GK Quiz on Missiles of India with Answers

GK Quiz on Missiles of India

GK Quiz on Missiles of India is one of the major and interesting topics in General Knowledge. In all competitive exams, we can expect at least one question from Missiles of India. Check out Day Today GK’s GK Quiz on Missiles of India and keep yourself updated.

GK Quiz on Missiles of India

GK Quiz on Missiles of India

What is a Missile?

A Missile is a guided self-propelled system with four major components – Targeting, Flight System, Engine, and Warhead. There are different types of missiles such as air-to-air, surface-to-air, surface-to-surface, air-to-surface. The first missiles to be used operationally were a series of missiles developed by Nazi Germany in World War II. (Source : Wikipedia)

GK Quiz on Missiles of India

1. Who is known as the missile man of India?
a) Indira Gandhi
b) R. Venkataraman
c) V.S. Arunachalam
d) Dr. Abdul Kalam

Click here to View Answer
Answer d) Dr. Abdul Kalam.

2. When did the ‘Integrated Guided Missile Development Programme’ (IGMDP) started?
a) 1985
b) 1970
c) 1982
d) 1952

Click here to View Answer
Answer c) 1982. Research in missile technology resumed again in the late 1950s under the political leadership of Jawaharlal Nehru, independent India’s first prime minister. Successive Indian government after his, continued providing consistent political backing to the programme. In 1982, India’s political and scientific leadership, which included prime minister Indira Gandhi, Defence Minister R. Venkataraman, V.S. Arunachalam (Scientific Advisor to the Defence Minister), Dr. Abdul Kalam (Director, DRDL) accelerated and gave new dimensions to the missile programme, under the ‘Integrated Guided Missile Development Programme’ (IGMDP). The IGMDP is one of India’s most successful defence research project, as all the missiles – Prithvi, Akash, Trishul, Nag, Agni – have been successfully tested and inducted by the Indian armed forces.

3. In which year ‘Integrated Guided Missile Development Programme’ (IGMDP) ended?
a) 2007
b) 2003
c) 2002
d) 2008

Click here to View Answer
Answer d) 2008. After the end of the IGMDP (on 8 January 2008), India now develops all its current and future missiles as independent projects, and wherever possible, with private industries and foreign partners. (BrahMos is an example of one such successful collaborative project, between India and Russia.

4. Name the first iron-cased rockets that were successfully deployed for military use?
a) Mysorean rockets
b) Congreve rocket
c) Prithvi
d) Akash

Click here to View Answer
Answer a) Mysorean Rocket. Mysorean rockets were the first iron-cased rockets that were successfully deployed for military use. Hyder Ali, the 18th century ruler of Mysore, and his son and successor, Tipu Sultan used them effectively against the British East India Company. Tipu Sultan’s military manual (called Fathul Mujahidin) even advocated that 200 rocket men should be assigned to each Mysorean Kushoon (brigade). These rocket men were also trained to launch the rockets. In addition, wheeled rocket launchers capable of launching five to ten rockets almost simultaneously were used in war.

5. Who used Mysorean rockets effectively?
a) Tipu Sultan
b) Hyder Ali
c) British East India Company
d) Mugals

Click here to View Answer
Answer a) Tipu Sultan. Mysorean rockets were the first iron-cased rockets that were successfully deployed for military use. Hyder Ali, the 18th century ruler of Mysore, and his son and successor, Tipu Sultan used them effectively against the British East India Company. Tipu Sultan’s military manual (called Fathul Mujahidin) even advocated that 200 rocket men should be assigned to each Mysorean Kushoon (brigade). These rocket men were also trained to launch the rockets. In addition, wheeled rocket launchers capable of launching five to ten rockets almost simultaneously were used in war.

6. At which place anti-tank missile to be used in Sarath ICVs manufactured?
a) Ordnance Factory Medak
b) Bharat Dynamics Limited
c) Defence Research and Development Laboratory
d) Special Weapons Development Team

Click here to View Answer
Answer a) Ordnance Factory Medak. Its first anti-tank missile was a totally indigenous product, which was successfully test-fired. The project laid the foundation of India’s missile programme and many from this group who were involved in the development of the anti-tank missile to be used in Sarath ICVs manufactured at Ordnance Factory Medak, went on to set up the Bharat Dynamics Limited (BDL), Hyderabad in the proximity of the ordnance factory, which became the production agency of missiles in India. (In the 1970s, SS-11B anti-tank missiles were manufactured under license from France at the BDL.)

7. In which year Project Devil started?
a) 1980
b) 1970
c) 1950
d) 1960

Click here to View Answer
Answer b) 1970. As Indian science and technology was curtailed before it became independent, and missile technology had developed at a fast pace after the second world war, India decided to update itself on missile technology by reverse engineering a surface-to-air missile. This project was code-named Project Devil and it worked, from 1970 to 1979, on reverse engineering the Russian SAM-2.

