GK Quiz on Union Budget 2021 to 2022

GK Quiz on Union Budget 2021 to 2022

GK Quiz on Union Budget 2021 to 2022 is very important for the upcoming competitive exams like IAS/PSC/BANKING/SSC/CDS .  In this Quiz, DayTodayGK has published a set of 31 questions based on Union budget 2021-22. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

GK Quiz on Union Budget - 2021 to 2022

DayTodayGK


1. How many pillars of the Union Budget 2021-22 are announced by the Finance Minister?
a) 4
b) 5
c) 6
d) 7

Click here to View Answer
Answer c) 6.

6 pillars of the Union Budget 2021-22:

1. Health and Wellbeing
2. Physical & Financial Capital, and Infrastructure
3. Inclusive Development for Aspirational India
4. Reinvigorating Human Capital
5. Innovation and R&D
6. Minimum Government and Maximum Governance

2. Which of the following statements are TRUE regarding the Union Budget 2021-22?
a) First ever digital Union Budget
b) Presented by Union Minister of Finance and Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman
c) Six Pillars are announced
d) All the above

Click here to View Answer
Answer d) All the above

3. Under Health and Wellbeing, which one of the following is not among the major three areas?
a) Preventive
b) Curative
c) Wellbeing
d) Diagnosis

Click here to View Answer
Answer d) Diagnosis. Focus on strengthening three areas: Preventive, Curative, and Wellbeing.

4. How much Rupees is allocated for COVID-19 Vaccine?
a) Rs. 15000 Crore
b) Rs. 25000 Crore
c) Rs. 35000 Crore
d) Rs. 45000 Crore

Click here to View Answer
Answer c) Rs. 35000 Crore. A sum of Rs. 2,23,846 crore outlay for Health and Wellbeing in Union Budget 2021-22 as against Rs. 94,452 crore in Union Budget 2020-21 – an increase of 137%.

5. The Pradhan Mantri Aatma Nirbhar Swasth Bharat Yojana is associated with ____________.
a) Education
b) Health Sysytems
c) Rural Development
d) Drinking Water

Click here to View Answer
Answer b) Health Systems.

Main interventions under PM AatmaNirbhar Swasth Bharat Yojana:

1. National Institution for One Health
2. 17,788 rural and 11,024 urban Health and Wellness Centers
3. 4 regional National Institutes for Virology
4. 15 Health Emergency Operation Centers and 2 mobile hospitals
5. Integrated public health labs in all districts and 3382 block public health units in 11 states
6. Critical care hospital blocks in 602 districts and 12 central institutions
7. Strengthening of the National Centre for Disease Control (NCDC), its 5 regional branches and 20 metropolitan health surveillance units
8. Expansion of the Integrated Health Information Portal to all States/UTs to connect all public health labs
9. 17 new Public Health Units and strengthening of 33 existing Public
Health Units
10. Regional Research Platform for WHO South-East Asia Region
11. 9 Bio-Safety Level III laboratories

6. Mission Poshan 2.0 is associated with __________.
a) Education
b) Infrastructure
c) Nutrition
d) Telecommunication

Click here to View Answer
Answer c) Nutrition.

Mission Poshan 2.0 to be launched:

  1. To strengthen nutritional content, delivery, outreach, and outcome
  2. Merging the Supplementary Nutrition Programme and the Poshan Abhiyan
  3. Intensified strategy to be adopted to improve nutritional outcomes across 112 Aspirational Districts

7. Jal Jeevan Mission (Urban) aims at providing how many household tap connections?
a) 1.68 Crore
b) 2.86 Crore
c) 3.48 Crore
d) 4.96 Crore

Click here to View Answer
Answer b) 2.86 Crore.

Rs. 2,87,000 crore over 5 years for Jal Jeevan Mission (Urban) – to be launched with an aim to provide:
1. 2.86 crore household tap connections
2. Universal water supply in all 4,378 Urban Local Bodies
3. Liquid waste management in 500 AMRUT cities

8. How much Rupees is allocated for Urban Swachh Bharat Mission 2.0?
a) Rs. 1,41,678 crore
b) Rs. 2,41,678 crore
c) Rs. 3,41,678 crore
d) Rs. 4,41,678 crore

Click here to View Answer
Answer Rs. 1,41,678 crore.

