GK Quiz on Union Budget

GK Quiz on Union Budget

Union Budget 2019 Quiz: Important Questions Based on Budget 2019-20

Have a look at these Important Questions that are based on the Union Budget 2019.  Here, DaytodayGk has published a set of 10 questions based on Indian budget 2019-20. This set will be useful for various competitive examinations like IAS / PCS / SSC / Banking to be held in India.


GK Quiz on Union Budget

1. Interim bduget is also called as _____________.
a) Mini budget
b) Vote on Account
c) Nano Bduget
d) Both a and b

Click here to View Answer
Answer d) Both a and b.

2. What is the name of new water conservation scheme announced by Finance Minister Nirmala Sitharaman during budget 2019 speech?
a) Jal Jeevan Mission
b) Jal Jyoti Mission
c) Jal Sanrakshan Mission
d) Samaan Jal Adhikar Mission

Click here to View Answer
Answer a) Jal Jeevan Mission.

3. The Union Government has proposed to make which two identity cards interchangeable?
a) PAN and Aadhaar
b) Aadhaar and Voter ID
c) Metro card and Aadhaar
d) Voter ID and PAN card

Click here to View Answer
Answer a) PAN and Aadhaar.

4. The Union Government has proposed modernization of which among the following in Budget 2019 to enable ease of living?
a) Airport
b) Bus Stands
c) Metro Stations
d) Railway stations

Click here to View Answer
Answer d) Railway stations.

5. Which of the following is related to the Operation Green’ mission?
a) Production of tomato, onion and potatoes
b) Production of tomato, chili and potatoes
c) Production of pulses, onion and potatoes
d) Production of tomato, pulses and rice

Click here to View Answer
Answer a) Production of tomato, onion and potatoes.

6. Among the following sector, for which sector a new TV channel would be launched as announced in Budget 2019?
a) Banking
b) Start-ups
c) Education
d) Kids

Click here to View Answer
Answer b) Start-ups.

7. What is the target (in terms of GDP) of Fiscal Deficit for FY 2019-20?
a) 3.0%
b) 3.5%
c) 3.4%
d) 4.8%

Click here to View Answer
Answer c) 3.4%.

8. In budget 2019-20, the government set the target to distribute_________ LPG connections under the Ujjawala Yojna.
a) 2 cr
b) 10 cr
c) 4 cr
d) 8 cr

Click here to View Answer
Answer d) 8 cr.

9. Who was the first Finance minister of independent India?
a) Shanmukhan Chetty
b) John Mathai
c) C. D Deshmukhi
d) Liaquat Ali Khan

Click here to View Answer
Answer a) Shanmukhan Chetty.

10. What is the biggest item of government expenditure in budget 2019-20?
a) Loan repayment
b) Defense expenditure
c) Expenditure on Central Plans
d) Share of the states in taxes and fees

Click here to View Answer
Answer d) Share of the states in taxes and fees.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment