GK Quiz – 329(Mixed GK Topics)

1.The Hepatitis-B ,which affects liver is actually a-
a) Protozoan
b) Helminth
c) Virus
d) Bacterium

Click here to View Answer
Answer c) Virus
Hepatitis B is a disease caused by infection with the hepatitis B virus (HBV). Chronic (lifelong) infection with HBV can lead to liver cirrhosis, liver failure, and liver cancer.

2.In which game is the term “Back Nine” used?
a) cricket
b) Golf
c) Table Tennis
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Golf

3. Osteology is the study of-
a) Nails
b) Liver
c) Tumours
d) Bones

Click here to View Answer
Answer d) Bones
osteology is a detailed study of the structure of bones, skeletal elements, teeth, microbone morphology, function, disease, pathology, the process of ossification (from cartilaginous molds), the resistance and hardness of bones (biophysics), etc.

4.What is the theme of World mental health day 2016?
a) Dignity in mental health
b) Depression: A Global Crisis
c) Health: Mental Will Power
d) Psychological and mental health first aid for all

Click here to View Answer
Answer d) Psychological and mental health first aid for all
The World Health Organisation recognises World Mental Health Day on 10 October every year. This year’s theme set by the World Federation for Mental Health is psychological first aid and the support people can provide to those in distress.

5.The International mother language day is observed on which date?
a) February 21
b) February 7
c) February 9
d) February 22

Click here to View Answer
Answer a) February 21

6.Who is the in ventor of violin?
a) Andera Amati
b) Theobald Bohm
c) peter Henlein
d) Johm Ambrose Fleming

Click here to View Answer
Answer a) Andera Amati
Andrea Amati (c.1511-1577) who was originally a maker of lutes, viols and rebecs, began the school of violin making in Cremona. He is widely credited with creating the first known violin.

7.Where is the headquarters of International seabed authority (ISA)?
a) Berlin
b) Kingston
c) Geneva
d) paris

Click here to View Answer
Answer b) Kingston ,Jamaica

8. In the game of Volley ball, the number of players on each side is-
a) 8
b) 11
c) 5
d) 6

Click here to View Answer
Answer d) 6
Volleyball is a team sport in which two teams of six players are separated by a net. Each team tries to score points by grounding a ball on the other team’s court under organized rules

9.Which river starts in nepal near Uttarakhand?
a) Chambal
b) Kaveri
c) Krishna
d) Mahakali

Click here to View Answer
Answer d) Mahakali
The Sharda River (Nepali: महाकाली नदी, mahākālī nadī) or Mahakali River (Hindi: शारदा नदी, shāradā nadī) is also called Kali Gad (Hindi: काली गाड, kālī gād) or Kali Ganga in Uttarakhand where the river demarcates Nepal’s western border with India.

10. Trimbakeshwar Jyotirlinga is located in-
a) Varanasi
b) Ujjain
c) Allahabad
d) Nasik

Click here to View Answer
Answer d) Nasik ,Maharashtra

About the author

Jaya Gupta

Leave a Comment