Main interventions under Swachh Bharat Mission (Urban) 2.0:
1. Complete faecal sludge management and waste water treatment
2. Source segregation of garbage
3. Reduction in single-use plastic
4. Reduction in air pollution by effectively managing waste from construction-and-demolition activities
5. Bio-remediation of all legacy dump sites

9. According to the Scrapping Policy, personal vehicles and commercial vehicles can be used for __________ and _________ years respectively.
a) 15 and 20
b) 10 & 15
c) 15 & 18
d) 20 & 25

Click here to View Answer
Answer a) 15 & 20.

Voluntary vehicle scrapping policy to phase out old and unfit vehicles
Fitness tests in automated fitness centres:

1. After 20 years in case of personal vehicles
2. After 15 years in case of commercial vehicles

10. MITRA is associated with ________.
a) Space Research
b) Textile
c) Agriculture
d) Pharma Industry

Click here to View Answer
Answer b) Textile. MITRA stands for Mega Investment Textiles Parks. A total oof 7 Textile Parks to be established over 3 years.

11. What is the full form of NIP?
a) National Infrastructure Proceedings
b) National Infrastructure Plan
c) National Infrastructure Pipeline
d) National Infrastructure Portfolio

Click here to View Answer
Answer c) National Infrastructure Pipeline.

Measures in three thrust areas to increase funding for NIP:
1. Creation of institutional structures
2. Big thrust on monetizing assets
3. Enhancing the share of capital expenditure

12. Bharatmala Pariyojana is associated with ___________.
a) Railway Infrastructure
b) Roads and Highways Infrastructure
c) Inland Waterways Infrastructure
d) Defence Infrastructure

Click here to View Answer
Answer b) Roads and Highways Infrastructure.

Under the Rs. 5.35 lakh crore Bharatmala Pariyojana, more than 13,000 km length of roads worth Rs. 3.3 lakh crore awarded for construction:
1. 3,800 km have already been constructed
2. Another 8,500 km to be awarded for construction by March 2022
3. Additional 11,000 km of national highway corridors to be completed by March 2022

13. What is the target year for 100% electrification of Broad-Gauge routes?
a) 2023
b) 2024
c) 2025
d) 2026

Click here to View Answer
Answer a) 2023. Broad Gauge Route Kilometers (RKM) electrification to reach 46,000 RKM, i.e. 72% by end of 2021.

14. Name the two technologies that aim to provide metro rail systems at much lesser cost with similar experience in Tier-2 cities and peripheral areas of Tier-1 cities?
a) MetroMax and MetroNet
b) MetroLite and MetroNeo
c) MetroMin and MetroPack
d) MetroCosmo and MetroUrban

Click here to View Answer
Answer b) MetroLite and MetroNeo.

15. Ujjwala Scheme is associated with ___________.
a) Petroleum & Natural Gas
b) Ports, Shipping, Waterways
c) Financial Capital
d) Education

Click here to View Answer
Answer a) Petroleum & Natural Gas. Extention of Ujjwala Scheme to cover 1 crore more beneficiaries is planned.

16. A world calss Fin-Tech Hub will be developed at __________.
a) IIT Madras
b) IIM Ahmedabad
c) GIFT-IFSC
d) IISC – Bengaluru

Click here to View Answer
Answer c) GIFT-IFSC. Gujarat International Finance Tec-City (GIFT), India’s first International Financial Services Centre(IFSC).

17. A new gas pipeline project is planned in which Indian state?
a) Assam
b) Jammu and Kashmir
c) West Bengal
d) Rajasthan

Click here to View Answer
Answer b) Jammu and Kashmir.

18. Capital Infusion of ___________ and _________ is planned to be added in Solar Energy Corporation of India and Indian Renewable Energy Development Agency.
a) Rs 2000 Crore and Rs 2500 Crore
b) Rs 1000 Crore and Rs 1500 Crore
c) Rs 1500 Crore and Rs 2000 Crore
d) Rs 1000 Crore and Rs 1250 Crore

Click here to View Answer
Answer b) Rs 1000 Crore and Rs 1500 Crore.

