GK Quiz on Books and Authors with Answers

GK Quiz on Books and Authors | This topic is one of the major topics in all competitive exams. Practice the below GK Quiz on Books and Authors and check out how good you are updated in this Topic.

GK Quiz on Books and Authors

GK Quiz on Books and Authors


GK Quiz on Books and Authors

1. Exam Warriors is an inspiring book for the youth Written by-
(a) Narendra Modi
(b) Yogi Adityanath
(c) Manmohan Singh
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans- (a) Narendra Modi
Exam Warriors by PM Narendra Modi is an inspiring book for the youth. Written in a fun and interactive style, with illustrations, activities and yoga exercises, this book will be a friend not only in acing exams but also in facing life.

2. Who is the author of the Book ‘ ‘Across the Bench – Insight into the Indian Military Judicial System’?
(a) Gauri Lankesh
(b) General Bipin Rawat
(c) Lt Gen Gyan Bhushan,
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans- (c) Lt Gen Gyan Bhushan,
The book ‘Across the Bench – Insight into the Indian Military Judicial System’ by Lt Gen Gyan Bhushan, former Army Commander, and Member ‘A’, Armed Forces Tribunal, Lucknow Bench.

3. The Book ‘Vedvigyan Alok’ is the scriptural verse written by –
(a) Sri Sri Ravishankar
(b) Acharya Agnivarat Naishthik
(c) Baba Ramdev
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans- (b) Acharya Agnivarat Naishthik

4. Who won the Golden Man Booker International Prize 2018?
(a) Olga Tokarczuk
(b) Jennifer Croft
(c) Michael Ondaatje
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans- (c) Michael Ondaatje
The book “The English Patient,” the wartime love story by Michael Ondaatje, won the Golden Man Booker Prize 2018.

5. Who is the author of the book ‘winning like sourav think & succeed like ganguly’?
(a) Kuldeeep Mishra
(b) Abhirup Bhattacharya
(c) Subodh Bhattacharya
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans- (b) Abhirup Bhattacharya
This book is written by Abhirup Bhattacharya and has an interesting story about Sourav Ganguly gambling on young players like Yuvraj Singh, Mohammed Kaif, Zaheer Khan, Virender Sehwag, Harbhajan Singh to build the concept of ‘Team India’ and ‘Men in Blue’. The author has previously wrote “Winning Like Virat: Think & Success Like Kohli”.

6. A book titled “Gandhi: The years that changed the world (1914-1948)” has been written by-
(a) Romila Thapar
(b) Madhav Gadgil
(c) Ramachandra Guha
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans- (c) Ramachandra Guha
“Gandhi: The years that changed the world (1914-1948)” has been written by Ramachandra Guha. This book will be released in September 2018 and narrates the story of Gandhi’s life, from his departure from South Africa to his assassination in 1948.

7. The book “No Spin” is the autobiography of ______.
(a) Shane Warne
(b) Ricky Ponting
(c) Michael Clarke
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans- (a) Shane Warne
Shane Keith Warne is an Australian former international cricketer, and a former ODI captain of the Australian national team.

8. Which cricketer wrote down his autobiography titled ‘281 and beyond’?
(a) Sourav Ganguly
(b) V. V. S. Laxman
(c) Rahul Dravid
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans- (b) V. V. S. Laxman
After Sachin Tendulkar and Sourav Ganguly, their teammate, former Indian cricketer, VVS Laxman, released his autobiography in the month of 20 November 2018. He retired from the game in 2012.

9. A new book on Maharana Pratap named “Maharana Pratap: The Invincible Warrior” authored by historian ________.
(a) Ramachandra Guha
(b) Shashi Tharoor
(c) Rima Hooja
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans- (c) Rima Hooja
The book narrates the life of Maharana Pratap, the great Rajput warrior and also talks about the famous battle of Haldighati.

10. Who honored with the prestigious 39th edition of the Sarala award 2018?
(a) Satrughna Pandav
(b) Umesh Chandra
(c) Govind Mishra
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans- (a) Satrughna Pandav

11. Who is the author of the book “Sea Prayer”?
(a) Dan Brown
(b) Yann Martel
(c) Khaled Hosseini
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans-(c) Khaled Hosseini
Khaled Hosseini is an Afghan-born American novelist. He has written books like “The Kite Runner”, “A Thousand Splendid Suns” and “And the Mountains Echoed”.

12. Who is the author of the book ” The Rule Breakers”?
(a) Nikita Singh
(b) Durjoy Datta
(c) Preeti Shenoy
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans- (c) Preeti Shenoy

13. Who is the author of the book “The Paradoxical Prime Minister”?
(a) Shashi Tharoor
(b) Subramanian Swamy
(c) Arnab Goswami
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans- (a) Shashi Tharoor

14. Which writer won the 2018 Man Booker Prize?
(a) Belinda Bauer
(b) Sally Rooney
(c) Anna Burns
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans- (c) Anna Burns
Anna Burns was awarded the 2018 Booker Prize for her third novel, Milkman, receiving £50,000; she became the first Northern Irish author to win the prize.

15. Who won New Academy Prize in Literature?
(a) Édouard Glissant
(b) Maryse Condé
(c) Patrick Chamoiseau
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans- (b) Maryse Condé
Guadeloupean novelist Maryse Condé has been announced as the winner of the New Academy prize in literature.

