civilian and military casualties is estimated at around 37 million people. The war killed almost 7 million civilians and 10 million military personnel.

About the author

Richa

Richa Gupta is a Banking Aspirant. Her dream is to become a PO in Government Bank. Aptitude and Reasoning are her strong zones. Richa is a hard working person who loves to share the knowledge she acquired to other Aspirants.

Leave a Comment