19. The Foreign Direct Investment in ____________ has been increased from 49% to 74%.
a) Defence
b) Railways
c) Insurance
d) Education

Click here to View Answer
Answer c) Insurance. To increase the permissible FDI limit from 49% to 74% and allow foreign ownership and control with safeguards.

20. How many Rupees has been allocated for the recapitalization of PSBs?
a) Rs 10000 Crore
b) Rs 15000 Crore
c) Rs 20000 Crore
d) Rs 25000 Crore

Click here to View Answer
Answer c) Rs 20000 Crore. A sum of Rs. 20,000 crore in 2021-22 to further consolidate the financial capacity of PSBs.

21. Strategic Disinvestment is planned in which of the following companies in 2021-22?
a) BPCL
b) Air India
c) Shipping Corporation of India
d) All the above.

Click here to View Answer
Answer d) All the above. Strategic disinvestment of BPCL, Air India, Shipping Corporation of India, Container Corporation of India, IDBI Bank, BEML, Pawan Hans, Neelachal Ispat Nigam limited etc. to be completed in 2021-22. Disinvestment estimation – Rs. 1,75,000 crore.

22. IPO of ________ is planned in 2021-22.
a) Air India
b) LIC
c) AMUL
d) Pawan Hans

Click here to View Answer
Answer b) LIC.

22. SWAMITVA Scheme aims to provide
a) Integrated property validation solution for rural India
b) Rural Electrification
c) Rural Healthcare
d) Rural Education

Click here to View Answer
Answer a) Integrated property validation solution for rural India. SWAMITVA Scheme to be extended to all States/UTs, 1.80 lakh property-owners in 1,241 villages have already been provided cards. SWAMITVA – Survey of Villages Abadi and Mapping with Improvised Technology In Village Areas.

23. The Rural Infrastructure Development Fund has been increased to ____________ from Rs 30,000 Crore.
a) Rs 35000 Crore
b) Rs 40000 Crore
c) Rs 45000 Crore
d) Rs 50000 Crore

Click here to View Answer
Answer b) Rs 40000 Crore.

24. The Multipurpose Seaweed Park will be set up in __________ to promote seaweed cultivation.
a) Tamil Nadu
b) Karala
c) Karnataka
d) Andhra Pradesh

Click here to View Answer
Answer a) Tamil Nadu.

25. How many new Sainik Schools will be set up in partnership with NGOs/private schools/states?
a) 50
b) 100
c) 150
d) 200

Click here to View Answer
Answer b) 100.

26. How many Eklavya model residential schools will be developed in tribal areas?
a) 250
b) 500
c) 750
d) 1000

Click here to View Answer
Answer c) 750.

1. Unit cost of each school to be increased to Rs. 38 crore
2. For hilly and difficult areas, to Rs. 48 crore
3. Focus on creation of robust infrastructure facilities for tribal students

27. NATS is associated with ________.
a) National Highways
b) Skilling
c) Healthcare
d) Infrastructure

Click here to View Answer
Answer b) Skilling. NATS – National Apprenticeship Training Scheme. Rs. 3000 crore for realignment of existing NATS towards post-education apprenticeship, training of graduates and diploma holders in Engineering.

28. PSLV-CS51 to be launched by New Space India Limited (NSIL) carrying Indian satellites and Amazonia Satellite of which country?
a) USA
b) Brazil
c) Russia
d) Denmark

Click here to View Answer
Answer b) Brazil.

29. A total of ___________ has been allocated for first digital census in the history of India.
a) Rs 3768 Crore
b) Rs 3678 Crore
c) Rs 3867 Crore
d) Rs 3786 Crore

Click here to View Answer
Answer a) Rs 3768 Crore.

30. Senior citizens over ______ years of age and having only pension and interest income are exempted from filing tax returns.
a) 65
b) 70
c) 75
d) 80

Click here to View Answer
Answer c) 75.

31. Vivad se vishwas scheme is related to ____________.
a) settlement of disputed tax
b) vehicle loan
c) gold loan
d) housing loan
Answer a) settlement of disputed tax. Over 1 lakh taxpayers opted to settle tax disputes of over Rs. 85,000 crore through Vivad Se Vishwas Scheme until 30th January 2021. [/su_spoiler]

Also Download Highlights of Union Budget 2021-22 PDF by PIB

3 Comments

Leave a Comment