16. Pm Modi released a book “Timeless Laxman”, based on the life and times of which legendary cartoonist?
(a) R. K. Laxman
(b) K. Shankar Pillai
(c) Abu Abraham
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans- (a) R. K. Laxman
The book has been penned by cartoonist’s daughter-in-law Usha Srinivas Laxman. R.K.Laxman passed away in January 2015 in Pune aged 93.

17. Who has been written a new book, titled ‘We are Displaced’?
(a) Aung San Suu Kyi
(b) Tawakkol Karman
(c) Malala Yousafzai
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans-(c) Malala Yousafzai

18. Who is the author of the book ‘Ambedkar, Gandhi and Patel’?
(a) Pankaj Sharma
(b) Raja Sekhar Vundru
(c) Prashant Jha
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans- (b) Raja Sekhar Vundru

20. “A Century is Not Enough” is the Autobiography of _____
(a) Rahul Dravid
(b) Virat Kohli
(c) Sourav Ganguly
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans- (c) Sourav Ganguly

21. Which Indian actress is the author of the book“the diary of a domestic diva”?
(a) Aishwarya Rai
(b) Shilpa Shetty Kundra
(c) Karisma Kapoor
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans- (b) Shilpa Shetty Kundra

22. Who is the author of the book ‘The Perils of Being Moderately’?
(a) Kareena Kapoor
(b) Sharmila Tagore
(c) Soha Ali Khan
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans- (c) Soha Ali Khan

23. Who is the writer of the book ‘Indira: India’s most powerful prime minister’?
(a) Sagarika Ghose
(b) Nidhi Razdan
(c) Rana Ayyub
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans- (a) Sagarika Ghose

24. Who is the author of the book “Law, Justice and Judicial Power’– Justice P N Bhagwati’s Approach”?
(a) Justice Ranjan Gogoi
(b) Mool Chand Sharma
(c) Justice P N Bhagwati
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans- (b) Mool Chand Sharma
Bhagwati’s Approach is a Festschrift comprising of 24 essays written in the honor of the late Justice P.N.

25. Who is the writer of the book “Undaunted: Saving the Idea of India”?
(a) Hasmukh Adhia
(b) Mallikarjun Kharge
(c) P. Chidambaram
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans-(c) P. Chidambaram

26. Who is the writer of the book “I Do What I Do”?
(a) Gautam Adani
(b) Raghuram Rajan
(c) Urjit Patel
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans- (b) Raghuram Rajan

27. Who is the author of the book ‘Smart Cities Unbundle’?
(a) Sameer Sharma
(b) Pankaj kapoor
(c) Sunil Sharma
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans- (a) Sameer Sharma

28. “Citizen Delhi: My Times, My Life”is the Autobiography _____.
(a) Rajiv Mehrishi
(b) Sheila Dikshit
(c) Pranab Mukherjee
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans- (b) Sheila Dikshit

29. ‘India 2017 Yearbook’ is written by_________.
(a) Pranab Mukherjee
(b) Rajiv Mehrishi
(c) Jairam Ramesh
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans- (b) Rajiv Mehrishi

30. Who is the author of the book ‘Indian Instincts: Essays on Freedom and Equality in India’?
(a) Rajiv Mehrishi
(b) Sujata Massey
(c) Miniya Chatterji
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans -(c) Miniya Chatterji

31. Who is the writer of ‘The Making of a Legend’?
(a) Jairam Ramesh
(b) C. Raj Kumar
(c) Bindeshawr Pathak
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans – (c) Bindeshawr Pathak

32. Who is the author of the book ‘Untold Story of Indian Public Sector’?
(a) Kunwar Natwar Singh
(b) U. D. Choubey
(c) Naseeruddin Shah
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans- (b) U. D. Choubey

33. The book ‘The Emergency – Indian Democracy’s Darkest Hour’ is written by _____.
(a) Rajmohan Gandhi
(b) Rajdeep Sardesai
(c) Surya Prakash
(d) None of these

Click here to View Answer
Answer -(c) Surya Prakash

34. Who received Gyanpeeth award in 2018?
(a) Aravind Adiga
(b) Anita Desai
(c) Amitav Ghosh
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans- (c) Amitav Ghosh

35. Who is the author of the book ‘A Murder on Malabar Hill’?
(a) Vikram Seth
(b) Sujata Massey
(c) Kiran Desai
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans- (b) Sujata Massey

36. Who is the writer of the book ‘Pajamas are forgiving’?
(a) Rinke Khanna
(b) Raveena Tandon
(c) Twinkle Khanna
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans -(c) Twinkle Khanna

37. Who is the writer of the book ‘Why I am a Hindu ‘?
(a) Arnab Goswami
(b) Rahul Gandhi
(c) Shashi Tharoor
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans- (c) Shashi Tharoor

38. Who is the author of the book ‘Raavan: Orphan of Aryavarta ‘?
(a) JS Rajput
(b) Amish Tripathi
(c) Tarun Vijay
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans- (b) Amish Tripathi

39. ‘A State of Freedom ‘ book is written by___________.
(a) Deepti Kapoor
(b) Ali Smith
(c) Neel Mukherjee
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans- (c) Neel Mukherjee

40. Who is the author of the book ‘The Winds of Winter’?
(a) George R. R. Martin
(b) J. R. R. Tolkien
(c) David Benioff
(d) None of the

Click here to View Answer
Ans- (a) George R. R. Martin

About the author

Richa

Richa Gupta is a Banking Aspirant. Her dream is to become a PO in Government Bank. Aptitude and Reasoning are her strong zones. Richa is a hard working person who loves to share the knowledge she acquired to other Aspirants.

Leave a Comment