8. Which also initiated to build a rocket engine powered by liquid propellants?
a) Project Valiant
b) Project Devil
c) Project agni
d) Bharat Dynamics

Click here to View Answer
Answer a) Project Valiant. Dr. B. D. Nag Chaudhri (then Scientific Adviser to the Defence Minister) advocated the need to build technologies needed for the future, such as liquid propellant powered engines. Thus, a parallel program called Project Valiant was also initiated to build a rocket engine powered by liquid propellants. V. K. Saraswat was part of the team that built the engine between 1971 – 1974.

9. Short range surface-to-surface missile is ______?
a) Prithvi
b) Akash
c) Trishul
d) Nag

Click here to View Answer
Answer a) Prithivi. Prithvi Missiles are tactical surface-to-surface short-range ballistic missiles (SRBM)

10. Short range low-level surface-to-air missile is _______?
a) Prithvi
b) Akash
c) Trishul
d) Nag

Click here to View Answer
Answer c) Trishul.

11. Medium range surface-to-air missile is _____.
a) Prithvi
b) Akash
c) Trishul
d) Nag

Click here to View Answer
Answer b) Akash. Akash is a medium-range mobile surface-to-air missile defence system developed by the Defence Research and Development Organisation (DRDO), Ordnance Factories Board and Bharat Electronics Limited (BEL) in India.The missile system can target aircraft up to 30 km away, at altitudes up to 18,000 m.

12. Third-generation anti-tank missile is ______?
a) Prithvi
b) Akash
c) Trishul
d) Nag

Click here to View Answer
Answer d) Nag. Nag is a third generation “Fire-and-forget” anti-tank missile developed in India. It is one of five missile systems developed by the Defence Research and Development Organisation (DRDO) under the Integrated Guided Missile Development Program (IGMDP). Nag has been developed at a cost of ₹3 billion (US$43.7 million).

13. Which missile was upgraded to a ballistic missile with different ranges?
a) Prithvi
b) Agni
c) Akash
d) Trishul

Click here to View Answer
Answer b) agni. The Agni-I, Agni-II and Agni-III missiles were developed under the Integrated Guided Missile Development Program. (The Defence Research and Development Organisation formally announced the successful completion of the IGMDP after the third test of Agni-III on 7 May 2008.

14. What is the range of Shaurya missile?
a) 700
b) 500
c) 600
d) 200

Click here to View Answer
Answer c) 600. The Shaurya missile is a short-range surface-to-surface ballistic missile developed for use by the Indian Army. Capable of hypersonic speeds, it has a range of 600 km and is capable of carrying a payload of one-tonne conventional or nuclear warhead.

15. Name the Supersonic Cruise Missile developed in collaboration with Russia?
a) BrahMos
b) Shaurya
c) Nirbhay
d) Prahaar

Click here to View Answer
Answer a) BrahMos. Mach 3 Supersonic Cruise Missile developed in collaboration with Russia. Land Attack and Anti-ship variants in service with the Indian Army and Indian Navy. Sub-Launched and Air Launched variants under development or testing.

16. Name solid-fuelled Surface-to-surface guided short-range tactical ballistic missile that would be equipped with omni-directional warheads and could be used for hitting both tactical and strategic targets?
a) BrahMos
b) Shaurya
c) Nirbhay
d) Prahaar

Click here to View Answer
Answer d) Prahaar. Prahaar (Sanskrit:प्रहार, Strike) is a solid-fuelled Surface-to-surface guided short-range tactical ballistic missile that would be equipped with omni-directional warheads and could be used for hitting both tactical and strategic targets

17. Name the missile which is a ‘Beyond Visual Range Air-to-Air Missile’ (BVRAAM) being developed for the Indian Air Force?
a) BrahMos
b) Shaurya
c) Astra
d) Prahaar

Click here to View Answer
Answer c) Astra. Astra is a ‘Beyond Visual Range Air-to-Air Missile’ (BVRAAM) being developed for the Indian Air Force

18. _______ is the variant of NAG Missile to be launched from Helicopter.
a) BrahMos
b) Shaurya
c) Astra
d) Helina

Click here to View Answer
Answer d) Helina. A variant of NAG Missile to be launched from Helicopter is being developed under the Project named HELINA (HELIcopter launched NAg). It will be structurally different from the Nag.

19. In 1998, the Government of India, signed an agreement with Russia to design, develop, manufacture and market a Supersonic Cruise Missile System?
a) USA
b) China
c) Russia
d) Israel

Click here to View Answer
Answer c) Russia. In 1998, the Government of India, signed an agreement with Russia to design, develop, manufacture and market a Supersonic Cruise Missile System.

Kindly share your feedback about our GK Quiz on Missiles of India.

Leave a Comment