GK Quiz on Jhansi Rani Lakshmibai with Answers

GK Quiz on Jhansi Rani Lakshmibai

GK Quiz on Jhansi Rani Lakshmibai – Lakshmibai, the Rani of Jhansi was the queen of the princely state of Jhansi in North India currently present in Jhansi district in Uttar Pradesh, India. The peshwa called her “Chhabili”, which means “playful”. She was educated at home and was more independent in her childhood than others of her age; her studies included shooting, horsemanship, fencing. The Rani Mahal, the palace of Rani Lakshmibai, has now been converted into a museum. It houses a collection of archaeological remains of the period between the 9th and 12th centuries AD.

Check out our GK Quiz on Jhansi Rani Lakshmibai and keep yourself updated.


GK Quiz on Jhansi Rani Lakshmibai

GK Quiz on Jhansi Rani Lakshmibai


1. What was the name of Rani Lakshmi Bai’s Husband?
a) Ganpathi Rao
b) Gangadhar Rao
c) Tantia Tope
d) Gangaputhra Rao

Click here to View the Answer
Answer b) Gangadhar Rao

2. Which among the following places is the birth place of Rani Lakshmi Bai?
a) Varanasi
b) Agra
c) Patna
d) Jhansi

Click here to View the Answer
Answer a) Varanasi

3. What was the name of Rani Laksmi Bai’s Father?
a) Bajirao Peshwa
b) Nana Sahib Peshwa
c) Moropant Tambe
d) Gangadhar Rao

Click here to View the Answer
Answer c) Moropant Tambe

4. What was the name of the son adopted by Rani Lakshmi Bai?
a) Gangadhar Rao
b) Gangapati Rao
c) Ganpathi Rao
d) Damodar Rao

Click here to View the Answer
Answer d) Damodar Rao

5. Along with Tatya Tope, Rani Laksmi Bai captured the fort of ________?
a) Gwalior
b) Agra
c) Meerut
d) Patna

Click here to View the Answer
Answer c) Meerut

6. Birth name of Rani Lakshmi Bai?
a) Avanti Bai
b) Manikarnika
c) Rudrama Devi
d) Abbakka

Click here to View the Answer
Answer b) Manikarnika

7. Who asked Rani Lakshmi Bai to surrender and leave the fort?
a) Tantia Tope
b) Hugh Rose
c) Tantia Tope
d) Lord Dalhousie

Click here to View the Answer
Answer b) Hugh Rose

8. Name the horses of Jhansi Ki Rani?
a) Sarangi, Patal, Badal
b) Sarangi, Pavan, Badal
c) Sarangi, Patal, Ravi
d) Sarangi, Ravi, Patal

Click here to View the Answer
Answer b) Sarangi, Pavan, Badal

9. In which year did Rani Lakshmi Bai died?
a) 1946
b) 1958
c) 1850
d) 1853

Click here to View the Answer
Answer b) 1958

10. In which year King Gangadhar Rao died?
a) 1875
b) 1853
c) 1850
d) 1890

Click here to View the Answer
Answer c) 1850

11. Name the queen who ordered Britishers to attack Jhansi and kill Lakshmibai?
a) Queen Elizabeth I
b) Queen Elizabeth II
c) Zara Philips
d) Queen Victoria

Click here to View the Answer
Answer d) Queen Victoria

12. What is the name the adopted son of Lakshmibai?
a) Damodar Rao
b) Anand Rao
c) Ganapat Rao
d) Gangadhar Rao

Click here to View the Answer
Answer b) Anand Rao

13. What is the famous poem written by Subhadra Kumari Chauhan about Lakshmibai?
a) Jhansi ki Devi
b) Jhansi ki rani
c) Manikarnika
d) Rebel queen

Click here to View the Answer
Answer b) Jhansi Ki Rani

14. How much annual pension did East India Company offer Rani Lakshmibai to leave the Jhansi fort?
a) 60,000
b) 50,000
c) 70,000
d) 80,000

Click here to View the Answer
Answer a) 60000

15. Where did Rani Lakshmibai died?
a) Jaipur
b) Varanasi
c) Gwalior
d) Manglore

Click here to View the Answer
Answer c) Gwalior

16. The Rani Jhansi Marine National Park is located in _________
a) Maharastra
b) Uttar Pradesh
c) Andaman and Nicobar Islands
d) West Bengal

Click here to View the Answer
Answer c) Andaman and Nicobar Islands

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment